Rychlost.cz Články Poznaváme WiFi

Poznaváme WiFi

Autor článku: Vratislav Harabiš | 08.01.2008

Pojem WiFi je často skloňován v mnoha článcích o možnostech připojení k Internetu. Téměř každý ví, že se jedná o bezdrátové připojení, ale co přesně se pod pojmem WiFi skrývá je mnohým uživatelům neznámo. Již samotný název WiFi zní dost tajemně. Název WiFi vznikl ze slov Wireless Fidelity, což je možno přeložit jako „bezdrátová spolehlivost“. Sítě WiFi by tedy měly být vysoce spolehlivé. Ale abyste si mohli užívat spolehlivé sítě, je potřeba se seznámit s pozadím WiFi, s existujícími standardy a možnostmi, protože jen tehdy budete schopni provozovat spolehlivou a funkční síť.

Sítě typu LAN (Local Area Netvork) vytvořené pomocí síťových kabelů jsou dnes samozřejmostí v mnoha firmách i domácnostech. WiFi bylo původně vyvinuto právě proto, aby umožnilo připojení přenosných zařízení do těchto LAN sítí. Nicméně v současné době se WiFi využívá i pro vytvoření lokálních bezdrátových sítí (WLAN) a pro připojení do sítě Internet.

Co to je WiFi?

Jak vyplývá z názvu, tak WiFi je bezdrátové spojení, které pracuje v pásmu frekvencí kolem 2.4GHz. Toto pásmo frekvencí spadá do tzv. volných pásem. Zařízení WiFi se často označují i čísly a písmeny. Vy se tak můžete setkat s označením IEEE 802.11b nebo IEEE 802.11g. První čtyři písmenka IEEE označují standardizační skupinu tvořící standardy. Číslo 802.11 je číselné označení standardu pro WiFi a poslední písmenko označuje verzi standardu. Verze „b“ označuje standard s maximální rychlosti 11Mbit/s, písmenko „g“ zase označuje standard s maximální rychlosti až 54Mbit/s. Můžete se setkat i s dalšími písmenky a samozřejmě i s kombinacemi písmenek.

802.11aPásmo 5 GHz a rychlost až 54 Mbit/s.
802.11bPásmo 2,4 GHz a rychlost až 11 Mbit/s.
802.11b-corÚpravy Management Information Base v 802.11b
802.11dMezinárodní harmonizace, protože pásmo 5GHz je v různých zemích využíváno jinak.
802.11eRozšíření MAC (Medium Access Control) pro QoS (Quality of Service), kde jsou upřednostněná určitá data. Např. videohovory a konference před běžným stahováním dat.
802.11fRozšíření pro stanovení způsobu komunikace zvláště při roamingu, kdy se uživatel přehlašuje z jednoho access pointu na druhý. Tento standard se tak uplatní ve velkých sítích.
802.11gZvýšeni rychlosti na 20 Mbit/s v pásmu 2.4 GHz se zpětnou kompatibilitou.
802.11hZměny, na základě připomínek regulátorů evropských zemí aby se pásmo 5GHz mohlo využívat i mimo budovy.
802.11iVylepšení bezpečnosti v sítích WiFi.

Tabulka: Význam označení WiFi standardů.

Co je potřeba na WiFi?

Abyste mohli využívat WiFi připojení na internet nebo abyste si mohli vytvořit svou WiFi síť doma, potřebujete několik komponent.

Access point (zkráceně AP) je prvek, který umožňuje vysílat nebo přijímat data. AP jsou stěžejními prvky pro sítě WLAN. Hlavní AP vysílají pomocí všesměrových nebo směrových antén signál do širokého okolí a tento signál je přijímán AP jednotlivých uživatelů.

V mnoha případech je potřeba pro kvalitní příjem nutná anténa. Rozeznáváme všesměrové a směrové antény. Všesměrové antény jsou vhodné pro pokrytí velké oblasti WiFi signálem, zatímco pomocí směrových antén můžete přenášet WiFi signál na velké vzdálenosti.

WiFi router v sobě kombinuje funkci klasického routeru a AP. Většinou je takový router vybaven jedním WAN (Wide Area Network) portem, několika ethernetovými porty a anténou nebo anténami pro bezdrátovou komunikaci. Pomocí WiFi routeru si můžete snadno vytvořit svou domácí bezdrátovou síť.

