Rychlost.cz Články Co dokáže nová generace mobilních datových sítí 5G?

Co dokáže nová generace mobilních datových sítí 5G?

Autor článku: Lukáš Benzl | 31.03.2017

Stažení filmu ve vysokém rozlišení během 4 sekund? Nejen to slibuje nová generace mobilních datových sítí, na kterou se do osmi let připojí dle odhadů více než miliarda mobilních zařízení. Co dalšího nás jako uživatele čeká?

Technologický svět vzhlíží k 5G

Komerční spuštění tzv. „mobilní sítě páté generace” se zkráceným označením 5G je plánováno na rok 2020 v Německu. Do skupiny Deutsche Telekom patří i český operátor T-Mobile, a proto lze očekávat, že v blízké době po spuštění zavítá 5G také k ném. Jedná se o další krok (dost možná skok) vpřed v oblasti mobilních technologií a přenosu dat.

Sítě 5G najdou největší uplatnění v chytrých telefonech a tabletech. Aktuálně probíhají zpřesňující jednání o standardu, podle nějž budou sítě i koncová zařízení fungovat. Charakteristiky a požadavky pro sítě 5G mají být podle vyjádření Radiokomunikačního úřadu ITU formálně schváleny do září 2017.

Rychlost je pro uživatele na prvním místě

Hlavním přínosem technologie 5G bude značně vyšší přenosová rychlost ve srovnání se sítěmi LTE spolu s nižší cenou. O jak velký rozdíl se jedná? U sítí LTE hovoříme nejvýše o stovkách megabitů (v praxi o desítky megabitů). U technologie 5G dosahuje připojení až 20 Gbit/s se současným snížením odezvy na jednotky milisekund. Rychlost pro upload by se měla blížit hodnotě 10 Gbit/s.

Bude technologie dostupná pro každého?

Popularita mobilních zařízení stále roste. Podle statistických propočtů a odhadů bude v roce 2025 pokročilé technologie využívat kolem 1,1 miliardy přístrojů. Pro někoho to možná zní jako hudba vzdálené budoucnosti, ovšem datum spuštění se blíží mílovými kroky a není vyloučeno ani spuštění sítě 5G s určitým předstihem. Tak dopadl výzkum asociace světových mobilních operátorů, jehož výsledky byly zveřejněny na veletrhu MWC (Mobile World Congress) v Barceloně. To znamená, že přibližně každé osmé připojení k internetu bude provedeno přes síť 5G.

Nahradí současné mobilní sítě

S velkou pravděpodobností nahradí 5G současnou technologii LTE. Tu v České republice nabízí všichni tři operátoři (T-Mobile, Vodafone i O2) a odhadem pokrývá 99 % populace. Přechod na nový systém samozřejmě nebude proveden ze dna na den, ale s ohledem na závratný rozdíl v objemu přenášených dat a na přenosové rychlosti bude nová technologie přijata vstřícně.

Nefalšovaná technologie pro mobilní zařízení

Objem přenášených dat na mobilních zařízeních roste. V současné době činí přibližně 1,6 GB měsíčně, v roce 2020 by už tento objem měl dosáhnout přibližně 6,8 GB za měsíc. Lze tedy předpokládat více než čtyřnásobné navýšení. Přibližně tři čtvrtiny z těchto přenosů by měly zahrnovat video, ať už ve formě záznamu, nebo živého přenosu včetně videohovorů, chatů a konferencí. U sítě 5G se navíc počítá s mnohem vyšší spolehlivostí a dostupností signálu. Bezchybné připojení bude zcela běžně i z vysokorychlostních dopravních prostředků, které se pohybují rychlostí až 500 km/hod.

Co se týče hustoty připojených zařízení, standard 5G bude podporovat více než 1 milion připojených zařízení na kilometr čtvereční. To je skvělá zpráva. V hustě osídlených oblastech je zapotřebí opravdu silné a spolehlivé pokrytí.

Co můžeme očekávat od budoucnosti?

S nástupem moderních 5G datových sítí dojde k dalšímu rozšíření počtu mobilních zařízení a chytrých aplikací. Nepřekvapivě tak na globální standardizaci čekají především velké firmy. Příkladem lze jmenovat AT&T, NTT DOCOMO Vodafone či Qualcomm Technologies. Nástup sítí 5G by měl urychlit také provizorní standard 5G NR využívající software LTE. Toto prozatimní řešení by minimalizovalo nervozitu spojenou s čekáním na finální standard 5G sítí. Nasazení technologie je důležité nejen pro výrobce, ale například také pro Tokijskou olympiádu v roce 2020. Současná infrastruktura mobilních sítí by nebyla schopná obsloužit provoz všech návštěvníků. Mobilní sítě páté generace přináší opravdu mnoho změn. Nyní nezbývá než doufat, že Česká republika v nasazení nezůstane pozadu.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.