Rychlost.cz Články Jak sdílet připojení k internetu přes WiFi?

Jak sdílet připojení k internetu přes WiFi?

Autor článku: Lukáš Benzl | 11.07.2018

Chcete se o připojení k internetu bezdrátově podělit i s dalšími zařízeními? Tak to se vám bude hodit jednoduchý návod. Bez ohledu na operační systém bývá postup dost podobný, a proto pomohou instrukce ve více případech.

Kdy se vyplatí vytvořit hotspot?

Na úvod se vyplatí vůbec zmínit, kdy můžete narazit na potřebu internet přes WiFi sdílet. Zpravidla se jedná o situace, kdy máte k dispozici jen kabelové připojení a potřebujete připojit k internetu další zařízení, která podporují jen WiFi připojení. Může se jednat například o tablet či mobilní telefon. Vytvořením hotspotu a sdílením připojení se vám podaří zařízení připojit k internetu.

WiFi hotspot ve Windows 10

Operační systém Windows 10 v základu nabízí sdílení internetu přes WiFi jednoduše stisknutím jediného tlačítka v informačním okně síťových připojení. Tlačítko má na sobě popisek Mobilní hotspot. Samotnou konfiguraci WiFi sítě pak provedete v nastavení Windows. Konkrétně v části Síť a internet, kde se nachází položka Mobilní hotspot. Po nastavení vám nic nebrání se k nově vytvořené a sdílené síti připojit. V úpravách informací o síti ve Windows 10 zadáváte prakticky jen název sítě a síťové heslo, které musí mít alespoň 8 znaků. Mobilní hotspot můžete mít zapnutý neustále, případně ho máte možnost zapnout pouze v případě potřeby. U notebooku počítejte s tím, že sdílení internetového připojení patří k energeticky náročným úlohám. Stav baterie se bude snižovat rychleji, než by se vám mohlo líbit.

WiFi hotspot u macOS Sierra a vyšší

Jak na sdílení připojení vašeho Macu k internetu? Opět je to velmi jednoduché. Otevřete předvolby Sdílení a zaškrtněte políčko Sdílení Internetu. Následně klikněte na místní nabídku Sdílet připojení přes a vyberte internetové připojení. V nabídce S počítači používajícími vyberte WiFi. Wifi hotspot je na světě a vy máte možnost ho konfigurovat. Když internet zrovna nesdílíte, pojmenujte síť a vytvořte pro ni heslo. Opět platí, že je pouze na vás, kdy se rozhodnete internet sdílet.

WiFi hotspot z mobilu

Prakticky každý chytrý mobil umožňuje sdílet mobilní připojení přes WiFi. Přesný postup se liší podle verze operačního systému, nicméně ve většině případů najdete sdílení rovnou v nabídce u notifikační lišty nebo v nastavení připojení k internetu. Proveďte základní konfiguraci a je hotovo. U mobillního hotspotu počítejte s kratším dosahem WiFi signálu, menší přenosovou rychlostí a s rychlejším ubýváním energie v baterii.

Nezapomeňte na bezpečnost

Sdílet připojení k internetu přes WiFi patří určitě k dobrým skutkům, ale to neznamená, že byste neměli myslet na bezpečnost. Naopak přístupové údaje sdělte pouze uživatelům, se kterými se domluvíte. Stejně tak není většinou nutné mít hotspot permanentně zapnutý. Pokud chcete minimalizovat riziko, že se k vám na WiFi hotspot podívají nezvaní hosté, nepodceňujte sílu hesla.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.