Rychlost:Fórum: Útlumové parametry linky vs. O2

Útlumové parametry linky vs. O2

Útlumové parametry linky vs. O2

Strana:1 2 3
02.05.2011 21:58
od lubosd

Zdravím, aktuálně mám u O2 připojení 8 Mbps. Chtěl jsem upgradovat, podle a!d!s!l.cz (proč to musím takhle komolit?) by mi mělo jít až 12 Mbps, pak O2 zašantročilo mou objednávku upgradu (doma ji mám od nich podepsanou!) a následně mi sdělili, že 8 Mbps je strop. Při druhém zavolání zase řekli, že 10 Mbps je strop. Od ústředny jsem podle výkresů získaných od O2 jen 550m. Modem udává DS Attenuation jen 11 dB, DS margin je pak 28 dB. S tím bych měl AFAIK mít 16 Mbps s přehledem. Jaký je na toto názor nějakého technika nebo někoho obecně zkušenějšího? Všude vidím lidi, co mají 6 nebo 8 Mbps s kurevsky horším útlumem a já mám s tak krásnými hodnotami mít to samé? Děkuji moc, Luboš

03.05.2011 15:04
od tom449

:02.05.2011 21:58Zdravím, aktuálně mám u O2 připojení 8 Mbps. Chtěl jsem upgradovat, podle a!d!s!l.cz (proč to musím takhle komolit?) by mi mělo jít až 12 Mbps, pak O2 zašantročilo mou objednávku upgradu (doma ji mám od nich podepsanou!) a následně mi sdělili, že 8 Mbps je strop. Při druhém zavolání zase řekli, že 10 Mbps je strop. Od ústředny jsem podle výkresů získaných od O2 jen 550m. Modem udává DS Attenuation jen 11 dB, DS margin je pak 28 dB. S tím bych měl AFAIK mít 16 Mbps s přehledem. Jaký je na toto názor nějakého technika nebo někoho obecně zkušenějšího? Všude vidím lidi, co mají 6 nebo 8 Mbps s kurevsky horším útlumem a já mám s tak krásnými hodnotami mít to samé? Děkuji moc, Luboš

Něco podobného je i u nás, teoreticky na základě parametrů linky modem vypočetl max. rychlost Downloadu na 21megabit a uploadu na 1,5 megabit ale oficiálně můžeme max 12/512 :((

Ale pozor toto pro nás naštěstí končí s příchodem VDSL !!!

Od ústředny jsme cca 350 metrů. a na VDSL budeme moct max. pálku 25 600 kbit :D

03.05.2011 17:12
od jakuub

tom449:03.05.2011 15:04Něco podobného je i u nás, teoreticky na základě parametrů linky modem vypočetl max. rychlost Downloadu na 21megabit a uploadu na 1,5 megabit ale oficiálně můžeme max 12/512 :((

Ale pozor toto pro nás naštěstí končí s příchodem VDSL !!!

Od ústředny jsme cca 350 metrů. a na VDSL budeme moct max. pálku 25 600 kbit :D

To jsou teda pohádky. Současný stav nemáte proto, že máte třeba špatný kabel, ale proto, že v kabelech je rušení. Čím více sousedů si ten prototyp internetu objedná, tím pomaleji Vám to pojede.

Teď se všichni nasypou na VDSL, ADSL vytuhne úplně a pojede se nanovo. Ze začátku pár lidí docela OK, za chvilku to zase nepojede pořádně nikomu.

Hlavně doufejte aby nikdo z Vašich sousedů neměl telku.

Dvojlinka není kabel pro přenos dat (narozdíl třeba od Wi-Fi).

03.05.2011 17:36
od tomasek1234

Presne tak. I na VDSL to zase bude bida s 40% rychlosti a uploadem, ktery je vic nez smesny :D

03.05.2011 18:55
od tom449

jakuub:03.05.2011 17:12To jsou teda pohádky. Současný stav nemáte proto, že máte třeba špatný kabel, ale proto, že v kabelech je rušení. Čím více sousedů si ten prototyp internetu objedná, tím pomaleji Vám to pojede.

Teď se všichni nasypou na VDSL, ADSL vytuhne úplně a pojede se nanovo. Ze začátku pár lidí docela OK, za chvilku to zase nepojede pořádně nikomu.

