Rychlost.cz Články Proč byste měli aktualizovat váš prohlížeč?

Proč byste měli aktualizovat váš prohlížeč?

Autor článku: Lukáš Benzl | 18.01.2018

Prakticky každý prohlížeč vám nabídne čas od času aktualizaci. Využijete ji, nebo raději zůstáváte u „osvědčeného“ a zažitého vzhledu? Proč vlastně prohlížeč neustále aktualizovat a zvykat si na změny, které s aktualizací souvisejí a přicházejí?

Přehlížet aktualizace není dobrá volba

Aktualizace internetových prohlížečů nejsou nějaké „tahání trika“ od vývojářů, kteří chtějí mít hezké stránky a vydělat si peníze. V mnoha případech opravují kritické chyby a zvyšují nejeb bezpečnost, ale také rychlost načítání stránek. Pro uživatele tak mají aktualizace především ryze praktický účel. Následující seznam bodů vás přesvědčí, že mít prohlížeč aktualizovaný dává smysl za každé situace.

  • Aktualizovaný prohlížeč přináší mnohem účinnější ochranu i proti nejnovějším podvodným programům, virům, červům, trojským koňům, phishingu a chrání i před případnými dalšími hrozbami.
  • Aktualizace obsahují někdy také záplaty, které pomohou opravit mezery v bezpečnostním zabezpečení stávajícího prohlížeče.
  • Nová generace prohlížeče i poslední aktualizace se může přičinit o zvýšení rychlosti načítání stránek. Stejně tak může být menší zátěží pro váš počítač.
  • Při prohlížení webových stránek, které byly vytvořeny s využitím nejnovějších technologií, umožní dokonalé a věrohodné zobrazení všech prvků ve správné podobě. Jedná se o zvýšenou podporu kompatibility.
  • S bezchybnou funkčností nových stránek využijete mnohem lépe jejich obsah. Uživatelský komfort bude vyšší, vyhledávání i další práce snadnější a přehlednější.

Aktualizace nic nestojí

Aktualizace internetových prohlížečů vás nic nestojí. U nás nejpoužívanější prohlížeče (podle statistiky to jsou Chrome od Google, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera a Safari) jsou ke stažení dostupné zdarma, stejně jako aktualizace, které jsou k nim vydávány. Že se najdou uživatelé, kteří aktualizací pohrdnou, nebo ji z nejrůznějších důvodů odmítnou? Jistě, aktualizace nejsou povinné a lze je vynechat. Ovšem takové opomenutí se může docela pořádně vymstít. Určitě chcete mít svůj počítač. Raději tak neriskujte a aktualizace provádějte.

Přijdu o kontakty, adresy, záložky? Ale kdepak…

Není třeba mít obavy. Nastavení a uložené oblíbené adresy včetně dalších prvků zůstane zachováno, pokud při aktualizaci nenastavíte něco jiného. Kompletní nastavení prohlížeče lze pro jistotu před aktualizací manuálně uložit, čímž si vytvoříte spolehlivou zálohu pro případné obnovení potřebných dat. Postup snadno najdetev informacích o prohlížeči.

Argumentace tím, že po aktualizaci prohlížeče dojde ke změně některých ikon a novému rozmístění ovládacích prvků, neobstojí ve srovnání s tím, co nová aktualizace přináší pozitivního. Často právě změny ve vzhledu přicházejí kvůli tomu, že byly navrženy po zkušenostech s původním vzhledem prohlížeče a usnadňují i zjednodušují práci. Tyto úpravy totiž využívají zpětnou vazbu od uživatelů, což umožňuje maximálně vyhovět jejich požadavkům a potřebám. A zvyknout si na nová nebo inovativně uspořádaná tlačítka je rozhodně jednodušší, než podstupovat bezpečnostní riziko a pracovat navíc v prostředí, kde se některé součásti grafiky webů nebudou správně zobrazovat.

Varování vás může ochránit před problémy

Ačkoli se to nestává často, může dojít i k situaci, kdy vás bude právě správně a včas aktualizovaný internetový prohlížeč varovat před podezřelými stránkami. Pravděpodobně se rozhodnete z takové stránky co nejrychleji odejít a vyhnout se jí. Ani si v takovém okamžiku vlastně neuvědomujete, že vás v tomto okamžiku prohlížeč ochránil před komplikacemi a potížemi. Napadení útočnou stránkou může pro váš počítač znamenat nemalé škody. V nejhorším případě by vás škodlivá stránka mohla připravit o přihlašovací údaje a další důležitá data. Pokud už jste něco podobného zažili, jistě vám je jasné, o čem je řeč. Závěrem je však nutné dodat, že na internetový prohlížeč nelze spoléhat jako na náhradu kvalitního antivirového programu. I tak však aktualizovaný prohlížeč v bezpečnosti vašeho zařízení hraje zásadní roli.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.