Rychlost.cz Fórum O rychlost.cz Je to dobré? Rychlost 30M

Je to dobré? Rychlost 30M

Je to dobré? Rychlost 30M

O rychlost.cz
Strana:1 2
od titanarmy
příspěvků: 5
IP: (zobrazit)

Zdravím všechny. Platíme si rychlost 30M. V testu nám vychází tohle:

http://rychlost.cz/rs/20143869125.png

Je ta naměřená rychlost dobrá na to že si platíme 30M lajnu? Děkuji.

 
od adam
moderátor

TitanArmy:29.09.2014 13:53Zdravím všechny. Platíme si rychlost 30M. V testu nám vychází tohle:

http://rychlost.cz/rs/20143869125.png

Je ta naměřená rychlost dobrá na to že si platíme 30M lajnu? Děkuji.

Dle mého názoru ano. Určite se nejedná o vyhrazenou linku (ta by vyšla na hodně peněz), ale o linku agregovanou mezi x dalších uživatelů.

 
od x-rated
příspěvků: 195
IP: (zobrazit)

já bych řek, že ani náhodou, to vůbec nevypadá jako třicítka, ale jako patnáctka... rychlost sice je sdílená mezi víc lidí, ale pokud se to projeví jejím poklesem, pak je lokalita přetížená a je třeba ji posílit...

samozřejmě za předpokladu, že chyba neni v počítači, routeru nebo kabeláži :D

 
od adam
moderátor

x-rated:29.09.2014 20:23já bych řek, že ani náhodou, to vůbec nevypadá jako třicítka, ale jako patnáctka... rychlost sice je sdílená mezi víc lidí, ale pokud se to projeví jejím poklesem, pak je lokalita přetížená a je třeba ji posílit...

samozřejmě za předpokladu, že chyba neni v počítači, routeru nebo kabeláži :D

Ty bys to mohl vědět z první ruky. Jaký je běžnu vzorec na velikost konektivity? Například 100 klientů s 30Mbitem, kolik by měla být konektivita (max propustnost linky v nejslabším článku)

Samozřejmě taky nevíme zda to má takto rychlé celý den nebo jsou nějaké špičky.

 
od svestka
příspěvků: 143
IP: (zobrazit)

Jeho linka je na 99% agregovaná, tak proč by při objednaném 30Mbit/s nemohl naměřit 17?

Agregované jsou všechny linky běžných koncových zákazníků, a netvrďte že ne.

Stačí jednoduchý výpočet - jakou konektivitu má poskytovatel k dispozici, a kolik na ní visí zákazníků ... a najednou halasná reklama o "lince bez agregace" začíná dostávat trhliny.

internet brno a okolí
 
od svestka
příspěvků: 143
IP: (zobrazit)
hodnocení reakce: 1

Adam:29.09.2014 21:07Ty bys to mohl vědět z první ruky. Jaký je běžnu vzorec na velikost konektivity? Například 100 klientů s 30Mbitem, kolik by měla být konektivita (max propustnost linky v nejslabším článku)

Samozřejmě taky nevíme zda to má takto rychlé celý den nebo jsou nějaké špičky.

Hm. Když mi do domu vede 1Gbps po optice, nejmenší tarif mám 100Mbit a v paneláku (3 vchody, 12 pater, 3 byty na patře = 108 potenciálních přípojek), aktivních je cca 80 přípojek, tak se to někdy sejde.

Pokud by to mělo být bez agregace, musela by linka do domu mít 8Gbps, což je nesmysl.

internet brno a okolí
 
od titanarmy
příspěvků: 5
IP: (zobrazit)

Adam:29.09.2014 21:07Ty bys to mohl vědět z první ruky. Jaký je běžnu vzorec na velikost konektivity? Například 100 klientů s 30Mbitem, kolik by měla být konektivita (max propustnost linky v nejslabším článku)

Samozřejmě taky nevíme zda to má takto rychlé celý den nebo jsou nějaké špičky.

Tato rychlost moc nekolísá. Jen mi kamarád říkal, že to určitě není 30M. Příklad: když stahuji přes torrenty a beru to i od cca.100 lidí, stahuji rychlostí maximálně 1,6-1,9 MB/s. Více se snad nikdy nepodařilo.

 
od wifinator
příspěvků: 108
IP: (zobrazit)

TitanArmy:30.09.2014 15:54Tato rychlost moc nekolísá. Jen mi kamarád říkal, že to určitě není 30M. Příklad: když stahuji přes torrenty a beru to i od cca.100 lidí, stahuji rychlostí maximálně 1,6-1,9 MB/s. Více se snad nikdy nepodařilo.

