Rychlost.cz Články Vědci jsou o krok blíže k vyvinutí kvantového internetu. Čeká nás brzy internetová revoluce?

Vědci jsou o krok blíže k vyvinutí kvantového internetu. Čeká nás brzy internetová revoluce?

Autor článku: Jakub Janíček | 28.02.2024

Vědci udělali obrovský pokrok směrem ke kvantovému internetu. Nová technologie by mohla do online světa přinést nevídanou rychlost a bezprecedentní úroveň bezpečnosti. Díky průlomu v ukládání a získávání qubitů při pokojové teplotě se otevírá možnost širšího využití kvantového internetu i mimo vědecké laboratoře.

Ilustrační obrázek

Představte si svět, kde naše online interakce a data doslova překračují hranice současného chápání fyziky. Svět, kde informace putují neuvěřitelnou rychlostí a jsou chráněny bezpečnostním štítem, který je prakticky neproniknutelný. Zdá se vám to jako výjev z nejnovějšího sci-fi filmu? Možná, ale skutečnost je taková, že vědci právě udělali obrovský krok směrem k tomu, aby se tento sen stal realitou – vítejte na prahu éry kvantového internetu.

Budoucnost patří kvantovému internetu

I když nám to tak nemusí na první pohled připadat, současné počítače jsou pomalé a neefektivní. Právě proto se vědci zaměřili na novou technologii v podobě kvantových počítačů, které by mohly od základů změnit svět technologií tak, jak ho známe.

Podle slov samotných vědců nová éra technologií klepe na dveře a s ní i nový pojem „kvantová paměť“. V minulosti však tento objev nešlo využívat mimo speciálně upravené prostředí, jelikož se počítače v běžné pokojové teplotě přehřívaly.

To se ale změnilo, jelikož vědci našli způsob, jak ukládat a následně znovu získávat fotónové qubity při pokojové teplotě. Pro pokus použili rubidiový plyn, díky němuž qubity během přenosu nepřišly o své kvantové vlastnosti. Pokud by se podařilo pokus znovu opakovat, je zde velká šance, že vědci najdou cestu, jak qubity uchovávat po delší dobu.

Extrémně rychlý a hlavně bezpečný internet

Výhoda kvantového internetu netkví jen v astronomicky rychlém přenosu dat, ale zejména v jeho bezprecedentní bezpečnosti. Kvantová kryptografie slibuje komunikační kanály, kde každý pokus o neoprávněný přístup nebo zachycení dat znamená jejich okamžitou destrukci.

Kvantová paměť tedy není jen další upgrade. Je to úplně nový způsob, jak přemýšlet o ukládání a přenosu informací. V klasickém počítači se data ukládají jako jedničky a nuly. Qubity ale mohou reprezentovat jedničky, nuly, nebo obojí současně, a to díky superpozici.

Tato schopnost nejen že zvyšuje výpočetní výkon, ale také umožňuje vytvářet zabezpečené komunikační kanály, které nelze pomocí tradičních metod šifrování dešifrovat. Při používání kvantového internetu by tak bylo pro hackery téměř nemožné ukrást data ostatních uživatelů.

Na vědce čeká celá řada překážek

Budoucnost kvantového internetu nabízí řadu možností, ale předtím se musí vědci vypořádat hned s několika překážkami. V první řadě potřebují vyvinout vhodné kvantové opakovače, které by dokázaly rozšířit dosah kvantových signálů.

Další výzvou je vytvoření spolehlivého systému detekce, který by dokázal určit, kdy jsou kvantové informace připraveny k přenosu, aniž by došlo k narušení jejich vlastností. Tento problém je obzvláště složitý, protože samotné sledování stavu dat může vést k jejich porušení. Jak je možné vidět, kvantového internetu se nejspíše hned nedočkáme, ale s rozvojem umělé inteligence a dalších technologií je pravděpodobné, že jsme mu mnohem blíže než kdy dříve.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.