Rychlost.cz Články 4 nejnebezpečnější viry, které útočí na Čechy. Víte, jak se před nimi chránit?

4 nejnebezpečnější viry, které útočí na Čechy. Víte, jak se před nimi chránit?

Autor článku: Jakub Janíček | 15.04.2024

České uživatele ohrožují nebezpečné počítačové viry. Mezi ty nejrozšířenější patří spyware Agent Tesla, Formbook kradoucí hesla, malware Rescoms pro vzdálené ovládání a adware Andreed s otravnou reklamou. Zjistěte s námi, jak se před nimi bránit.

Ilustrační obrázek

Kybernetičtí zločinci neustále vymýšlejí nové způsoby, jak proniknout do vašich počítačů, mobilů a tabletů. Škodlivé viry se šíří především prostřednictvím nevyžádaných e-mailů a falešných aplikací. Jaké viry aktuálně představují pro české uživatele největší hrozbu? A jak se před nimi účinně bránit?

Agent Tesla – špion, který krade hesla

Dlouhodobě nejrozšířenějším malwarem v Česku je spyware Agent Tesla. Tento nenápadný špion se zaměřuje na odcizení hesel, zejména těch uložených ve webových prohlížečích. Útočníci následně profitují z prodeje citlivých přihlašovacích údajů či požadují výkupné za opětovné zpřístupnění služeb. Agent Tesla se nejčastěji šíří přílohou s názvem "ESTADO DE CUENT...HL - 695026972 exe". Pokud takový e-mail obdržíte, rozhodně jej neotvírejte!

Formbook maskovaný jako faktury

Druhým nejčastějším škodlivým kódem je další spyware zvaný Formbook. Ten se převážně šíří přílohami typu "0053_PO29000224 exe" nebo "Účtenka exe". Útočníci se tak snaží zmást uživatele a vydávají malware za důležité faktury či účtenky. Opět tedy platí, že byste neměli otevírat e-maily od neznámých odesílatelů.

Vzdálené ovládání přes Rescoms

Obávaný je také špionážní malware Rescoms. Ten dokáže útočníkovi umožnit vzdáleně ovládat a sledovat napadený systém. Mezi jeho schopnosti patří zaznamenávání stisknutých kláves, pořizování snímků obrazovky i manipulace s klávesnicí a myší. Rescoms se vydává za legitimní nástroj pro vzdálenou správu, ve skutečnosti však jde o lstivý malware určený k odcizení dat a špehování obětí.

Adware napadá hlavně uživatele Androidu

Zatímco počítačové viry se šíří hlavně přes e-maily, v případě systému Android jsou velkou hrozbou falešné aplikace. Ty si uživatelé sami neopatrně instalují do svých smartphonů a tabletů. Nejčastějším nezvaným hostem je adware Andreed, který sice nekrade data, ale otravuje uživatele agresivní reklamou. Tento malware se vyskytoval například ve falešné hře Car Factory Simulator. Podobně zrádné jsou i trojské koně Triada a Hiddad maskující se jako užitečné aplikace.

Jak se účinně bránit?

Abyste se nestali obětí kybernetických útoků, je třeba dodržovat základní bezpečnostní pravidla:

  1. Pravidelně aktualizujte operační systém i aplikace.
  2. Používejte spolehlivý antivirus a firewall.
  3. Neotvírejte podezřelé e-maily a přílohy.
  4. Nestahujte aplikace z nedůvěryhodných zdrojů.
  5. Na neznámých stránkách nezadávejte citlivé údaje.

S trochou obezřetnosti a zdravého rozumu se dokážete před útoky škodlivých virů efektivně chránit. Buďte ve střehu a nenechte se napálit vychytralými taktikami počítačových pirátů. Jen tak si udržíte své digitální soukromí v bezpečí.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.