Rychlost.cz Články Internet na Marsu? Vědci už na něm pracují a možná jsou blíže, než by se mohlo zdát

Internet na Marsu? Vědci už na něm pracují a možná jsou blíže, než by se mohlo zdát

Autor článku: Jakub Janíček | 13.02.2024

Vývoj internetu na Marsu otevírá nové horizonty v meziplanetární komunikaci. Vědci a inženýři intenzivně pracují na překonání technických výzev, jako je zpoždění signálu a omezení způsobená sluneční konjunkcí. Přelomové projekty jako laserová komunikace a ESA projekt MARCONI slibují vytvoření robustní komunikační infrastruktury pro podporu budoucích kolonií na Marsu.

Ilustrační obrázek

Budoucí kolonizace Marsu vyžaduje inovativní komunikační řešení, díky kterému budou moci nejen astronauti, ale i noví obyvatelé komunikovat se zemí nebo mezi sebou. Současné technologie jsou omezené, kvůli čemuž není připojení internetu ve vzdáleném vesmíru možné. Vědci však úporně pracují na možném řešení, k němuž by se mohli dobrat v řádu několika následujících let. Už teď testují některé nové technologie a řešení.

Vědci musí čelit nemalým výzvám

Výzvy v rámci vývoje internetu ve vesmíru jsou enormní. Vědci se musí potýkat hned s několika překážkami od zpoždění komunikace, které může trvat až 24 minut, po sluneční konjunkci, kdy je komunikace mezi planetami přerušena kvůli Slunci.

Přesto vědci a inženýři pracují na nových přístupech, které by mohly komunikaci na Marsu učinit podobně pohodlnou jako na Zemi. Jednou z přelomových myšlenek je vytvoření vlastního internetového připojení přímo pro Mars.

V současnosti se komunikace s Marsem opírá o síť orbitálních retranslačních stanic, které předávají data mezi povrchem Marsu a Zemí. Nicméně pro budoucí kolonizaci Marsu to nebude dostačující.

Jednou z možností je laserová komunikace

Laserová komunikace, testovaná například na misi NASA Psyche, se ukázala jako slibný kandidát pro překonání omezení současných rádiových vln. S její pomocí by mohla být data z Marsu přenášena s nebývalou rychlostí a efektivitou. Avšak výzvy jako je nutnost přesného zaměření a omezení způsobená atmosférickými jevy přetrvávají.

Možným řešením by mohl být i nový projekt MARCONI (Mars Communication and Navigation Infrastructure). Na něm pracuje Evropská kosmická agentura (ESA), která zkoumá možnosti posílení stávající komunikační infrastruktury. Její části by následně vytvořily potřebné komunikační uzly, s jejichž pomocí by šlo přeposílat data mnohem větší rychlostí a bez nežádoucího zpoždění.

Řešení internetu na Marsu se dočkáme dříve, než se čekalo

Představa Marsu s vlastním internetem není tak vzdálená, jak by se mohlo zdát. Síť satelitů na nízké oběžné dráze by mohla poskytnout pokrytí pro celou planetu, podobně jako systém Starlink od SpaceX na Zemi.

Toto řešení by umožnilo nejen efektivní komunikaci mezi astronauty a s řídícím střediskem na Zemi, ale budoucí obyvatelé Marsu by mohli jednoduše streamovat stejný obsah jako my. Technologie cloud computingu a edge computingu by navíc umožnily zpracování a ukládání dat přímo na Marsu, což by minimalizovalo zpoždění a zvýšilo efektivitu komunikace.

Prozatím se počítá s tím, že by pro pokrytí mohlo stačit 81 satelitů, s nimiž by se vytvořil efektivní celoplanetární komunikační systém. Už teď se vědci snaží některé z technologií testovat během jiných misí, díky čemuž mimo jiné snižují výši nákladů spojenou s vývojem nových projektů.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.