WiFi karta, ať už do PCI nebo do notebookového portu PCMCIA, slouží pro připojení počítače nebo notebooku k WiFi síti podobně jako síťovka slouží k připojení na LAN. Mnoho notebooků, ale i přenosných zařízení jako jsou různé mobilní telefony a PDA mají WiFi modul zabudován.

Kde se s WiFi můžete setkat?

V dnešní době je mnoho síti založeno na technologii WiFi. S WiFi se nejčastěji můžete setkat v podobě HotSpotů. Jde o místa například v knihovnách, na letištích, ve školách, v restauracích atd., kde je poskytován zdarma nebo placený přístup k internetu. Zákazník se jednoduše může připojit na internet ze svého notebooku nebo mobilu a vyhledat si informace o odletech nebo si jen tak zpříjemnit posezení v restauraci.

Pomocí technologií WiFi se budují velké sítě, které pokrývají vesnice, ale i velké části měst. Díky tomu je internet rozšířen do míst, kde by bylo velice obtížné a drahé budovat pevné linky.

Zajímavé statistiky ze serveru Rychlost.cz

Top 10 okresů podle počtu uživatelů

(podle počtu provedených testů na www.rychlost.cz za posledncích 28 dnů)

PořadíOkresPočet testů
1.České Budějovice3709
2.Praha hl.m.3650
3.Pardubice2934
4.Uherské Hradiště2839
5.Olomouc2810
6.Liberec2720
7.Hradec Králové2588
8.Trutnov2515
9.Brno-venkov2318
10.Šumperk2234

Top 10 okresů s nejrychleším WiFi připojením

(podle testu downloadu provedených testů na www.rychlost.cz za posledncích 28 dnů)

PořadíOkresRychlost down v kbits
1.Ostrava6847.90
2.Kroměříž6220.10
3.České Budějovice5221.30
4.Praha-východ4909.30
5.Plzeň-město4856.90
6.Most4250.30
7.Mladá Boleslav3787.50
8.Sokolov3401.10
9.Karviná3315.00
10.Plzeň-jih3077.60

Zdroj: http://rychlost.cz/pripojeni-internetu/wifi/

Výhody wifi

První výhoda WiFi spočívá v samé podstatě, tedy jde o bezdrátové spojení a tak není potřeba metalických nebo optických linek. V mnoha případech se WiFi volí právě i z ekonomických důvodů, kdy by bylo velice nákladné vybudovat klasickou síť.

Výhodou WiFi je i poměrně vysoká rychlost (až 54MBit) a dobrý dosah (při použití kvalitních antén).

Sítě WiFi jsou hlavně velice rozšířené, existují tisíce hotspotů, využívají se v mnoha firmách. Běžně se s ní setkáte v kampusech vysokých škol, v recepcích hotelů a v odletových halách. Připojit se je rovněž velice snadné. WiFi moduly jsou dnes běžně vybaveny notebooky, mobilní telefony, ale i MP3 přehrávače a herní konzole.

Nevýhody wifi

Pro kvalitní příjem WiFi signálu na větší vzdálenosti je potřeba přímé viditelnosti mezi vysílačem a přijímačem. Překážkou tak jsou často stromy, hlavně tedy listí na stromech nebo jiné domy. Na kvalitu přijímaného signálu mají vliv samozřejmě i povětrnostní vlivy, jako je hustý déšť nebo husté sněžení.

WiFi využívá tzv. svobodné pásmo, ve kterém mohou pracovat jakékoliv jiné přístroje (dětské monitory, bezdrátové kamery apod.), což vede k rušení WiFi. Rovněž velký počet AP v jedné oblasti citelně zvyšuje rušení používaného pásma.

V neposlední řadě, zvláště v podnikových sítích, je potřeba dbát na zabezpečení sítě proti neautorizovanému použití. Nabízí se několik způsobů. Od WEP a filtrování MAC adres až po WPA a WPA2. První dva způsoby, tedy WEP a filtr MAC adres lze dnes snadno překonat, proto se nabízí WPA a WPA2. Nicméně i zde je dobré pravidelně měnit hesla.

I přes některé nesporné nevýhody převažují výhody technologie WiFi. WiFi moduly jsou součástí stále více přístrojů a díky nim je přístup k internetu velice snadný. V našich končinách má WiFi mnoho fanoušků, protože zde vznikl velký počet poskytovatelů připojení k internetu právě prostřednictvím bezdrátových sítí. Tím vznikl velký počet rozsáhlých sítí i na vesnicích. Právě díky WiFi se internet stává pro mnoho občanů snadno dostupným.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.