Rychlost.cz Fórum Síťový hardware 802.11n outdoor klient/bridge

802.11n outdoor klient/bridge

802.11n outdoor klient/bridge

Síťový hardware
od mcj
příspěvků: 1
IP: (zobrazit)

Zdravím,

zajímal by mě váš názor jak řešit následující problém.

Mám 2,4/5GHz router ASUS RT-N66U a potřebuji rozvést internet do protějšího domu, cca 30 metrů vzdáleného. Napadlo mě koupit nějaké venkovní 5 GHz 802.11n zařízení, které by jenom dělalo bridge mezi 802.11n a pevnou sítí. V podstatě by toto zařízení bylo ethernet kabelem zapojeno do dalšího AP, které by bylo taky v režimu bridge a dál by poskytovalo připojení přes 2,4Hz.

Dovolím si obrázek:
http://pastebin.com/raw.php?i=SfwUtjYr

Co si myslíte o tomto způsobu zapojení? Zkusil jsem do místa, kde bude 5GHz klient dát notebook a se signálem, resp. naměřenou rychlostí nebyl problém. Takže teď jen hledám vhodné, ne příliš drahé zařízení.

 
od warman
příspěvků: 1 098
IP: (zobrazit)

mcj:21.06.2012 21:33Zdravím,

zajímal by mě váš názor jak řešit následující problém.

Mám 2,4/5GHz router ASUS RT-N66U a potřebuji rozvést internet do protějšího domu, cca 30 metrů vzdáleného. Napadlo mě koupit nějaké venkovní 5 GHz 802.11n zařízení, které by jenom dělalo bridge mezi 802.11n a pevnou sítí. V podstatě by toto zařízení bylo ethernet kabelem zapojeno do dalšího AP, které by bylo taky v režimu bridge a dál by poskytovalo připojení přes 2,4Hz.

Dovolím si obrázek:
http://pastebin.com/raw.php?i=SfwUtjYr

Co si myslíte o tomto způsobu zapojení? Zkusil jsem do místa, kde bude 5GHz klient dát notebook a se signálem, resp. naměřenou rychlostí nebyl problém. Takže teď jen hledám vhodné, ne příliš drahé zařízení.

byla by skoda nevyuzit Nkovou rychlost.
napr.

http://wifi.aspa.cz/mikro-cl-station-711hn-m-outdoor-set-pan-antena-18dbi-rb711-a-venkov-10m-ftp-z102605/

 
od macjariel
příspěvků: 2
IP: (zobrazit)

warman:22.06.2012 09:19byla by skoda nevyuzit Nkovou rychlost.

napr.

http://wifi.aspa.cz/mikro-cl-station-711hn-m-outdoor-set-pan-antena-18dbi-rb711-a-venkov-10m-ftp-z102605/

Ještě dotaz: ten můj router jde nastavit v 5GHz pouze na kanály 36, 40, 44, 48, což je frekvenční rozsah 5180 MHz - 5240 MHz. A odkazované zařízení má zas ve specifikaci rozsah 5470 - 5725 MHz. Tak mám strach, že si ty dvě zařízení nebudou rozumět.

 
od warman
příspěvků: 1 098
IP: (zobrazit)

macjariel:23.06.2012 00:57Ještě dotaz: ten můj router jde nastavit v 5GHz pouze na kanály 36, 40, 44, 48, což je frekvenční rozsah 5180 MHz - 5240 MHz. A odkazované zařízení má zas ve specifikaci rozsah 5470 - 5725 MHz. Tak mám strach, že si ty dvě zařízení nebudou rozumět.

aha ja myslel ze ta n66u je vymakanejsi... na to ze stoji 4000 :) kazdopadne, jestli to na druhe strane chytnes bez problemu, tak staci i ten nejlevnejsi klient, ale aby mel aspon panelovku(je to lepsi).

Dival jsem se a v pasmu do 5240 jsem nenasel ani jednoho slusneho klienta. jestli staci 2,4GHZ (neni moc zarusene okoli) popripade neni treba extra rychlost, tak se nejake reseni najdou.

 
od psp822
příspěvků: 396
IP: (zobrazit)

pokud je to opravdu 30 metrů tak bych řešil kabel či kabeovej převes z baráku na barák je to asi 10x levnější než to řešit pomocí wifi a hlavně je to maximalně stabilní.

I takhle může frčet NET doma :) = http://rychlost.cz/rs/201649111354.png
 
od macjariel
příspěvků: 2
IP: (zobrazit)

warman:24.06.2012 10:42aha ja myslel ze ta n66u je vymakanejsi... na to ze stoji 4000 :) kazdopadne, jestli to na druhe strane chytnes bez problemu, tak staci i ten nejlevnejsi klient, ale aby mel aspon panelovku(je to lepsi).

Dival jsem se a v pasmu do 5240 jsem nenasel ani jednoho slusneho klienta. jestli staci 2,4GHZ (neni moc zarusene okoli) popripade neni treba extra rychlost, tak se nejake reseni najdou.

Tak jsem zjistil, ze ta n66u jde nastavit na libovolny 5GHz kanal, jen je treba zmenit nastaveni zeme, coz bohuzel nejde pres webove rozhrani, ale pres telnet/ssh se to da. V nastaveni pro evropu jsou povoleny pouze vyse zminene kanaly, zrejme proto, ze ostatni kanaly (52 - 140) vyzaduji DFS/TPC, aby nedochazelo k ruseni meteorologickych radaru.

Nakonec jsem se rozhodl pro toto zarizeni:

http://www.mikrotik.cz/stationunit-711n-15-dbi-mimo-2x2-antena-5-ghz_d2992.html

Je to postavene z Routerboardu RB711-5HnD, u ktereho maji na webu frekvencni rozsah 4800-6075Mhz, takze by nemel byt problem to provozovat i na tech ctyrech kanalech, ktere nevyzaduji DFS/TPC. Taky to umi n-ko, pry realne dosahuje az 100MBit rychlosti, tak jsem zvedav co z toho vymacknu.