Hlavně doufejte aby nikdo z Vašich sousedů neměl telku.

Dvojlinka není kabel pro přenos dat (narozdíl třeba od Wi-Fi).

jn WiFi je perfektni kabel na prenaseni dat :D

03.05.2011 19:01
od tom449

tom449:03.05.2011 18:55jn WiFi je perfektni kabel na prenaseni dat :D

Navíc mi ADSL jede stabilne 6800 - 6920 kbits stabilne uz skoro dva roky a na prechod na VDSL se tesim. Takze to vase vecne utoceni na tel. dvojlinku me nechava opravdu chladnym. Ale co je to marne, kdyz tu budu posilat trikrat denne moje stabilni vysledky v ruzne doby dne, tak stejne se od vas dozvim ze mam pseudopripojeni, nebo se zacne utocit na mizerny upload.

S tim nic nenadelam, pro me je dulezite ze mi to jede dobre, mame stesti ze v obci s 1340 obyvateli mame ustrednu a jeste k tomu na optice.

03.05.2011 21:43
od jakuub

tom449:03.05.2011 18:55jn WiFi je perfektni kabel na prenaseni dat :D

Opravím se, není médium určené pro přenos dat.

03.05.2011 21:45
od jakuub

tom449:03.05.2011 19:01Navíc mi ADSL jede stabilne 6800 - 6920 kbits stabilne uz skoro dva roky a na prechod na VDSL se tesim. Takze to vase vecne utoceni na tel. dvojlinku me nechava opravdu chladnym. Ale co je to marne, kdyz tu budu posilat trikrat denne moje stabilni vysledky v ruzne doby dne, tak stejne se od vas dozvim ze mam pseudopripojeni, nebo se zacne utocit na mizerny upload.

S tim nic nenadelam, pro me je dulezite ze mi to jede dobre, mame stesti ze v obci s 1340 obyvateli mame ustrednu a jeste k tomu na optice.

Jinak teda asi máš štěstí, ale zatím jsem neviděl takto fungující ADSL.

04.05.2011 10:05
od warman

jakuub:03.05.2011 21:43Opravím se, není médium určené pro přenos dat.

aha. Takze podle tebe je lepsi medium wifi nez dvojlinka? Tady je nekdo "expert". Pripoj 50 lidi na wifinu, ktera je daleko 500metru a uvidime jestli je lepsi vdsl nebo wifi.

04.05.2011 10:27
od qwerty84

jakuub:03.05.2011 21:45Jinak teda asi máš štěstí, ale zatím jsem neviděl takto fungující ADSL.
rnrnMám s ADSL taky dobré zkušenosti. 8Mbit mě jede kolem 6,9 - 7 Mbitrnupload 420Kbit, vzdálenost od ústředny 600m menší obec cca 500 obyvatel. Jsem zvědavej na VDSL.rnrnhttp://rychlost.cz/rs/20111762459.png

04.05.2011 10:35
od jarod-roumac

take se pridam ;)...... Prechod na vdsl tez zvazuji, jsem od dslamu 190m , takze rychlosti se nebojim, ted se mi adsl modem sesynchronizuje na 16/778, a realne to jede 14/650, coz je pro me naprosto vyhovujici a tato rychlost se drzi na maximu nehlede na denni dobu a to stahuju opravdu dost ..... Prechazel sem na adsl z wifi a uz bych zpet nesel, rychlosti kolisaly a agregace se opravdu silne projevovala ..... Ja za sebe adsl muzu doporucit a na vdsl se uz nemuzu dockat ;) ..... Btw, bydlim ve meste, kde je dostupne i upc, ale nesel bych k nim .....

04.05.2011 12:51
od qwerty84

jarod-roumac:04.05.2011 10:35take se pridam ;)...... Prechod na vdsl tez zvazuji, jsem od dslamu 190m , takze rychlosti se nebojim, ted se mi adsl modem sesynchronizuje na 16/778, a realne to jede 14/650, coz je pro me naprosto vyhovujici a tato rychlost se drzi na maximu nehlede na denni dobu a to stahuju opravdu dost ..... Prechazel sem na adsl z wifi a uz bych zpet nesel, rychlosti kolisaly a agregace se opravdu silne projevovala ..... Ja za sebe adsl muzu doporucit a na vdsl se uz nemuzu dockat ;) ..... Btw, bydlim ve meste, kde je dostupne i upc, ale nesel bych k nim .....

