Rychlost.cz Články Budoucnost je tady: Česká republika se připojila k prohlášení o 6G sítích

Budoucnost je tady: Česká republika se připojila k prohlášení o 6G sítích

Autor článku: Jakub Janíček | 04.03.2024

Česká republika se stala součástí mezinárodního prohlášení o 6G sítích. Společně s dalšími zeměmi, jako jsou USA, Kanada a Japonsko, se ČR zavázala k podpoře bezpečného vývoje 6G technologií. Jejich zavedení by mohlo navýšit rychlost internetu na několik terabitů za sekundu. Kromě toho povede k rozvoji dalších technologií, jako je pokročilé IoT nebo holografická teleprezence.

Ilustrační obrázek

Když mluvíme o 6G, nejedná se jen o další krok ve vývoji mobilních sítí, naopak mluvíme o velkolepém skoku, který má potenciál zcela změnit svět internetu. Právě proto se hned několik států včetně České republiky rozhodlo sepsat společné prohlášení o 6G sítích. Účelem je zajistit jejich bezpečný vývoj a ochranu osobních dat jednotlivců.

Česko v čele technologického pokroku

Česká republika se po dlouhé době angažuje ve světě technologií, a to prostřednictvím společného prohlášení o 6G sítích. K němu se připojily i další země jako USA, Kanada a Japonsko. V podstatě se jedná o jedno z gest, kterým dávají najevo, že nechtějí pouze sledovat technologický vývoj, ale také dohlížet na jeho bezpečnost.

V případě ČR se jedná o pokračování dlouhodobého úsilí o zajištění bezpečnosti v oblasti telekomunikačních technologií. Právě proto se v prohlášení všechny země zavázaly k ochraně osobních dat jednotlivců či udržitelnosti a dostupnosti sítí. Součástí je též výzva k pečlivému výběru důvěryhodných dodavatelů veškerých technologií spojených se stavbou sítě 6G.

Nejedná se přitom o první iniciativu spojenou s kybernetickou bezpečností, o kterou se postarala ČR prostřednictvím Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ten už v roce 2019 svolal konferenci Prague 5G Security Conference, kde velká část zemí podepsala Prague Proposals k bezpečnosti 5G sítí.

Co lze od 6G sítě očekávat?

6G síť slibuje revoluci ve světě internetu. Té chce dosáhnout nejen výrazně vyšší rychlostí a kapacitou datového přenosu, ale i zcela novými technologiemi, včetně pokročilých IoT aplikací či holografické teleprezence.

Podle předpokladů by se mohla rychlost internetu měřit v terabitech za sekundu. V souvislosti s tím se očekává, že 6G přinese významné zlepšení v oblastech, jako je zdravotnictví, vzdělávání, průmysl nebo doprava. Pokud půjde vše podle plánu, mohlo by ke standardizaci 6G sítě dojít už v roce 2028.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.