Rychlost.cz Články Jak vyrobit nebo opravit síťový kabel

Jak vyrobit nebo opravit síťový kabel

Autor článku: Radek Brázdil | 11.07.2019

Pokud chcete připojit počítač k internetu nebo do domácí sítě pomocí kabelu, máte dvě možnosti. Buď si v obchodě koupíte již hotový kabel s konektory v požadované délce, nebo si jej vyrobíte svépomocí. Domácí výroba síťového kabelu je nezbytná zejména v případě, potřebujete-li jej protáhnout úzkým otvorem, do kterého se konektor nevejde. Musíte ho obvykle namontovat dodatečně až po protažení kabelu skrz malý otvor. Přečtěte si, jak takový kabel vyrobit a jak opravit ten stávající.

Výběr správného kabelu a jeho parametry

Výhoda výroby síťového kabelu svépomocí spočívá v naprosté variabilitě. Sami se rozhodnete, jak dlouhý kabel potřebujete, jaké bude mít vlastnosti a parametry i jaký typ konektorů na něj namontujete. Proto byste měli vědět, jaké druhy kabelů (tzv. kroucených dvojlinek) existují, podle jakých parametrů a vlastností se dělí a jaké jsou jejich vlastnosti. Pojďme se proto blíže zaměřit na dělení podle různých kritérií.

UTP, FTP, STP

V souvislosti s kabelovým připojením k internetu se často hovoří o UTP kabelech. Můžete však narazit i na další typy, a to nejčastěji na FTP a STP. Co tyto zkratky vlastně znamenají?

Standardní kroucené dvojlinky (Twisted Pair), které se pro běžné aplikace používají nejčastěji, se označují jako UTP. Jde o kabely bez jakéhokoliv dodatečného stínění (Unscreened). Při výrobě kabelu svépomocí se vám s nimi bude pracovat nejlépe, protože vám dodatečné stínění nebude zavazet, a tak výrobu zvládnete i bez větších zkušeností.

FTP a STP jsou kabely stíněné. V případě FTP jde o celkové stínění kabelu. Vlastně se jedná o běžný základní UTP kabel, který je doplněn o stínění hliníkovou fólií, která je přidána pod hlavním pláštěm. Tento typ kabelů se využívá v 10GBaseT aplikacích. Existují pak také STP kabely, které mají celkové stínění opletením. Chcete-li si vyrobit síťový kabel pro domácí použití, zpravidla si vystačíte se standardním levným UTP kabelem.

Rozdělení kabeláže podle kategorie

Při výběru vhodného kabelu se zaměřte také na to, do jaké kategorie v rámci hodnocení prvků strukturované kabeláže spadá. Existují kategorie Cat3 až Cat8. Obecně platí, že do čím vyšší kategorie daný kabel spadá, tím má vyšší přenosovou rychlost a větší šířku pásma.

Například kabely nejnižší kategorie Cat3 se dnes používají jen pro telefonní rozvody, jejich maximální přenosová rychlost byla jen 10 Mb/s. Nejrozšířenější kategorií je cat5e, která umožňuje přenosovou rychlost 1 Gigabit/s s garancí funkčnosti ve všech standardizovaných protokolech.

Postupně se začínají uplatňovat i vyšší kategorie, zejména Cat6 či Cat7a. Chcete-li mít k dispozici kabel, který bude bez problémů použitelný i za několik let a bude odpovídat aktuálním standardům, pořiďte si kabeláž spadající do vyšších kategorií.

Jádro kabelu – drát nebo lanko

Síťové kabely se dále liší podle typu jádra. Pro domácí výrobu UTP kabelu můžete využít buď kabel s drátovým nebo lankovým jádrem. Drát je vhodný zejména pro horizontální vedení. Vybírejte jen typy vyrobené z mědi. Kabely označované jako CCA jsou hliníkové, jsou méně kvalitní a způsobují větší útlum.

Kabely s lankovým jádrem se používají především jako propojovací a nejsou vhodné pro vedení na delší vzdálenosti. Jednotlivé vodiče jsou tvořeny lanko, které je spleteno z měděných drátků. Lankové kabely jsou ohebné a vhodné pro pohyblivé přívody.

Zapojení konektoru ke kabelu

Pokud jste vybrali vhodný kabel, je na čase k němu namontovat konektory RJ-45. Za tímto účelem se používají tzv. krimpovací kleště, které konektor ke kabelu zalisují a napevno ukotví. Na trhu jsou krimpovací kleště dostupné už od několika stokorun, pokud máte v plánu vyrábět síťové kabely častěji, investujte do dražších solidnějších kleští.

Odstraňte bužírku a jednotlivé vodiče si srovnejte podle barvy. Síťové kabely se u nás zapojují zpravidla podle standardu T568A, u kterého je pořadí vodičů následující:

Zelenobílý – zelený – oranžovobílý – modrý – modrobílý – oranžový – hnědobílý – hnědý

Existují dva typy zapojení – přímé a křížené. V případě přímého zapojení je kabel napojen na konektory na obou stranách stejně. Pro připojení dvou počítačů se uplatňuje křížové zapojení, u kterého jsou některé vodiče prohozeny (používá se pro přímé propojení dvou zařízení bez switche či routeru). Většina síťových zařízení je schopna rozpoznat, jaký typ kabelu byl připojen, a tak problém s rozhodováním mezi přímým a kříženým zapojováním odpadá.

Jednotlivé vodiče si seřaďte podle barev a zkraťte je na délku potřebnou pro konektor. Opatrně jej nasaďte až nadoraz, vložte do kleští a silně stiskněte. Právě jste si vyrobili nový síťový kabel, který můžete ihned začít používat.

Jak opravit poškozený síťový kabel

Vlivem častého ohýbání se může síťový kabel poškodit. K tomu nejčastěji dochází v okolí konektorů, se kterými se často manipuluje. Pokud je kabel poškozen ve větší vzdálenosti od konektoru RJ-45, nemá cenu jej opravovat. Jak kabel opravit, pokud je poškozený v blízkosti konektoru? Kabel zkraťte s využitím kleští a odstraňte původní konektory. Pomocí zkoušečky otestujte vodivost jednotlivých kabelů. Pokud se zdají být všechny vodiče v pořádku, pomocí krimpovacích kleští „nacvakněte“ nové konektory dle návodu výše.

K výrobě síťového kabelu svépomocí potřebujete jen kabel, dva konektory RJ-45 a krimpovací kleště. Před nákupem kabelu si však zjistěte, o jaký typ se jedná a jaké má parametry. Kabely z kategorií pod Cat5e nepoužívejte.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.