Rychlost.cz Články Jak zvýšit rychlost internetu?

Jak zvýšit rychlost internetu?

Autor článku: Lukáš Benzl | 25.10.2017

Trápí vás pomalý internet? Změnila se rychlost připojení? Potom byste měli začít hledat důvod a následně vhodným způsobem problém, který vás připravuje o čas, vyřešit. Objevte důvody, kvůli kterým může být váš internet pomalý.

Mobilní internet a FUP

Pokud využíváte připojení k internetu přes chytrý telefon, může se vás týkat FUP (Fair User Policy). Jedná se o datový limit, který chrání operátora před tím, aby ze strany některého z uživatelů docházelo k nadměrnému využívání mobilních dat. Oficiální vysvětlení operátorů zní tak, že FUP je ochranou kvality a rychlosti připojení pro ostatní uživatele. Místo penalizace za nadměrné využití dat tedy dochází v takovém případě k dočasnému snížení přenosové rychlosti. Proto u připojení přes mobilní telefon sledujte objem přenášených dat. FUP je však pochopitelně také cestou, jak donutit uživatele investovat do dražších tarifů.

Zpomalení internetového připojení může souviset s agregací

Přemýšlíte nad tím, proč je připojení výrazně pomalejší večer, tedy v době, kdy chcete internet naplno využívat? Je možné, že důvodem je agregace. Oč se vlastně jedná? Pod pojmem agregace se skrývá označení pro sdílení internetu, respektive internetové linky mezi více uživateli. Je to vcelku běžná záležitost. Při správném nastavení poměru a využívání není sdílené připojení žádný velký problém, dojde-li však kvůli přísné agregaci k přetížení sítě, projeví se to zpomaleným načítáním stránek - sníženou rychlostí pro přenos dat.

Princip sdílení internetové linky je řešen podle vytížení, ve špičce se požadavky na příjem a odesílání dat kumulují. Dochází tak k nežádoucímu zpomalení. Nejvyšší hodnoty agregace dosahuje zpravidla mezi 18. až 23. hodinou, kdy sdílí linku vysoký počet lidí současně.

Můžete si agregaci ověřit?

Každý poskytovatel hodnotu maximální agregace uvádí mezi parametry připojení. Udává se jako poměr 1:X, kdy X značí počet dalších uživatelů, se kterými agregaci sdílíte. Přijatelná hodnota je někde kolem 1:10 nebo nižší, někdy se lze setkat i s agregací 1:50 a vyšší.

Řešením je samozřejmě vyhrazená linka, o kterou se nedělíte s nikým a ostatní uživatelé vás tedy žádným způsobem neovlivňují. V takovém případě má agregace hodnotu 1:1.

Příčinou pomalého připojení mohou být i v hardware

Důležitou roli hraje také router. I když k vám domů vede mimořádně rychlý internet, nevhodný nebo zastaralý „kus železa“ může napáchat velké problémy a zbytečně snížit rychlost připojení. Ušetřit na routeru se totiž rozhodně nevyplácí, především u levných a zastaralých modelů bývá propustnost dat skutečně nízká a v dnešní době již nedostačující. Vyzkoušejte připojení s moderním routerem. Pokud odhalíte zásadní rozdíl, je to jasné. Výměna bude tím pravým řešením.

Viry a další škodlivé programy zpomalující připojení

Máte aktualizovaný a opravdu kvalitní antivirový program? Pokud ne, zbytečně riskujete. Jedním z prvních příznaků bůže být právě patrné zpomalení počítače včetně jeho internetového prohlížeče. Navíc se právě váš počítač může stát jedním z šiřitelů záludného viru, například prostřednictvím e-mailů. Vždy myslete na aktivní, aktualizovaný antivir, navíc zkontrolujte počítač i pomocí programů, které dokáží rozpoznat, zachytit a zlikvidovat spyware a malware

  • SPYWARE a MALWARE špehuje vaše prováděné akce, snaží se získat hesla, čísla karet a další důvěrné údaje. Současně výrazně brzdí i rychlost internetového připojení.
  • ADWARE je vlastně skrytá reklamní aplikace, která sice vaše soukromí neohrožuje, ale dokáže silně znepříjemnit pohyb po internetu. Objevují-li se nevyžádané reklamy, okna, reklamní lišty a nechtěné ikony, musíte tyto programy odstranit.

Zrychlete si internet

Rychlost internetu závisí na mnoha faktorech. Velké množství z nich je pouze o tom, abyste zkontrolovali stav vašeho zařízení. Tato časová investice se vám rychle vrátí v komfortu, který rychlejší internet bez diskuze přináší. A pokud nic nepomůže, možná je nejvyšší čas přemýšlet nad novým poskytovatelm připojení. Vyzkoušejte najít nové připojení a zjistit, jaké máte možnosti.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.