Rychlost.cz Články Stěhujete se? Ověřte si dostupnost internetu podle adresy

Stěhujete se? Ověřte si dostupnost internetu podle adresy

Autor článku: Lukáš Benzl | 22.08.2018

Pokud se stěhujete, pořizujete rekreační objekt nebo zařizujete firemní kancelář, měli byste se včas poohlédnout i po tom, jaké internetové připojení bude v dané lokalitě dostupné, za jakých podmínek a zjistit si i další důležité detaily. Ačkoli si to mnozí z nás nechtějí připustit, na internetovém připojení jsme pracovně většinou hodně závislí a využíváme ho bezesporu stále častěji a v širším rozsahu i v osobním životě. A co teprve naši potomci? Dorůstající generace bez internetu prostě nedá ani ránu.

Vědět, do čeho jdete

Určitě máte představu o tom, jaké připojení vám bude vyhovovat. Pro běžného uživatele stačí spolehlivé, ale nijak extrémně rychlé připojení, které bude cenově dostupné. Pokud ale občas hrajete (či někdo z rodiny) online hry nebo rádi sledujete filmy i bez zdlouhavého stahování, případně odesíláte a přijímáte velké datové soubory (grafika, hudba apod.), sáhnete spíš po vysokorychlostním připojení, které vás nebude nijak omezovat.

Nejrychlejší a zaručeně spolehlivé je připojení pomocí optického kabelu, které se pozvolna rozšiřuje a je o něj enormní zájem. I nejčastěji používané připojení DSL je velmi rychlé a spolehlivé. Bezdrátové Wi-Fi připojení bylo původně zamýšleno pro místní sítě, ale nakonec se rozšířilo i jako běžné připojení k internetu. Cenově je výhodné a při používání mobilních zařízení se skvěle osvědčilo, žádné kabely za sebou nemusíte tahat, což jistě oceníte. Existují i další varianty internetového připojení, ty ale nejsou zdaleka tolik rozšířené, třebaže i to se například u mobilního připojení na doma rychle mění.

Při hledání vám pomůžeme

Ideální pomůckou je hledání poskytovatele připojení na rychlost.cz, díky kterému lze zcela nezávazně a rychle získat informace o dostupnosti kabelového, optického nebo bezdrátového připojení. Po vstupu na stránku si můžete změřit a získat údaje o vašem současném aktuálním připojení, poskytovateli a průměrné rychlosti uploadu i downloadu (tedy nahrávání i stahování) v blízkém okolí.

Po kliknutí na ikonu Nezávazně poptat internetové připojení se rozbalí nabídka pro zadání budoucí adresy, na které byste chtěli zjistit podrobnosti o možném optimálním připojení. Vyplníte tedy adresu a okamžitě máte před sebou přehlednou nabídku bezdrátového, kabelového, mobilního a (pokud je dostupné) optického připojení. Po kliknutí na některou ze zajímavých nabídek připojení se zobrazí tabulka s kolonkami, kam vyplníte své iniciály a požadavky na připojení. Po odeslání nezávazné poptávky můžete čekat na odpověď ze strany osloveného poskytovatele, ozve se nejpozději do čtyř pracovních dnů. Většinou vás ale budou kontaktovat během chvilky. Další jednání se odvíjí podle toho, jak poskytovatel dokáže vyhovět vašim požadavkům a nárokům, je to už další krok k případnému uzavření smlouvy. Pokud kdykoli v průběhu sjednávání odstoupíte od jednání, nic se neděje, celý proces je skutečně nezávazný.

Internet vzduchem

Mapy pokrytí najdete na internetu snadno, ale přece jen se v některých kritických oblastech vyplatí navštívit cílové místo osobně a pokrytí si prověřit osobně. Vlny ze základových stanic (BTS) jsou tak trochu nevypočitatelné a mapy pokrytí nebývají stoprocentně přesné. Nedokáží totiž zobrazit takzvaná "hluchá místa", která vznikají právě vzájemným prolínáním (a z toho vznikajícím rušením) BTS nebo kvůli geografickým podmínkám. Jakmile jste na místě, mrkněte na váš telefon. V případě mobilního internetu vás bude zajímat síla signálu a dostupná technologie připojení, v případě Wi-Fi si dejte vyhledat dostupné sítě a srovnejte si je podle síly signálu. Z jejich názvu lze často poznat poskytovatele. Díky takovému předběžnému průzkumu budete mít jistotu, že na nové adrese nezůstanete offline.

 

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.