Rychlost.cz Články Jak je to s rychlým internetem v menších městech ČR?

Jak je to s rychlým internetem v menších městech ČR?

Autor článku: Redakce | 17.06.2020

Rychlost internetu je pro většinu uživatelů na jednom z předních míst, když hodnotí svého poskytovatele, z dalších důležitých faktorů je to cena a agregace. Obyvatelé hlavního města jsou na tom vcelku velice dobře, ovšem to je prostě jiný svět, v menších městech se situace může značně odlišovat.

Kdo hledá, často najde

Situace v menších městech se ovšem také průběžně mění, objevují se noví poskytovatelé připojení a občas některý z nejrůznějších důvodů skončí, takže se vyplatí hledat, pátrat a v případě, že nejste spokojeni se svým poskytovatelem, odhodlat se ke změně, která může znamenat stabilnější, rychlejší a třeba i levnější připojení. Dobrou zprávou je, že mnoho lokalit zrychluje.

Základem je změřit si svou aktuální rychlost, často totiž neodpovídá tomu, co máte uvedeno ve smlouvě. Pro měření využijte test rychlosti připojení k internetu, kde si můžete nejen změřit samotnou rychlost, ale získáte tu i další důležité údaje o svém aktuálním připojení. Měření je samozřejmě třeba provádět opakovaně, v různý denní čas a ve všední den i o víkendu. Rychlost totiž leckdy kolísá víc, než byste očekávali. U nás navíc máte možnost i nezávazně poptat jiné připojení a zjistit tak, zda si můžete polepšit, nebo zda není dostupný i optický kabel. Nebojte se případné změny poskytovatele, je to jednoduché, rychlé a když vám takový krok přinese lepší připojení, stálo za to ho učinit.

Optika, to je sen těch, kdo touží po rychlosti

Sítě, v nichž je signál veden pomocí optických kabelů, patří mezi špičku co do rychlosti i spolehlivosti, o tom nemůže být pochyb. Ovšem s jejich výstavbou to není nijak jednoduché - zakládání nových kabelových spojů je spojeno s velkou administrativní a ekonomickou zátěží, v menších městech a obcích se tedy kabelové připojení objevuje poměrně zřídka. Problém je i v tom, že dotace z Evropské unie, které by měly pomoci optickou strukturu vybudovat, nejsou využívány ani z poloviny. A občanům tudíž občas nezbývá, než platit poměrně vysoké částky za nestabilní a relativně pomalý internet.

Jak je to s regionálními poskytovateli?

V každém regionu je několik místních poskytovatelů internetu. Někteří nabízejí rychlost, jiní staví především na nízké ceně nebo na poskytnutí routeru zdarma, při výběru je vždy třeba brát ohled na své potřeby a případně i na požadavky dalších uživatelů, tedy většinou rodinných příslušníků. Dejte si pozor i na to, zda nevyužíváte satelit a internet odděleně, potom mnohdy platíte zbytečně velkou částku. Lidé ve větších městech mají ovšem samozřejmě výhodu většího výběru poskytovatelů a tudíž se jim často podaří vyjednat výhodnější podmínky. Buďte ale v obraze a sledujte, zda se změnily podmínky i u vás, jak se mění nabídky a ceny jednotlivých poskytovatelů. Někdy (a není to nijak vzácné) dochází i k tomu, že poskytovatel novým zákazníkům nabízí značně levnější nebo rychlejší připojení a vám to jakoby náhodou zapomněl sdělit.

Pozor na podezřelé nabídky

Kde není možnost kabelového připojení, řešeném bývá Wi-Fi. Ovšem v kvalitě a ceně se tady najdou nebetyčné rozdíly, když najdete ve schránce papírek s nabídkou, která nabízí "mnohem lepší, rychlejší a kvalitnější připojení za méně peněz", napřed si takovou věc důkladně ověřte, někdy je to jen marketingový tah a nakonec byste si vůbec nepolepšili, spíš naopak. Nekvalitních a nepříliš solidních nabídek připojení se, bohužel, objevuje stále spousta a je třeba postupovat vždy s rozvahou a opatrně.

Co říká statistika?

Podle posledních průzkumů se možnosti připojení stále zlepšují a cena klesá, ovšem není to všude stejné. S poměrem cena - stabilita - rychlost jsou v současné době nejvíce spokojeni uživatelé v Praze, v Plzeňském a Středočeském kraji. Zařaďte se i vy mezi spokojené surfaře, změřte si rychlost připojení a neváhejte zjistit, jací poskytovatelé jsou ve vaší lokalitě k dispozici.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.