Tak přes torrenty se většinou podaří vytížit linku na 100%

30M rozhodně nemáš :)

 
od adam
moderátor

TitanArmy:30.09.2014 15:54Tato rychlost moc nekolísá. Jen mi kamarád říkal, že to určitě není 30M. Příklad: když stahuji přes torrenty a beru to i od cca.100 lidí, stahuji rychlostí maximálně 1,6-1,9 MB/s. Více se snad nikdy nepodařilo.

No jedině to někdy zkusit když není špička. Ale je pravda, že když je na síti hodně tahačů (nechápu ale co by ty lidi stále stahovali) tak to bude zatížené i přes noc.

 
od titanarmy
příspěvků: 5
IP: (zobrazit)

wifinator:30.09.2014 18:46Tak přes torrenty se většinou podaří vytížit linku na 100%

30M rozhodně nemáš :)

Ono jsme měli původně 10M lajnu, ale pak nám to měli zvednout na 30M. Samotnému se mi to nezdá. Mám to zkusit reklamovat a hlavně co bych jim měl přesně říct ?

 
od titanarmy
příspěvků: 5
IP: (zobrazit)

wifinator:30.09.2014 18:46Tak přes torrenty se většinou podaří vytížit linku na 100%

30M rozhodně nemáš :)

Ještě jeden dotaz. Je to pro mě hodně matiky :D

Když mám teda 30Mb lajnu, kolik MB/s bych měl stahovat? Průměrně. Třeba na těch torrentech, nebo výsledcích v testech.

 
od anders
příspěvků: 421
IP: (zobrazit)

TitanArmy:30.09.2014 22:10Ještě jeden dotaz. Je to pro mě hodně matiky :D

Když mám teda 30Mb lajnu, kolik MB/s bych měl stahovat? Průměrně. Třeba na těch torrentech, nebo výsledcích v testech.

Mělo by to být tak 3.6 - 3.7 MB/s..

 
od x-rated
příspěvků: 195
IP: (zobrazit)

Adam:29.09.2014 21:07Ty bys to mohl vědět z první ruky. Jaký je běžnu vzorec na velikost konektivity? Například 100 klientů s 30Mbitem, kolik by měla být konektivita (max propustnost linky v nejslabším článku)

joo, do toho já bohužel nevidim, ale teoreticky můžou nastat dvě situace...

1) v reálnejch podmínkách jednou za čas někdo v určitou chvíli stahuje naplno, v tom případě by moh stačit gigabit

2) v nereálnejch podmínkách by v celym vchodě stahovali v jednu chvíli všichni najednou naplno, pak by bylo potřeba mít konektivitu 3 Gb/s, jinak by docházelo k přetížení a nikdo by svý rychlosti nedosáhnul... ale to je stoprocentně nemožný, proto se tam dává ta agregace :D

no a právě je na ISP, aby správně vychytal, kde je potřeba jaká konektivita a neřek bych, že se to dá nastavit nějak jednotně :)

svestka:29.09.2014 21:12Jeho linka je na 99% agregovaná, tak proč by při objednaném 30Mbit/s nemohl naměřit 17?

nejspíš proto, že tam mají nedostatečnou konektivitu, někde holt stačí mít konektivitu pro desetinu zákazníků, jinde mají požadavky vyšší, důležitý je, aby se nikdy nestalo, že uživatel na svoji placenou rychlost nedosáhne...

 
od titanarmy
příspěvků: 5
IP: (zobrazit)

x-rated:30.09.2014 23:14nejspíš proto, že tam mají nedostatečnou konektivitu, někde holt stačí mít konektivitu pro desetinu zákazníků, jinde mají požadavky vyšší, důležitý je, aby se nikdy nestalo, že uživatel na svoji placenou rychlost nedosáhne...

Docela často se stává, že internet spadne ( hlavně při stahování ). PorubaNet to odůvodňuje tím, že máme zavirovaný router a že tím něco narušujeme či co. Nevím, mám-li koupit nový wi-fi router, nebo vyměnit poskytovatele služby :)

 
od x-rated
příspěvků: 195
IP: (zobrazit)

router zavirovanej asi nebude, to spíš nějakej počítač za nim :D chtělo by to důkladnou kontrolu

 
Strana:1 2

Diskuze k tomuto tématu pokračuje na další stránce.