Taky jsem kdysi laboroval s Wifi 2,4 i 5Ghz. Oboje stalo za prd. Zkusil jsem dva ISP, je fakt ze ten prvni co me delal spoj na 2,4Ghz za to moc nemohl ten spoj byl silene dlouhej. Tehdy to jinak neslo. Ono ani dneska najit nekoho kdo nabizi kvalitni bezdratovy net neni jen tak sice cena je nizka, ale vetsinou se to projevuje na kvalite viz. zdejsi diskuze. Jeste ze to ADSL je.

Myslim ze kdo neni tak daleko od ustredny dejme tomu (do cca 1km) tak mu musi 8Mbit chodit bez problemu, pokud je dobry vedeni tak by mohl i tech 16Mbit bezet.

04.05.2011 19:22
od jerabekr

Já bych si to s tou technologií VDSL nemaloval tak barevně, než začne pořádně fungovat, tak to bude trvat ještě hodně dlouho, Navíc je třeba zmodernizovat technologii ústředen, a jsem zvědav, kolik lidí si ji bude moci dovolit (z finančních důvodů). Jedinou výhodou oproti ADSL je ta, že pracuje na nižší frekvenci, takže nebude tak agresivní vůči kabelu. Já sám jsem na to zvědav, slyšel jsem o tom jenom na školení, že se to testuje v Praze na jedné ústředně, a zatím s tím nedosahují žádných obstojných výsledků. No a s tou vzdáleností od ústředny bych si to tak nebral, je spousta případů, kdy je ve vzdálenosti cca. 300m od ústředny použit starý kabel CEKE a ještě o průřezu 0,4 a jsou tam horší parametry než třeba tři kilometry od ústředny kde je novější vedení TCEPKPFLE o průřezu 0,6. Zřizoval jsem jednu ADSL linku kde byly poskytovatelem služby Radiokomunikace a tam se udělalo propojení sítě a teprve se zjišťovalo jaká je tam rychlost, a zákazník měl možnost se rozhodnout zda službu chce či nikoliv.

04.05.2011 23:06
od jakuub

I přes všechny názory nevidím důvod, proč sypat drahým ADSL poskytovatelům peníze za relativně nekvalitní služby. Wi-Fi je na mnohých místech mnohem lepší alternativa (a hlavně spousta wifi poskytovatelů se už zakopává pod zem optikou). Vsadím se, že kdyby tu bylo ještě více WiFi přípojek, tak peníze místo toho aby se odváděly za hranice se budou využívat na budování optické infrastruktury. (Samozřejmně je i hodně Wi-Fi poskytovatelů, kteří jen hrabou taky, ale ty na to brzo dojedou)

04.05.2011 23:30
od qwerty84

jakuub:04.05.2011 23:06I přes všechny názory nevidím důvod, proč sypat drahým ADSL poskytovatelům peníze za relativně nekvalitní služby. Wi-Fi je na mnohých místech mnohem lepší alternativa (a hlavně spousta wifi poskytovatelů se už zakopává pod zem optikou). Vsadím se, že kdyby tu bylo ještě více WiFi přípojek, tak peníze místo toho aby se odváděly za hranice se budou využívat na budování optické infrastruktury. (Samozřejmně je i hodně Wi-Fi poskytovatelů, kteří jen hrabou taky, ale ty na to brzo dojedou)

Az me nekdo zakope optiku az do baraku budu jen rad ale silne pochybuju ze se stim bude nekdo do mensich vesnic tahat. Wifi nemuze ADSL nikdy konkurovat rozhodne ne volny pasmo 2,4Ghz (to je dneska nepouzitelny) a 5Ghz na tom nebude o moc lip. Kabel je kabel i kdyz je od O2.

Strana:1 2 3
Diskuze k tomuto tématu pokračuje na další stránce.

Jednotlivé příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jejich pisatelů. Do tohoto diskuzního fóra může psát každý, běžný uživatel internetu, klient určitého poskytovatele připojení nebo třeba i zástupce firmy poskytující internet. Všichni zde mají stejnou možnost vyjádřit své názory, případně je podložit fakty, administrátor tohoto fóra néma možnost ověřovat napsané příspěvky.