Rychlost.cz Články Padá vám internet? Představujeme 5 nejčastějších příčin

Padá vám internet? Představujeme 5 nejčastějších příčin

Autor článku: Jakub Janíček | 20.06.2024

Nestabilní internetové připojení dokáže pořádně zkomplikovat život. Společně se podíváme na 5 nejčastějších viníků výpadků internetu a ukážeme si, jak je efektivně řešit. Zjistíte, jak rozpoznat problém na straně poskytovatele, kdy je na vině zastaralý router a jak ovlivňuje stabilitu připojení přetížená domácí síť. Dozvíte se také, jak zlepšit Wi-Fi signál a co dělat, když je problém ve vašem zařízení..

Padá vám internet? Představujeme 5 nejčastějších příčin

Stabilní internet je pro většinu z nás již nezbytností. Ať už sledujete internetovou televizi, hrajete hry, pracujete z domova, využíváte chytrou domácnost nebo jen surfujete na internetu, vždy budete potřebovat kvalitní, a hlavně stabilní připojení. Bohužel i v současnosti se můžete setkat s tím, že vám internet takzvaně spadne.

Někteří tento problém řeší pouze občas, jiní se kvůli němu rozčilují i několikrát do týdne. Výpadky se navíc jen málokdy objevují pravidelně, což identifikaci problému ještě více ztěžuje. V našem průvodci si popíšeme nejčastější příčiny internetových výpadků a tipy na jejich řešení.
 
  1. Technické problémy na straně poskytovatele

První příčinou, která by vás měla při výpadku hned napadnout, je problém na straně poskytovatele. Čas od času se může stát, že dojde k technickým problémům, které by mělo být možné odstranit do několika hodin. Důvodem může být třeba špatné počasí nebo přetížení sítě způsobené připojením příliš vysokého počtu uživatelů.

Jednat se však může i o plánovanou odstávku spojenou s údržbou sítě. O ní by vás měl poskytovatel informovat buď v aplikaci, nebo na svém webu. Pokud se vám žádné informace o odstávce nepodaří dohledat a stále máte problémy s internetem, můžete rovnou kontaktovat uživatelskou podporu a informovat ji o vašich problémech.

  1. Zastaralé nebo vadné zařízení

Nestabilní připojení k internetu může být způsobeno také stářím používaného zařízení. V tomto případě se bude jednat o modem či router. Ujistěte se, že vaše zařízení není zastaralé a jeho firmware je aktuální. Můžete ho zkusit restartovat, čímž dojde k obnovení a pravděpodobně i aktualizaci. Zkušenější uživatelé mohou zkontrolovat i nastavení zařízení.

Pokud vás i přesto trápí nestabilní internet, je možné, že je zařízení poškozené. To se vám podaří ověřit jen velmi těžko. V žádném případě se nepokoušejte zařízení demontovat a opravit svépomocí. Nejprve ověřte, že za výpadky nestojí jiná příčina z našeho seznamu, a v případě potřeby odneste zařízení do servisu nebo kontaktujte poskytovatele.

Jestliže je vaše připojení závislé na kabelech, je možné, že v průběhu času došlo k jejich poškození. To může způsobovat nestabilní internetové připojení i jeho zpomalení, které se nemusí zpočátku naplno projevovat. Jednat se přitom může nejen o přímé poškození, ale i o opotřebení.

Jen málokomu se podaří hned na poprvé identifikovat, že je problém právě v síťových kabelech. Mnohem lepší je obrátit se přímo na poskytovatele a požádat o příjezd technika, který kabeláž zkontroluje a případně ji také opraví.

TIP: Pokud vám padá internet, není nic jednoduššího než provést měření rychlosti internetu. S ním vám pomůže náš nástroj pro opakované měření rychlosti, který dokáže měřit kvalitu připojení i několik hodin v kuse. Jednoduše tak ověříte vývoj rychlosti internetu i počet výpadků. Naměřené hodnoty můžete následně diskutovat s poskytovatelem.

