Rychlost.cz Články Musím platit televizní poplatek, když mám satelit? Průvodce koncesionářskými poplatky

Musím platit televizní poplatek, když mám satelit? Průvodce koncesionářskými poplatky

Autor článku: Jakub Janíček | 18.06.2024

Myslíte si, že vás se placení televizních poplatků netýká, protože máte satelit a sledujete jen zahraniční programy? Náš průvodce vám pomůže zorientovat se v legislativě a zjistit, zda a kolik máte platit.

Musím platit televizní poplatek, když mám satelit? Průvodce koncesionářskými poplatky

Mnoho lidí, kteří využívají satelitní televizi, si klade otázku, zda se na ně vztahuje povinnost platit koncesionářské poplatky. Odpověď není vždy jednoznačná a závisí na různých faktorech. Pojďme se společně podívat na to, co zákon říká o televizních poplatcích a jak se tato problematika týká majitelů satelitních přijímačů.

Co jsou koncesionářské poplatky?

Koncesionářské poplatky představují zákonem stanovenou platbu, která slouží k financování veřejnoprávních médií. Do této skupiny patří Česká televize a Český rozhlas.

Výše televizního poplatku je v současnosti stanovena na 135 Kč měsíčně za každou domácnost vlastnící alespoň jeden funkční televizor.

Rozhlasový poplatek činí 45 Kč měsíčně. Tyto částky se hradí bez ohledu na způsob příjmu signálu, ať už jde o pozemní vysílání, kabel, satelit, či internet.

Vztahuje se povinnost platit poplatek na majitele satelitu?

Pokud přijímáte televizní signál výhradně přes satelit, jste podle zákona povinni platit koncesionářský poplatek. Vlastnictví satelitního přijímače vás této povinnosti nezbavuje. Důvodem je fakt, že poplatek se váže na vlastnictví zařízení schopného přijímat televizní vysílání, nikoliv na způsob příjmu či sledované programy.

I když sledujete pouze zahraniční stanice nebo využíváte placené služby jako O2 TV, Skylink či T-Mobile TV, stále musíte hradit poplatek České televizi. Zákon v tomto ohledu nerozlišuje mezi různými poskytovateli či platformami.

Kdo nemusí koncesionářské poplatky platit?

Existují však i případy, kdy lze od placení televizního poplatku upustit. Jde například o domácnosti, které nevlastní žádný funkční televizor ani jiné zařízení umožňující příjem TV signálu (počítač, mobil, tablet). Pokud tedy žádné z vyjmenovaných zařízení doma nemáte, poplatek platit nemusíte.

Další výjimku tvoří osoby s vážným zdravotním postižením. Od poplatku jsou osvobozeni nevidomí a neslyšící. Osvobození se vztahuje jak na samotné postižené osoby, tak ostatní členy domácnosti.

Jaké jsou sankce za neplacení?

Dlouhodobé neplacení televizních poplatků může mít nepříjemné důsledky. Pokud nezaplatíte včas (do 15. dne daného měsíce), vystavujete se riziku sankcí ze strany České televize. V případě déletrvajícího neplacení vám hrozí i soudní vymáhání dlužné částky navýšené o penále.

Snažte se koncesionářské poplatky hradit řádně a včas, přestože máte pocit, že služby České televize dostatečně nevyužíváte. Stále se jedná o zákonnou povinnost, kterou je třeba respektovat.

Proč se koncesionářské poplatky platí?

Koncesionářské poplatky představují zásadní zdroj financování veřejnoprávních médií. Česká televize díky nim není závislá na státním rozpočtu ani na příjmech z reklamy. Může tak plnit svůj úkol, kdy má poskytovat objektivní zpravodajství, kvalitní publicistiku, vzdělávací a kulturní pořady.

Vlastníci satelitních přijímačů zkrátka nejsou z povinnosti platit koncesionářské poplatky vyjmuti. Pokud máte doma funkční televizor nebo jiné zařízení schopné přijímat vysílání, je vaší zákonnou povinností hradit 135 Kč měsíčně na účet České televize.

Ač se vám tato částka může zdát zbytečná, zejména pokud sledujete hlavně zahraniční stanice, jde o příspěvek na činnost veřejnoprávního média. Pravidelnou úhradou se vyhnete zbytečným sankcím a zároveň podpoříte organizaci, jejímž úkolem je přinášet objektivní informace pro všechny občany.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):