Rychlost.cz Články Zakladatelé internetu promluvili o jeho vzniku a proč tohoto kroku ani dnes nelitují

Zakladatelé internetu promluvili o jeho vzniku a proč tohoto kroku ani dnes nelitují

Autor článku: Jakub Janíček | 22.03.2024

Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn jsou jedněmi z mála lidí na planetě, kteří stáli u zrodu internetu. Jejich práce položila základy digitálního světa a navždy změnila způsob, jakým komunikujeme, pracujeme a trávíme volný čas. V nedávném rozhovoru pro CBS NEWS se podělili o své myšlenky ohledně vzniku tohoto světového fenoménu a odůvodnili, proč svých kroků ani dnes nelitují.

Ilustrační obrázek

Představte si svět bez internetu. Svět, kde odpovědi na vaše otázky nejsou na dosah několika kliknutí. Svět, kde komunikace na dálku není tak snadná a rychlá. Dnes je pro nás internet již samozřejmostí, ale jen málokdo ví, co předcházelo jeho vzniku. Jedněmi ze zakladatelů tohoto fenoménu jsou Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn. Co si myslí o vzniku internetu a jak na něj pohlíží dnes?

Od vojenského nástroje ke globálnímu fenoménu

Počátky internetu sahají k vojenskému nástroji známému jako ARPANET, který byl vyvinut ve spolupráci s Josephem Haughneym, nedávno zesnulým majorem amerického letectva. ARPANET byl předchůdcem internetu a byl vyvinut pro potřeby armády, což se výrazně liší od současné role internetu jako platformy pro socializaci a zábavu.

Haughneyho dcera často vzpomíná, jak otec tuto technologii ukazoval její matce, ačkoliv nikdo přesně nevěděl, o co jde. Za vývojem internetu však stojí další tři jména, a to Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn. Přestože dosáhli monumentálních úspěchů, všichni tři inovátoři zůstávají skromní a nějak zvlášť si nepřipisují podíl na tom, jak svými kroky ovlivnili současný svět.

„Jedním z velkých problémů internetu je, že většina lidí nemá dobrou představu o tom, co to vlastně je,“ uvedl Bob Kahn. Podle něj internet není fyzická věc, ale implementace internetových protokolů, které jsou fyzické. „Důležitý je popis toho, jak má věc fungovat. Takže můžete stále vytvářet nové věci, které budou fungovat novými způsoby a dělat internet ještě zajímavějším,“ dodává Vint Cerf.

S velkým potenciálem přichází i velká zodpovědnost

Ačkoliv internet mnohými způsoby zlepšil naše životy, přinesl i některé výzvy v oblasti soukromí a osobních vztahů. Významným problémem se stalo šíření dezinformací. I přesto Cerf nevidí zneužívání internetu jako technologickou chybu, ale lidský problém.

Podle Cerfa je na zodpovědnosti samotných uživatelů, jak a k čemu internet využívají. I přes tyto stinné stránky však Cerf ani ostatní průkopníci internetu nelitují, že internet stvořili a zpřístupnili veřejnosti. „Doufám, že něco jako internet zůstane součástí společnosti, ve které žijeme, a že možná v nějaké vzdálené době si někdo vzpomene, že jsem v tom měl malou roli,“ uzavírá skromně Vint Cerf.

Příběh internetu je fascinující ukázkou lidské vynalézavosti a touhy po pokroku. Od svých skromných počátků se internet stal nepostradatelnou součástí našich životů a klíčovým faktorem v našem vědeckém, technologickém i společenském vývoji.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.