Rychlost.cz Články CETIN se podařilo zvýšit průměrnou rychlost internetu. Nejvíce sází na optický internet

CETIN se podařilo zvýšit průměrnou rychlost internetu. Nejvíce sází na optický internet

Autor článku: Jakub Janíček | 05.02.2024

V posledních letech se trh s internetovým připojením v České republice hýbe více než kdy dříve. Máme za sebou nejen rozvoj optického internetu, ale i několik významných akvizic. Velkým hráčem se stala mimo jiné společnost CETIN vlastněná skupinou PPF. Jejím cílem je maximální navýšení rychlosti internetu. Prozatím na konci roku nabídla průměrnou rychlost 289 Mb/s.

Ilustrační obrázek

Optická síť je pro CETIN esem v rukávu

Optický internet začíná být v některých oblastech téměř samozřejmostí a je mu předpovídána velká budoucnost. Právě proto do něj vkládá velké naděje i CETIN. Jedním z jeho významných milníků bylo zavedení nového tarifu s rychlostí downloadu až 2 Gb/s.

V průměru tak na konci roku 2023 rychlost internetu činila 289 Mb/s. Ještě před rokem se přitom jednalo o 202 Mb/s a v roce 2021 průměrná rychlost dosáhla pouze na 177 Mb/s. Pokroku se podařilo dosáhnout pouze díky značným investicím do výstavby optické infrastruktury.

Za poslední rok přibylo více než sto tisíc optických přípojek, což nejenže umožňuje navýšení rychlosti připojení pro konečné uživatele, ale také přispívá k větší stabilitě sítě.

Společnost minulý rok ovládla Nej.cz

Velkým krokem pro CETIN byla akvizice společnosti Nej.cz, čtvrtého největšího poskytovatele internetového připojení v Česku. Společnost díky tomu rozšířila své portfolio o 250 tisíc aktivních internetových přípojek, rozsáhlou infrastrukturu, tři datová centra a internetovou televizi Kuki.

Pro zákazníky Nej.cz se nic nezměnilo, ale CETIN si tímto krokem připravil úrodnou půdu do budoucna. K úspěšnému dokončení akvizice došlo až v listopadu 2023. Prozatím tedy není jasné, v jakém rozsahu bude mít pořízení pozitivní vliv na rychlost internetu.

Očekává se, že by v průběhu tohoto roku mělo dojít k dalšímu navýšení průměrné rychlosti. CETIN se však pomalu ale jistě stává jedním z největších hráčů na našem trhu.

Hledáte rychlý a spolehlivý internet? Zadejte adresu a vyberte si.
Vyplňte adresu přípojky (ulice a č.p.):

Rychlost internetu v dubnu roku 2024.

Nová kybernetická hrozba s názvem „Muddling Meerkat“, pravděpodobně pocházející z Číny, mapuje internet a obchází bezpečnostní opatření. Využívá systém doménových jmen (DNS) a otevřené DNS servery ke sledování globální internetové aktivity. Experti se domnívají, že může být cílem zmapování internetu nebo tajný výzkum.

Společnost CETIN rozšiřuje své portfolio o služby kybernetické bezpečnosti pod značkou CETIN X. Reaguje tak na rostoucí hrozbu kybernetických útoků a nabízí firmám i veřejné správě komplexní ochranu, včetně nepřetržitého monitoringu, analýzy hrozeb a pokročilých testů.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.