Rychlost.cz Články Proč kolísá rychlost internetu?

Proč kolísá rychlost internetu?

Autor článku: Redakce | 25.05.2020

Když máte rychlé připojení, ale dochází k výraznému kolísání rychlosti, je něco nejspíš špatně. Kde začít hledat, to je otázka. V zásadě jako první byste měli ověřit, zda připojení skutečně nabízí rychlost, kterou máte sjednanou s poskytovatelem ve smlouvě. Problémy může dělat i velké množství spuštěných aplikací, to je třeba zkontrolovat a případně nechat jen ty, které opravdu momentálně využíváte. Potom si ověříte agregaci a zkontrolujete router.

Měření rychlosti prověří snadno kvalitu poskytovatele

Určité kolísání je u sdílených internetových linek vcelku normálním jevem, nesmí však být takové, abyste byli omezováni a připojení se stávalo téměř nepoužitelným. Sdílenou linku používají téměř všichni běžní uživatelé, luxus vlastní linky by byl hodně drahý, ovšem agregace se prostě musí pohybovat v přijatelných parametrech. Jako první tedy proveďte měření rychlosti pomocí některé z běžně dostupných aplikací.

Je třeba měření vícekrát opakovat (v různou denní i noční dobu a ve všední den i o víkendech), aby výsledný průměr byl skutečně vypovídající. Aplikace pro měření rychlosti jsou zdarma a nepotřebujete k jejich použití žádnou instalaci, postačí jen navštívit stránku, kde je měřící aplikace poskytována. Při měření samotném sledujte nejen hodnoty stahovní dat (downloadu), ale i odesílání dat (uploadu), pro online hráče je mimořádně důležitá také odezva (ping).

Naměřené hodnoty si nemusíte nikam zapisovat, v případě, že provedete opakované měření s použitím stále téhož programu, výsledky proběhlých měření zůstanou uloženy v paměti. Můžete si je tedy ve formě grafu nebo tabulky prohlédnout a získat tak spolehlivý přehled. Při měření je samozřejmě důležité, aby v době získávání údajů (netrvá to nijak dlouho, jde o několik sekund) nebylo internetové připojení nijak dále využíváno ani v jednom směru. Jinak by totiž výsledky byly pochopitelně zkreslené a údaje o přenosu dat by neodpovídaly skutečnosti.

Spuštěné programy a aplikace

Pokud necháváte v počítači spuštěné nepoužívané programy, může to být další důvod, proč počítač zpomalí a máte dojem, že se jedná o nízkou rychlost připojení. Programy lze ukončit pomocí ikony, ale po restartu se mnohé programy opět automaticky spustí. Chcete-li tomu zabránit, lze to zařídit celkem jednoduše - v okně programu v menu vyhledejte položku Nástroje, pokračujte na Možnosti, dále na ÚPRAVY a PŘEDVOLBY. Najděte položku, která bývá označena SPUSTIT PŘI STARTU WINDOWS (Launch at Windows Startup) nebo podobně. Tady můžete spouštění programů při startu operačního systému zakázat a spustíte si je sami manuálně jen v případě, že je chcete využívat. To se týká například programů pro komunikaci (Skype apod), které mohou rychlost občas výrazně ovlivnit.

Agregace a přetížení linky

Velký vliv na rychlost může mít také agregace, pokud přesahuje rozumnou hranici. Agregace je, jednoduše řečeno, sdílení internetové linky s více uživateli. Proč tenhle způsob zapojení poskytovatelé používají? Mít linku jen pro sebe je velký a hodně drahý luxus, navíc často opravdu zbytečný, takže se agregace běžně používá. Tím pádem mohou poskytovatelé nabídnout přijatelnou cenu většímu počtu zájemců, ovšem pokud agregace dosahuje vyšších hodnot, raději to uvádějí na smlouvě někde dole a malými písmenky. Hodnota agregace (tedy počet sdílejících uživatelů na jednu linku) se udává vždy jako poměr 1:X, kdy písmeno X je nahrazeno počtem uživatelů. Vcelku přijatelná agregace je do hodnoty 1:10, ovšem pozor, občas se lze setkat i s hodnotou 1:50 či dokonce vyšší. Potom je jasné, že v období takzvané "špičky", tedy v době, kdy je počet připojených a data stahujících i odesílajících uživatelů nejvyšší (bývá to nejčastěji kolem 18. až 23. hodiny), jde rychlost připojení výrazně dolů. Poskytovatelé si nechávají otevřená zadní dvířka s tím, že ve smlouvě uvádějí rychlost ve spojení se zrádným slůvkem "AŽ", čímž jaksi nepřímo naznačují, že rychlost, která je uvedena v označeném tarifu je maximem toho, co lze na lince očekávat a dosáhnout, ovšem rozhodně tato rychlost není stabilní. Zkontrolujte si tedy agregaci ve smlouvě a případně si ověřte u poskytovatele, zda neprovedl nějaké změny, které vám "zapomněl" oznámit nebo oznámil lišácky takovou formou, že jste je ani nezaregistrovali. Řešením může být změna agregace ze strany poskytovatele nebo změna poskytovatele (z vaší strany) v případě, že to jinak vyřešit nepůjde.

Na vině může být i router

Router může mít na rychlost připojení velký vliv. Pokud se jedná o letitý kousek, který už dávno patří do šrotu nebo v lepším případě do muzea, nepokoušejte se vymyslet nějaké záchranné řešení a pořiďte si nový. Nevěříte-li, že už nezvládá přenos velkého počtu dat a požadovaná rychlost je nad jeho síly, prostudujte si dokumentaci (pokud ji máte schovanou) nebo proveďte srovnávací test s připojením například vypůjčeného moderního routeru, jenž "umí" a zvládá i nové technologie. A pokud bude rozdíl velký, potom si prostě koupíte nový, vyřešeno.

Někdy stačí u routeru provést restart, ovšem to bývá řešením spíš v případě, kdy se jedná o jednorázový problém. Před vypnutím si uložte přístupové údaje pro případ, že je router po restartu bude znovu vyžadovat. Router se také může přehřívat, nepřesunuli jste ho z nějakého důvodu na místo, kde nemá dostatečný přístup vzduchu na chlazení? Řešením může být chladicí podložka, pokud je ale požadovaný výkon nad hranicí možností přístroje, raději ho vyměňte za výkonnější. Pro přenos Wi-Fi signálu mohou být problémem i nejrůznější překážky, které signál dokáží značně zeslabit a omezit (kovové výztuže, sítě, zdi a pod.). Pokud jsou problémy u mobilního zařízení, používejte ho tam, kde je signál dostatečně kvalitní nebo problém vyřešte změnou umístění routeru, případně přidáním dalšího vysílače.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.