Rychlost.cz Články Budoucnost Česka leží v kvantové technologii. Spolu s dalšími evropskými státy se zapojíme do vývoje superpočítače

Budoucnost Česka leží v kvantové technologii. Spolu s dalšími evropskými státy se zapojíme do vývoje superpočítače

Autor článku: Jakub Janíček | 27.03.2024

Česká republika se díky účasti v prestižním evropském projektu Epique chystá vstoupit do světa kvantových technologií. Český tým z ČVUT v Praze bude spolupracovat na vývoji kvantového počítače, který by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti.

Ilustrační obrázek

Česká republika se chystá vstoupit do světa kvantových technologií. Díky účasti v prestižním evropském projektu Epique bude mít možnost podílet se na vývoji kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Jeho sestrojení by mohlo v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti.

Kvantové počítače jsou budoucností výpočetní techniky

Kvantové počítače představují zcela nový přístup k výpočetní technice. Na rozdíl od běžných počítačů, které pracují pouze s binárními stavy 1 a 0, kvantové stroje dokáží operovat s více stavy současně. To jim umožňuje provádět určité typy operací několikanásobně rychleji. Díky tomu by mohly kvantové počítače v budoucnu způsobit revoluci v oblastech, jako je šifrování, kryptografie a analýza dat.

Hrozba pro současné zabezpečovací algoritmy

Nástup kvantových počítačů s sebou nese i určitá rizika. Jedním z nich je možnost prolomení současných zabezpečovacích algoritmů. Hackeři se již nyní na darknetových fórech chlubí tím, že si schovávají ukradená zašifrovaná hesla, aby je v budoucnu mohli rozšifrovat pomocí kvantových strojů. Tento vývoj nutí bezpečnostní složky, banky a další instituce pracovat na vývoji kvantově odolných algoritmů.

Česko se zapojí do prestižního evropského projektu

Český tým z ČVUT v Praze byl vybrán mezi sedmnáct partnerů z řad univerzit a firem, kteří se budou podílet na projektu Epique financovaném Evropskou komisí. Cílem projektu je vyvinout prototypy kvantových fotonických počítačů schopných provázat 10 a více kvantových bitů (qubitů) a připravit cestu pro stroje s tisíci qubity. Česká účast bude spočívat především v poskytování teoretické podpory, vyhodnocování a interpretaci stavebních bloků.

Většina současných kvantových počítačů pracuje s takzvanými supravodivými qubity, které vyžadují chlazení téměř k absolutní nule. To s sebou nese značné technologické výzvy a náklady. Fotonické kvantové počítače tuto nevýhodu odstraňují, jelikož nepotřebují tak extrémní chlazení. Na druhou stranu je však obtížnější jejich škálování na větší počet qubitů. Právě tento problém se ale projekt Epique snaží vyřešit.

Zapojení do evropského projektu Epique představuje pro Českou republiku jedinečnou příležitost, jak se aktivně podílet na vývoji jedné z klíčových technologií budoucnosti. Díky kombinaci špičkových univerzitních týmů a schopných firem má Evropa konečně šanci držet krok s USA a Čínou, které rovněž intenzivně pracují na vývoji kvantových počítačů. Pro Česko je to zároveň jedna z mála možností, jak se do něčeho takového zapojit, jelikož postavit celý vlastní kvantový počítač by bylo nad naše síly.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.