  1. Přetížení domácí sítě

Poměrně často způsobuje nestabilní připojení k internetu připojení více zařízení najednou, což může vaši domácí síť přetížit. Za problémy může stát nejen počet zařízení, ale i náročnost úkonů, ke kterým je využíváte

Představte si čtyřčlennou domácnost s pomalým připojením, kde ve dvou místnostech běží streamovací platformy a všichni členové surfují na internetu. V takovém případě se síť snadno přetíží a téměř nikomu se nepodaří, aby bylo jeho připojení zcela plynulé. Ve zkratce se tedy spuštěné platformy začnou sekat a načítání webu může místo pár sekund trvat i několik minut.

Pokud vás trápí podobná situace, nezbývá vám nic jiného než kontaktovat vašeho poskytovatele a hledat řešení, jak rychlost internetového připojení navýšit. Rychlým a účinným řešením je také omezení počtu připojených zařízení. Kvalitu připojení jednotlivých typů připojení si můžete prohlédnout níže v tabulce.

Typ připojení

Maximální rychlost stahování/odesílání

Stabilita

Hodí se pro náročné úkony (streaming, gaming)

DSL

100 / 10 Mbps

Střední

Téměř nevhodné

Kabelové

1 000 / 50 Mbps

Vysoká

Ideální

Optické

1 000 / 1 000 Mbps

Velmi vysoká

Ideální

Satelitní

100 / 10 Mbps

Střední

Méně vhodné

Mobilní 4G/LTE

100 / 50 Mbps

Vysoká

Vhodné

Mobilní 5G

500 / 500 Mbps (v budoucnu až 1 000 Mbps)

Velmi vysoká

Ideální

TIP: Pokud vás trápí pomalé připojení, plánujte náročnější úkony na večerní hodiny či jinou denní dobu, kdy není celá domácnost připojena k internetu.

  1. Nekvalitní nebo slabý Wi-Fi signál

Pokud se pořád ptáte, proč vám padá internet, a nevíte si rady, je možné, že za vším stojí slabý signál Wi-Fi. V takovém případě může nestabilní internet způsobovat špatné umístění routeru či různé překážky, jako jsou stěny nebo nábytek.

Pokuste se v první řadě umístit router na lepší místo, odkud bude schopný pokrýt více místností zároveň. Pomoci mu v tom mohou i přídavná zařízení jako:

  • druhý router – s jeho pomocí lze rozšířit síť i do dalších místností;
  • mesh sítě – síť více satelitních uzlů, které vytvoří Wi-Fi síť pokrývající celou domácnost;
  • extender – levná zařízení určená k rozšíření sítě do další místnosti, pokrytí není vždy tak kvalitní;
  • powerline adaptéry – využívají k rozšíření sítě elektrické rozvody, jedno zařízení se připojí k routeru a druhé zapojíte do zástrčky v místnosti, kam chcete Wi-Fi rozvést.

Jestliže využíváte bezdrátový internet a přijímáte ho pomocí Wi-Fi routeru s modemem, bude pro vás řešení o trochu komplikovanější. V takovém případě je třeba router umístit tak, aby rozváděl signál v domácnosti a zároveň přijímal dostatečně kvalitní signál zvenčí. Ideální je umístění na vyvýšeném místě poblíž okna. 

  1. Vadné nebo špatně nastavené zařízení

Pokud jste už vyzkoušeli všechny možnosti, ale stále vás trápí nestabilní internetové připojení, je možné, že je problém na vaší straně. Konkrétně za vším může stát vámi používané zařízení, jako je mobil nebo notebook. V první řadě se ujistěte, že jsou veškeré ovladače aktualizované. V opačném případě může docházet k častým výpadkům nebo úplnému odpojení od internetu.

Při přetrvávajících výpadcích není od věci mrknout i na nastavení sítě. To můžete kompletně resetovat, čímž se nastavení vrátí do továrního stavu. Poté by mělo být možné zařízení opět připojit. Jestliže vám ani tento krok nepomůže, můžete zařízení odnést do specializovaného servisu.


Jak jste se mohli přesvědčit, nestabilní internetové připojení má celou řadu příčin. Jeho identifikace může být však mnohem náročnější, než by se mohlo na první pohled zdát. V každém případě buďte trpěliví a postupujte po malých krůčcích. Rychlá a radikální řešení totiž mohou napáchat mnohem více škody než užitku.
Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):