Rychlost.cz Články Internet všude a pro každého: Český nápad by mohl změnit fungování satelitního internetu

Internet všude a pro každého: Český nápad by mohl změnit fungování satelitního internetu

Autor článku: Jakub Janíček | 29.03.2024

Český projekt si klade za cíl revoluci v satelitním internetu. Vědci a firmy pracují na vypuštění satelitů na nízkou oběžnou dráhu, pouhých 200 km nad Zemí. Díky speciálnímu plazmovému pohonu by satelity mohly fungovat prakticky neomezeně. Jedním z cílů je rychlý internet dostupný kdekoliv na planetě. Pokud se ambiciózní plán podaří realizovat, český nápad změní fungování satelitního internetu.

Ilustrační obrázek

Představte si svět, kde máte přístup k rychlému a spolehlivému internetu bez ohledu na to, kde se právě nacházíte. Žádné výpadky signálu ani pomalé načítání. Zní to jako sci-fi? Možná brzy to ale bude realita, a to díky českým vědcům a firmám, kteří společně pracují na revolučním projektu, jehož cílem je vypuštění satelitů na nízkou oběžnou dráhu.

Rychlý internet díky posunutí satelitů

Hlavní myšlenka projektu je jednoduchá, ale geniální, a to posunout satelity na nízkou oběžnou dráhu umístěnou jen asi 200 kilometrů nad Zemí. Tím by se výrazně zlepšila kvalita a rychlost připojení satelitního internetu. Zatímco dnes musí signál z vašeho mobilu urazit k satelitu stovky kilometrů, s novým řešením by to bylo jen pár set kilometrů. A jaký by byl výsledek? Internet rychlý jako blesk a dostupný prakticky kdekoliv na planetě.

Nekonečný pohon díky zbytkovému vzduchu

Aby mohly satelity fungovat tak blízko Zemi, potřebují speciální pohon. A právě na tom pracují odborníci z brněnské Fakulty elektrotechnické VUT společně s firmami SpaceLab EU a PlasmaSolve. Jejich nápadem je využít k pohonu satelitů zbytkovou atmosféru. Atom po atomu by je pohon sbíral, ionizoval a používal k tvorbě plazmatu. Teoreticky by tak satelity mohly fungovat neomezeně dlouho až do opotřebování materiálu.

Úklid vesmíru jako bonus navíc

Plusem je také jednoduché zničení nepotřebných či poškozených satelitů. Po vyřazení jednoduše shoří v atmosféře a nezanechají po sobě žádný kosmický odpad. Dnes kolem Země krouží tisíce vysloužilých satelitů, které zabírají místo těm novým. S českým řešením by se oběžná dráha průběžně sama uklízela.

Pokud se projekt podaří dotáhnout do konce, bude se jednat o další průlom v komunikačních technologiích. Jenže tím to nekončí. „Důsledky použití nového generátoru zatím nejsme ani schopni dohlédnout,“ říká Karel Juřík z VUT. Satelity by totiž mohly sloužit i k mnoha dalším účelům, třeba ke zkoumání vesmíru nebo monitorování životního prostředí na Zemi. Kdo ví, třeba se jednou dočkáme i prvních vesmírných hotelů na nízké oběžné dráze.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.