Rychlost.cz Články Dejte si pozor na software, který zpomaluje internet

Dejte si pozor na software, který zpomaluje internet

Autor článku: Radek Brázdil | 25.04.2020

Na počítači používáme mnoho programů, které využívají internetové připojení. Často pracují na pozadí, a tak si ani neuvědomujeme, že internetovou síť přetěžují. Přečtěte si, které programy mohou internet zpomalovat.

Máte pocit, že se internetové stránky v prohlížeči načítají příliš pomalu a nejste spokojení ani s rychlostí stahování souborů? Než začnete hledat problém u svého poskytovatele internetového připojení, zjistěte si, jestli na počítači nepoužíváte software, který vaše připojení neúměrně zatěžuje. Mnohé počítačové programy běží na pozadí, a tak si často ani nevšimnete, že vaši síť využívají třeba i celý den.

Jak zjistit, které programy využívají internetové připojení

Nejjednodušším způsobem, jak odhalit využití vaší internetové sítě jednotlivými programy v reálném čase, je nahlédnout do správce úloh. U systému Windows jej spustíte stisknutím tlačítek Ctrl+Alt+Delete a výběrem položky „správce úloh“. Ihned uvidíte, které aplikace jsou v systému aktuálně spuštěné, jak moc zatěžují váš procesor, paměť, disk i síť.

Z uživatelského prostředí správce můžete také konkrétní aplikace vypnout. Pokud například právě využíváte internetový prohlížeč, ihned uvidíte, jakou rychlostí stahuje soubory. U většiny spuštěných programů by měla být přenosová rychlost nulová. Možná právě zde odhalíte program, který využívá připojení k internetu, aniž byste o tom měli ponětí.

Vypněte programy a spusťte měření rychlosti

Zatížení internetové sítě a její následné zpomalení vlivem softwaru můžete otestovat i jednoduchým měřením rychlosti. Spusťte test při spuštěných aplikacích a zapište si naměřené hodnoty. Poté vypněte aplikace, které by mohly internet zbytečně zpomalovat, a měření zopakujte. Bude-li přenosová rychlost výrazně vyšší (zaměřte se přitom jak na rychlost stahování, tak uploadu), odhalili jste zdroj problému. Aplikaci pak může vypnout, změnit nastavení využití internetového připojení, případně ji odinstalovat.

P2P sítě a torrenty

Pokud na svém počítači používáte programy, které využívají principu P2P sítí, buďte na pozoru. Právě ty totiž mohou vaši internetovou přípojku zatížit výrazným způsobem. Zatímco dříve využívaný protokol Direct Connect pro peer-to-peer sdílení souborů téměř upadl v zapomnění, distribuce souborů přes tzv. torrenty se úspěšně používá dodnes, a to po celém světě. Bohužel, torrenty se nejčastěji využívají pro nelegální stahování dat. Pokud některý z klientů pro stahování torrentů sami využíváte, vězte, že vaši síť nezatěžují jen stahováním, ale i uploadem. S dalšími uživateli totiž sdílíte části souborů, které již máte stažené.

Pokud klienta po stažení požadovaného souboru nevypnete, bude vaše internetové připojení využívat nepřetržitě k dalšímu sdílení. Programy pro P2P sdílení souborů přitom obvykle pracují na pozadí, takže si zpravidla ani nevšimnete, že vám zpomalují internet. Pokud se rozhodnete takové aplikace přece jen používat, mějte je zapnuté jen ve chvíli, kdy soubory reálně stahujete. To, jestli software běží na pozadí, opět zjistíte ve zmiňovaném správci souborů. Současně v nastavení vypněte automatické spuštění aplikace při zapnutí počítače.

Aplikace Spotify od P2P architektury dávno ustoupila

Problém se zpomalováním internetu při využívání P2P architektury musely v minulosti řešit i velcí provozovatelé aplikací včetně oblíbeného programu Spotify, který se pro streamování hudby používá po celém světě. Po vlně kritiky v roce 2013, kdy se zjistilo, že využívá právě P2P architekturu a sdílí písně vzájemně mezi posluchači, čímž zatěžuje internetovou přípojku, od takového řešení upustil. Už více než 6 let tak aplikace Spotify P2P sdílení nevyužívá, a tak internetu vytěžuje jen při samotném stahování skladeb do paměti.

Zálohování souborů

Máte-li v počítači nainstalovaný software pro automatickou aktualizaci souborů, musíte počítat s tím, že i ten si z celkového objemu rychlosti internetu vezme velký kus. Proto automatické zálohování nastavte na datum a čas, při kterém vás zpomalení internetu příliš neomezí. Pokud víte, že v danou chvíli potřebujete využít maximální rychlost připojení, průběh aktualizace oddalte na později. I v tomto případě může být problém v činnosti softwaru na pozadí, kdy o aktuálním zálohování nebudete mít tušení.

Antivirový program může zpomalit načítání stránek

Samostatnou kapitolou jsou antivirové programy. Ty by samy o sobě neměly způsobovat zpomalování rychlosti internetu (s výjimkou aktualizací). I tak mohou některé antivirové programy zpomalovat načítání stránek. Jak je to možné? Když stahujeme soubor nebo otevíráme internetovou stránku, antivirový program musí soubor proskenovat a zkontrolovat.

Rychlost internetu se tak nemění, soubory i stránky v prohlížeči se stáhnou velmi rychle, ale antivir potřebuje nějaký čas ke kontrole. Máte-li pocit, že váš antivir omezuje rychlost načítání závratným způsobem, zkuste jej na chvíli vypnout. Jestli se rychlost načtení rapidně urychlí, popřemýšlejte nad změnou antivirového programu.

Malware, adware, spyware

Velkým problémem jsou nežádoucí aplikace, které nejen že zpomalují rychlost internetu, ale také ohrožují vaši bezpečnosti. Malware, adware, spyware a další druhy počítačové havěti nemají ve vašem počítači co dělat. Pracují skrytě, a tak je obvykle neuvidíte ani ve správci úloh. Jediným řešením je používání kvalitních antivirových programů a prevence. Jednou za čas proveďte hloubkové skenování a využijte i antispyware. Ten v počítači často odhalí i malware, adware či spyware, který běžný antivir nemusí při skenování najít.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.