Rychlost.cz Články Nový 5G vysílač od O2 je už i na Pradědu. Vysokorychlostní internet je dostupný pro 81 % Čechů

Nový 5G vysílač od O2 je už i na Pradědu. Vysokorychlostní internet je dostupný pro 81 % Čechů

Autor článku: Jakub Janíček | 06.02.2024

V roce 2023 se O2 spolu s CETIN podařilo dosáhnout úspěchu v modernizaci mobilní sítě. Nejenže dokázalo instalovat 5G vysílače na Pradědu, ale také zmodernizovalo celkem 1074 vysílačů po celé České republice. Aktuálně pokrývá zhruba 51 % území ČR a okolo 81 % domácností – postupně tak šlape na paty Vodafonu s 83 % domácností. V modernizaci bude pokračovat i letos.

Ilustrační obrázek

O2 spojilo síly s CETIN za účelem rozšíření 5G sítě

V rámci ambiciózního projektu modernizace mobilní sítě, který probíhal po celý rok 2023, dosáhli technici z O2 a CETIN významného milníku – obě společnosti jsou přitom součástí známé skupiny PPF. Tím byla instalace nových 5G vysílačů na jednom z nejvyšších bodů České republiky, a to na Pradědu.

Technici čelili nejen technologickým výzvám, ale i náročným podmínkám. Kromě vysílače na Pradědu se jim v minulém roce podařilo modernizovat 1074 vysílačů. V souvislosti s tím je čekalo lezení na stožáry v průměrné výšce 32 metrů. Instalace není jednoduchá, jelikož je nutné na stožáry lézt opakovaně, a to i s potřebnou technikou.

Nově je 5G internet dostupný na Pradědu v nadmořské výšce 1 492 metrů. Opravený a modernizovaný vysílač ocení také obyvatelé Jeseníků, kteří budou moci nově využívat novou generaci vysokorychlostního internetu.

O2 má v plánu rozšířit 5G síť i do dalších lokalit

I letos O2 plánuje pokračovat v modernizaci a rozšiřování 5G sítě do dalších stovek lokalit, přičemž první na řadě je Brno a jeho okolí. Stejně jako v minulém roce bude využívat zařízení od švédské společnosti Ericsson, která postupně nahrazují vybavení od čínského Huawei a finské Nokie.

Aktuálně je podle slov O2 5G internet dostupný na 51 % území ČR, což představuje zhruba 81 % české populace. V porovnání s konkurencí je na tom lépe než T-Mobile, který podle vlastního tvrzení pokrývá zhruba 72 % českých domácností. Naopak Vodafonu se daří pokrývat zhruba 83 % české populace. Prozatím to tedy vypadá na boj mezi Vodafonem a O2.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.