Rychlost.cz Články Problém s rychlostí internetu po výměně routeru

Problém s rychlostí internetu po výměně routeru

Autor článku: Lukáš Benzl | 12.10.2018

S velkým očekáváním si pořídíte nový router a najednou zjistíte, že před výměnou byla rychlost internetového připojení vyšší, třebaže poskytovatele máte stále stejného. Kde v takovém případě hledat chybu a případné řešení?

Když sestava zůstala stejná

Všechny níže zmíněné rady vychází z předpokladu, že topologie sítě (zjednodušeně zapojení) zůstala stejná a jedinou změnou je nový router. Pokud dojde ke zpomalení, chybu hledejte v něm a v jeho nastavení. Dojde-li však ke změně technologie připojení, umístění routeru, změně kabelů atd., vždy nejdříve hledejte chybu jinde. Kvalitnější routery v dnešní době málokdy způsobí komplikace, které by rychlost připojení negativně ovlivnily. Cílem výrobců je nabídnout vám zařízení se snadným nastavením a bezproblémovou funkčností WiFi ihned po rozbalení.

Aktualizujte firmware

I přes fakt, že zařízení by mělo být připraveno k provozu ihned po rozbalení, se vyplatí zkontrolovat všechny dostupné aktualizace firmwaru. V některých případech tím zvýšíte nejen zabezpečení a přidáte nové možnosti nastavení, ale také opravíte chyby způsobující horší kvalitu připojení. Kontrola firmwaru probíhá z nastavení routeru.

To správné pásmo

S novým routerem k vám domů mohlo zavítat také nové pásmo. Duální routery podporují 2,4 GHz nebo 5 GHz, přičemž je důležité rozlišovat mezi dvoupásmovým (dual-band) a simultárně dvoupásmovým (concurent dual-band) routerem. U prvního si musíte pásmo vybrat a na tom router poskytuje signál internetu, druhý poskytne dva access pointy a běží současně na 2,4 GHz i 5 GHz. Zpomalení může být způsobeno tím, že jste jednoduše připojeni k nevhodnému pásmu. Zkuste pásmo změnit.

Automatické ladění kanálů

Možná si to již ani nepamatujete, ale starý router jste měli nastaven na kanále, u kterého v pásmu 2,4 GHz nedocházelo ke zbytečnému rušení. Toto opatření se týká především míst, kde se nachází větší množství WiFi sítí. Nový router může být pomalý, protože je nastaven na špatný kanál. Řešením je jeho změna, většina moderních přístrojů však dokáže kanály měnit zcela automaticky tak, aby nabízela ten nejlepší výkon.

Zabezpečení i QoS

Vliv na rychlost má také zabezpečení routeru a další jeho funkce. Pokud jste po zapojení router ručně konfigurovali, je dost dobře možné, že jste omylem nastavili něco špatně. Může se jednat například o nedostatečné zabezpečení, špatné limity či priority pro připojená zařízení. Často bývá problém s QoS (kvalita služby), neboli rozdělením konektivity mezi jednotlivá zařízení. Než začnete router aktivně používat, zkuste ho restartovat do továrního nastavení a rychlost opět vyzkoušet. Bude-li vše fungovat v pořádku, byla chyba ve vašem nastavení.

Nebojte se reklamace

Firmware je aktuální, vše je správně nastaveno a vy jedete na ideálním pásmu i kanálu. Co dál, když je router pořád pomalý a schopnostem toho předchozího se nedokáže vyrovnat? Nebojte se ho reklamovat! Prodejce vám buď poradí, kde může být nějaký specifický problém, nebo skutečně zjistí, že je s routerem něco v nepořádku. Nepřehlížejte problémy s rychlostí a užívejte si kvalitní připojení, které vás zbytečně nezdržuje od práce a zábavy.

O2 investuje do masivní modernizace své mobilní sítě a do konce roku plánuje pokrýt téměř celé Česko 5G signálem. S rostoucí poptávkou po datech navyšuje kapacitu sítě a spouští kampaň „Nejlepší 5G síť podle vás“, která má za úkol ukázat zákazníkům možnosti a výhody 5G připojení. Zákazníci si zároveň mohou aktivovat neomezená „Data naplno“ a užívat si rychlý internet bez omezení.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.