Rychlost:Fórum: RIO Media blokuje SMTP ven - a co Váš poskytovatel

RIO Media blokuje SMTP ven - a co Váš poskytovatel?

RIO Media blokuje SMTP ven - a co Váš poskytovatel?

Strana:1 2
28.10.2010 21:01
od wero

anders:28.10.2010 16:14Toto vám samozřejmě nikdo nebere,já těch "blacklisted" znám víc. A všimněte si prosím že jsem napsal "například"!!!!:-/

OK - promiňte - opět jsem Vaši původní reakci zcela nepochopil.

Jinak pokud jde o 201.81.broadband10.iol.cz, které jste uváděl jako příklad, tak jsem se díval, že je v PBL seznamu (je v něm větší rozsah IP adres). Jak jsem se dočetl, PBL není klasická černá listina. Pokud na IP adrese v této listině chcete provozovat poštovní server, je možné se nechat z této listiny vymazat.

Více zde:

• http://www.spamhaus.org/zen/

"PBL: End-user Non-MTA IP addresses set by ISP outbound mail policy"

• http://www.spamhaus.org/pbl/removal/

"THE PBL IS NOT A BLACKLIST...."

"You should only remove an IP address from the PBL if..."

16.01.2011 20:37
od simba240

wero:20.10.2010 17:15Freemailové služby nejsou pro jejich poskytovatele zadarmo a jejich financování je založeno na nějakém obchodním modelu (často bude zdrojem příjmu nějaký způsob reklamy). Vy zde říkáte, že jste se jako poskytovatel připojení rozhodli někomu jeho obchod mařit a někoho naopak zvýhodňovat. Mohl byste uvést komu podnikání takto zvýhodňujete? Nebude korektní to oficiálně uvést alespoň na Vašich webových stránkách?

Proč nikde neuvádíte, že blokaci SMTP provádíte? Proč tak činíte v rozporu se smlouvou a Vašimi podmínkami?

Na černou listinu se obvykle dostávají konkrétní IP adresy. Vy argumentujete tím, že jste se rozhodli pracně nevysvětlovat zákazníkům, proč zrovna se jejich aktuálně přidělená IP adresa octla na černé listině a dali jste přednost pracnému vysvětlování, proč je port 25 ven blokován. Ano, máte pravdu - pokud nikomu nedovolíte poslat mail ven, je zajištěno, že se jeho IP adresa na černou listinu téměř jistě nedostane (taková argumentace je ovšem postavená na hlavu).

Když již blokování, tak bych si dokázal představit jiný způsob, který by se dal snad ospravedlnit. Plošně provedete blokaci SMTP všem zákazníkům ven (bude přednastavena), ale těm, kteří s tím nebudou souhlasit, to na jejich žádost zrušíte. Pokud takový zákazník nebude schopen si pohlídat svůj systém a dojde k tomu, že bude evidentně šířit SPAM, tak je zablokujete a odblokování bude možné jen za poplatek. Vše by mělo být ovšem součástí písemných podmínek.

Do pléna dávám opět otázku, zda zná někdo ještě nějakého většího poskytovatele Internetu, který blokuje zákazníkům bezdůvodně SMTP ven? Já se setkal s O2 a T-Mobile a zde jsem na blokaci nenarazil.

Je vidět že jsi moc ISP nepoznal, já jich poznal poměrně dost (z duvodu častého stěhování), ale řekl bych, že 90% ISP komunikaci přes SMTP protokol na portu 25 blokuje, právě z duvodu možného spamování. V nadnárodní urovni IP adres ISP se na blacklist dostávají právě první 2 segmenty IP adresy (např.:188.88.0.0 tuším že tento segment patří FCA Olomouc) což v praxi znamená veškeré IP adresy v podsítí což čita cca 254 250 zákazníků, a upřímě, vysvětlujte jen stotisícům z nich, proč veškeré servery odmítají jejich poštu a označují ji za SPAM, např.: O2 si nemuže dovolit blokovat žádný port, protože je zároveň poskytovatelem velkoobchodní konektivity tudíž by správa tolika zákazníku byla tak pracná, že by se již nevyplatila.

18.01.2011 00:20
od zzuzu

ČRa blokovali, T-mobile už neblokuje. Alespoň teda mě jede odesílání zpráv v Thunderbirdu už normálně.

13.10.2011 13:03
od pavlik12

K těm fanatickým obhajovatelům otevřeného SMTP, a že se to velkým poskytovatelů nestává:

http://mobil.idnes.cz/o2-se-dostalo-na-seznam-nevyzadane-posty-zakaznikum-nefungovaly-e-maily-1aq-/mob_operatori.aspx?c=A111012_231017_mob_operatori_hro

tomuhle se prave ISP blokovanim #25 snazi predem zabranit...

Strana:1 2

Jednotlivé příspěvky v diskuzi vyjadřují názory jejich pisatelů. Do tohoto diskuzního fóra může psát každý, běžný uživatel internetu, klient určitého poskytovatele připojení nebo třeba i zástupce firmy poskytující internet. Všichni zde mají stejnou možnost vyjádřit své názory, případně je podložit fakty, administrátor tohoto fóra néma možnost ověřovat napsané příspěvky.