Rychlost.cz Články Kdy váš Wi-Fi router zpomaluje rychlost připojení?

Kdy váš Wi-Fi router zpomaluje rychlost připojení?

Autor článku: Lukáš Benzl | 01.11.2017

Popularita bezdrátových technologií roste a Wi-Fi se pro mnohé uživatele stalo synonymem rychlého připojení. O to větší překvapením pak je, když je bezdrátový internet pomalý a na vině je nekvalitní router.

Zdi, sklo a další překážky

Šíření signálu u domácího Wi-Fi routeru může být výrazně ovlivněno nejrůznějšími překážkami. Vždy byste si měli nejprve změřit rychlost připojení k internetu bez použití routeru a potom výsledek po průchodu routerem. Bude-li se výrazně odlišovat, je třeba zkusit jiný typ routeru, zkontrolovat jeho nastavení a především otestovat odlišné umístění. Zdi, sklo, nábytek a další překážky bezproblémovému šíření signálu doopravdy nepomáhají. Komplikace působí také překážky ve formě ocelových a jiných kovových konstrukcí. Může dojít k poměrně výraznému útlumu až ztrátě signálu. I pro tyto situace je ale vždy možné vymyslet řešení.

Optimální umístění routeru

Před zapojením a zprovozněním Wi-Fi routeru byste si měli skutečně důkladně promyslet, jaké nároky budou na domácí bezdrátovou síť kladeny a kde bude nejvhodnější hlavní router umístit. Nejvhodnější místo pro umístění routeru je samozřejmě v bodě nejčastějšího využívání bezdrátové sítě, případně v centru obytného prostoru. Měli byste přemýšlet i do budoucna a uvažovat o tom, zda budete chtít časem bezdrátovou síť rozšířit.

Chcete-li zjistit sílu signálu v jednotlivých částech vašeho bydlení či kanceláře, využijte bezplatnou aplikaci Wifi Analyzer. Ta vám umožní získat praktická data o bezdrátové síti s cílem dostat z připojení to nejlepší.

Co dalšího ruší a komplikuje přenos signálu?

Wi-Fi technologie se šíří jako mikrovlnný signál, vysílaný routerem ve frekvenčních pásmech 2,4 GHz nebo 5 GHz. Tato pásma jsou definována jako volná Českým telekomunikačním úřadem. V pásmu 2,4 GHz však nepracují jen W-iFi zařízení. Je využíváno i některými dalšími technologiemi. Pásmo slouží k provozu například bezdrátových reproduktorů, LCD displejů, fotoaparátů a dalších periferních zařízení, dětských chůviček, bezdrátových telefonů, dálkově ovládaných modelů apod. Odtud může pocházet rušení nebo snížení úrovně routerem přenášeného bezdrátového signálu.

Když vyzkoušíte na svém počítači, kolik v dosahu vysílá různých sítí a dalších přístrojů, možná budete docela překvapeni. Především ve městech a v průmyslových oblastech je pásmo nezřídka přeplněno. A právě jakýkoli router ve vašem okolí (stejně jako ten váš pro ostatní uživatele) může působit výrazně zpomalené připojení. V tomto případě se nejedná ani tak o zhoršení síly a kvality signálu (počítač registruje stále dostatečně silný přijímaný signál). Dochází přitom ke zpomalení modulační rychlosti routeru, protože ten se začne zahlcovat zbytečným zpracováváním cizích signálů, které nedokáže ihned odlišit. Řešením může být to, že nastavíte na routeru jiný kanál, případně vyberete router, který si dokáže kanály měnit automaticky.

Pozor na zastaralý router

Připojení může být pomalé také kvůli nedostačujícím parametrům routeru. Chcete-li využívat připojení na maximum ve více uživatelích, zkontrolujte si datovou propustnost a podporované technologie. Je totiž velká škoda platit si rychlé připojení u poskytovatele a nevyužít ho jen kvůli tomu, že nechcete investovat do moderního routeru.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.