od lacofly příspěvků: 6 IP: (zobrazit) | Dobrej Mám router : D-link 524 a k němu od s vého providera připojen kabel a routrem si šířím wifi signál po bytě. Chěl jsem se zeptat jestli existuje možnost k routru připojit silnější antenu a tím šířit pokrytí (signal) z routru na větší vzdálenost třeba až v několika KM ? |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Dobrej Teoreticky to jde, ale musel byste mít směrovou anténu a tou jen těžko pokryjete byt. Dále byste musel mít přímou viditelnost na druhý bod, který chcete připojit do vaší sítě a na tom místě taky koupit směrovou anténu s routerem (nemusí být totožný) a PC připojit do routeru. Pokud splňujete tyto podmínky (viditelnost a vybavenost druhého bodu), tak bych doporučil mít 2 routery propojené ethernetovým kabelem a jedním šířit wifi jen pro byt a druhý použít pro přenos na delší vzdálenost. Jednoduše vysvětleno. Máte modem, ktere je připojen k internet --> z něj vedete kabel do routeru D-link 524 do WAN portu --> tento router pokryje váš byt WiFi a můžete do něj mít zapojeno 3 PC (celkem 4 LAN porty). Ke 4. LAN připojíte nový router se směrovou anténou (tu umístíte na nějaké vysoké místo nejlépe TV anténa) a druhé místo, kde chcete sdílet data a internet také vybavíte routerem a směrovou anténou. Obě antény by na sebe měly vidět. Pokud bude něco nejasné, napište. :-) |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Popiště ještě prosím, jakou byste měl představu. Jestli připojit více míst najednou nebo jen to jedno, které je vzdálené. |
---|---|
od lacofly příspěvků: 6 IP: (zobrazit) | Asi takhle , vím jsem v tomhle laik , ale tak se radši poradím. Pokud bych byl doma tak bych vyšrouboval antenu za oknem (všesměrovou za oknem) a přišrouboval bych tu co je u routru dodávaná. jde mi asi 180ˇ pokrytí do 2 až 3 km . Mám noťas kde je wifina a bylo by to jen pro mou potřebu , nikoliv připojení více PC atd.. Tak že jsem si myslel že vemu anténu , mrsknují za okno , natáhnu od ní kabel a ten přišroubuji místo původní dodávané s routrem a pak chytím normálně svůj signál v okruhu to zmiňovaného dosahu pokrytí . |
---|---|
od lacofly příspěvků: 6 IP: (zobrazit) | ještě dodávám že bydlím nad horizontem , maximálně v úrovni nevyšších budov v okolí.. |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Tak takhle by to také mohlo fungovat. Pokud jsem to dobře pochopil, tak byste chtěl, aby jste mohl být na svém noťasu dále od domova cca. 2 Km. Myslím, že se směrovou anténou by se vám to nepovedlo. Ta má dosah tak do 200 možná 300 m a to jen na přímou viditelnost. Možná by to chtělo vyzkoušet, ale moc šancí tomu nedávám. Také záleží, jestli je v dosahu hodně wifi sítí nebo ne od jiných poskytovatelů. Čím je oblast více zarušena, tím menší je šance. Ta směrová anténa se dá také připojit do toho konektoru. Takže pokud byste měl směrovou antenu a všesměrovou anténu, tak byste to mohl dělat následovně: Pokud budete doma, vypojíte kabel od směrové a zapojíte všesměrovou anténu dodávanou s routerem a pokud pojedete pryč, tak je jen přehodit ty antény. Chce to hlavně vyzkoušet, tak bych doporučil domluvit se s nějakým prodejcem o zapůjčení směrové antény (pozor na konektory !!) a vyzkoušet to. |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Váš router má konektor RSMA (male), tudíš se k němu připojují antény s konektorem RSMA (female) |
---|---|
od lacofly příspěvků: 6 IP: (zobrazit) | jj , díky za odpověď , konektor vím jakej mám , uvažoval jsem o nějaký co dávám na odkaz , má zisk 16dBi a dodávaná s routrem 1dBi : http://aukro.cz/item616793268_wi_fi_antena_yagi_smerova_16dbi_2_4ghz_internet.html |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Nemáte za co. Můžete to vyzkoušet, ale s tou všesměrovou nevím. Sice má vysoký zisk, ale je všesměrová. Tas měrová vysílá signál jen na určité místo a ta všesměrová všude kolem. Chce to vyzkoušet, ale nedávám moc šancí. Kdyby to nešlo, tak zkuste zase písnout a já vám rád poradím. Hezký den |
---|---|
od lacofly příspěvků: 6 IP: (zobrazit) | v tomhle rozmezí bych to potřeboval ...http://psalbo.wz.cz/2009-04-23_153541.jpg |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Tak to byla blbost používat směrovou anténu, protože by musely být 2 = dva routery. Zkuste tu všesměrovou. Myslím, že jsou kabely (max 5m) pro prodloužení připojení antény (nemusí být přímo připojená v routeru. Tak že by ta všesměrová šla umístit i na střechu třeba vedle TV antény. To záleží, jestli by tam dosáhl kabel. Delší není možno. To by bylo nejlepší, ale fakt nevím, jestli bude dostatečný signál. Chce to vyzkoušet. Ale nekupujte tu anténu přes bazar apod. protože kdyby to nefungovalo, tak by to už nešlo vrátit. Chce se to fakt domluvit s nějakým prodejcem o půjčení antény a zeptejte se ho na tu, která má největší zisk. |
---|---|
od lacofly příspěvků: 6 IP: (zobrazit) | jasný , díky za pokec.... |
---|---|
od bobson příspěvků: 20 IP: (zobrazit) | |
---|---|
od bobson příspěvků: 20 IP: (zobrazit) | |
---|---|
od dobesrobert příspěvků: 42 IP: (zobrazit) | Ne, pokud vím, tak žádná možnost není. Musíte znát heslo. Někteří poskytovatelé to heslo nepoužívají, ale místo hesla používají MAC adresy. Takže pokud by se vám to povedlo odemknout, tak byste se asi s největší pravděpodobností nepřipojil. Hezký den |
---|---|