Rychlost.cz Články Jak efektivně používat záložky v prohlížeči?

Jak efektivně používat záložky v prohlížeči?

Autor článku: Lukáš Benzl | 16.02.2018

K čemu slouží záložky v internetových prohlížečích? To ví prakticky každý mírně pokročilý uživatel, ale pouze velmi malé procento lidí s nimi dokáže skutečně efektivně pracovat. Podívejte se, jak si díky nim můžete zjednodušit práci i přístup k zábavě.

Export a import záložek není tak složitý

Víte, že si záložky můžete budovat klidně roky? Mohou vám zůstat i při přechodu na jiné zařízení či jiný prohlížeč. Export a import záložek je v dnešní době nekonečně jednoduchý. Záložky oblíbených webů můžete používat napříč různými prohlížeči. Navíc lze pro každý případ (a vyplatí se to) seznam záložek zálohovat.

Samotný import probíhá zpravidla přes nabídku záložek. Moderní prohlížeč vám sám nabídne, z jakého prohlížeče chcete data importovat. Pokud v seznamu prohlížečů nenaleznete prohlížeč, ze kterého chcete záložky importovat, můžete import provést ručně přes vyexportování záložek do HTML souboru. Bližší informace najdete na stránkách podpory dotyčného prohlížeče.

Obnova smazaných záložek

Pokud dojde k nechtěnému odstranění lišty záložek, není vše ztraceno. U prohlížeče Firefox je možné provést obnovu z pravidelných záloh, které v počítači přetrvávají několik dnů. U prohlížeče Chrome je třeba jednat co nejrychleji. Řešením je to, že provedete okamžitě manuální restart. Rozhodně se vyplatí občas provádět vytvoření ručně vytvořených záloh. Potom se komplikacím vyhnete a záloha nezabere v počítači prakticky žádný prostor. Manuální vložení do počítače je snadné, ovšem ty záložky, které byly vytvořeny po uložení zálohy, se již samozřejmě neobnoví.

Třídění záložek

Ve většině prohlížečů je možné záložky utřídit tak, abyste v nich měli pořádek. Řazení je možné provést podle abecedy nebo je lze přeskupit ručně do složek podle vlastního systému. V druhém případě si můžete vytvořit složky s weby, které navštěvujete pravidelně a vyplatí se vám je otevřít všechny najednou. Máte totiž možnost z kontextové nabídky u složky se záložkami vybrat, aby se všechny záložky ve složce otevřely najednou, a to klidně do samostatného nového okna. Projíždíte každé ráno zpravodajské weby? Potřebujete zkontrolovat vlastní projekty? Žádný problém, díky promyšlenému třídění záložek do složek si můžete ušetřit opravdu mnoho času.

Synchronizace záložek

Chcete mít stejné záložky v počítači, tabletu i mobilu? Není to problém. Postup u každého prohlížeče je trošku jiný. V zásadě stačí jednou nastavit synchronizační službu. Například v případě prohlížeče Chrome nastavíte synchronizaci přímo v hlavním nastavení. Vybrat si můžete typy dat pro synchronizaci. V případě prohlížeče Firefox je třeba nastavit službu Firefox Sync. Kromě záložek lze takto synchronizovat také uložená hesla.

Rychlý přístup

Tak trošku jiný pohled na záložky přináší Rychlý přístup. Nastavit si ho můžete v každém prohlížeči. Standardně zobrazuje nejčastěji navštěvované stránky. To lze změnit v nastavení, případně můžete Rychlý přístup s pokročilejšími funkcemi získat díky instalaci rozšíření.

Neváhejte prozkoumat nastavení

Práce se záložkami je v moderních prohlížečích většinou velmi komfortní, avšak ve výsledku vždy hraje největší roli to, na co jste zvyklí. Neváhejte tak prozkoumat pokročilé nastavení záložek. Každému vyhovuje něco jiného. A když budete mít chvilku, rovnou se zbavte nepoužívaných záložek. Nebudete tak ztrácet čas zbytečným procházením starých odkazů, které vás již nezajímají.

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.