Rychlost.cz Články Co přinese služba bezdrátového fixního internetu Wttx?

Co přinese služba bezdrátového fixního internetu Wttx?

Autor článku: Lukáš Benzl | 17.08.2018

Do rozvoje vysokorychlostního internetu v České republice by již brzy mohla velmi hlasitě promluvit nová technologie bezdrátového fixního připojení Wttx. Na co se mohou zákazníci těšit a jak technologie funguje?

Rozvoj vysokorychlostního internetu u nás

Není pochyb o tom, že rozvoj vysokorychlostního internetu je v první řadě otázkou vybudování dostatečně husté a robustní infrastruktury, v tomto případě optické datové sítě. Třebaže na tom čeští uživatelé nejsou s rychlostí internetu v průměru až tak špatně (vyzkoušejte si i vy test rychlosti připojení k internetu), stále existuje celá řada lokalit, kde jsou realitou pouze nižší jednotky megabitů za sekundu. Mezi tyto lokality patří nejen vesnice a menší města, ale například také historická centa. Na běžné surfování a odesílání elektronické pošty taková rychlost stačí, ale na streamování ve vysokém rozlišení a další moderní služby to skutečně není. Řešení?

Naději přináší aktivní zájem poskytovatelů internetu o avizované budování optických datových sítí. Bohužel jim v cestě nezřídka stojí čekání na stavební povolení k výkopu, další schvalování na úřadech a nedostatečné množství dodávek samotného optického vlákna. Velký zájem o budování optických sítí ve světě jednoznačně roste, což s sebou přináší právě čekání.

Když nebude optika

Dle zkušeností ze zahraničí nelze očekávat, že by u nás v budoucích letech došlo k vybudování velmi husté optické sítě. Podobnou řečí hovoří i samotní operátoři a poskytovatelé připojení. Jednoduše u nás na to nejsou vhodné podmínky. S největší pravděpodobností přinese honba za rychlým internetem mix různých technologií a jednou z nich bude diskutovaná technologie Wttx.

Co je to Wttx?

Technologie by měla krýt záda připojení přes LTE, které to nemá v hustě zabydlených lokalitách jednoduché. Vysokorychlostní připojení Wttx funguje na frekvenci 3,7 GHz a mezi jeho hlavní výhody patří schopnost obsloužit velké množství zákazníků při zachování vysokých přenosových rychlostí. Nevýhodou je nutnost pořídit si speciální přijímač (Wttx router), ideálně doplněný o externí anténu. Ta může být někdy pouze okenní, složitější instalace se neobejdou bez antény na střeše a kabelového vedení až k routeru.

První zákazníci z České republiky by se do sítě Wttx měli připojit v závěru letošního roku. Do dvou let by mělo být Wttx dostupné pro milion domácností. A na jaké rychlosti se můžete těšt? Wttx připojení by mělo nabídnout rychlosti přes 100 Mbit/s. Pro tento typ připojení je využíván mobilní signál.

Ideální pro velké objemy dat

Velcí poskytovatelé pokračují v budování optických přípojek tam, kde jim to dává smysl. Objemy přenesených dat budou narůstat, a proto jsou jakékoliv novinky velmi zajímavé. Nezaspěte dobu, nečekejte na Wttx a neváhejte si již dnes najít poskytovatele, který vám nabídne dostatečnou vysokou rychlost připojení a výhodné podmínky. Stačí vyplnit nezávaznou poptávku a ihned budete mít možnost srovnat si, jak na tom je vaše připojení a jaké máte alternativy. V tabulce uvidíte nejen název, ale také rychlost připojení.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.