Rychlost.cz Články T-Mobile testuje drony pro obnovení mobilního signálu při krizových situacích

T-Mobile testuje drony pro obnovení mobilního signálu při krizových situacích

Autor článku: Jakub Janíček | 26.06.2024

T-Mobile Czech Republic ve spolupráci s Primoco UAV SE představil revoluční řešení pro obnovu mobilního spojení v krizových situacích. Využívají k tomu bezpilotní letoun Primoco UAV One 150 s integrovanou základnovou stanicí BTS sítě LTE. Dron s nosností 30 kg operuje ve výšce 1–2 km nad zemí a vydrží létat až 15 hodin. Projekt přitom splňuje evropské předpisy, díky čemuž má potenciál zlepšit krizovou komunikaci v celé EU.

T-Mobile testuje drony pro obnovení mobilního signálu při krizových situacích

T-Mobile Czech Republic ve spolupráci s firmou Primoco UAV SE úspěšně otestoval nový způsob obnovení mobilního spojení v krizových situacích. Inovativní technologie by mohla významně zrychlit obnovu komunikace při mimořádných událostech, jako jsou živelné pohromy.

Mobilní vysílač na křídlech

Společný projekt využívá bezpilotní letoun Primoco UAV One 150, do kterého byla integrována základnová stanice BTS sítě LTE. Dron s nosností až 30 kg dokáže nést 8 kilogramů vybavení od T-Mobile, které funguje jako mobilní vysílač.

Jaroslav Holiš, Research&Development Senior Manager v T-Mobile, vysvětluje: „Pilotujeme řešení, které je v rámci Evropy zcela unikátní. Může zásadně pomáhat v práci složkám integrovaného záchranného systému a zájem o něj projevila také armáda.“

Technologie by mohla být klíčová při obnovení spojení v oblastech postižených přírodními katastrofami, jako jsou povodně, požáry nebo větrné smrště, kde by nasazení pozemních prostředků bylo obtížné nebo časově náročné.

Vysoký dosah a dlouhá výdrž

Bezpilotní letouny operují ve výšce jeden až dva kilometry nad zemí a dokážou létat autonomně až 15 hodin v závislosti na vzletové hmotnosti. To umožňuje pokrýt signálem rozsáhlé oblasti po delší dobu.

Řešení bylo navrženo tak, aby splňovalo evropské civilní i vojenské a bezpečnostní předpisy. „Celý koncept lze nasadit kdekoli v Evropské unii, protože náš letoun plně odpovídá evropským předpisům,“ uvedl Ladislav Semetkovský, generální ředitel Primoco UAV SE.

I když je projekt stále ve fázi testování, T-Mobile již jedná o možnostech jeho implementace. „Stále jsme ale na začátku. Máme funkční koncept, ale potřebujeme nastavit regulaci v rámci Evropy a také začínáme jednat o součinnosti s vládami zemí EU na financování provozu tohoto řešení,“ uzavírá Holiš.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):