Rychlost.cz Články Jak zablokovat dětem online hry?

Jak zablokovat dětem online hry?

Autor článku: Lukáš Benzl | 18.02.2019

Děti dnes zvládají počítače, notebooky a laptopy občas lépe, než mnozí z jejich rodičů, o prarodičích ani nemluvě. Ovšem každá legrace a zábava má své meze, takže i když třeba nechcete a zásah do virtuální svobody svého milovaného potomka se vám tak trochu příčí, někdy nic jiného nezbývá. Vyzkoušeli jste domluvy, vysvětlování, snažili se po dobrém a výsledek se nedostavil?

Hrají pořád něco na netu, zatěžují linku, ani na hřiště je člověk nedostane...

Potom neváhejte zbytečně příliš dlouho a sáhněte po razantnějším řešení - přístup na internet i práce a hlavně zábava na počítači se totiž dají plánovaně omezit tak, aby všechno zase bylo tak, jak má být. Děti a mladiství totiž občas prostě nechtějí přijmout fakt, že nic se nesmí přehánět. Potřebujete poradit, kudy ven z toho začarovaného kruhů? Podívejte se na možnosti regulace her na různých platformách.

PC s operačním systémem Windows

Ať už je to na úkor studia, zdraví nebo jen sociálního začlenění, virtuální svět rozhodně k dospívání nestačí. Rodičovská kontrola, zakomponovaná jako nastavitelná součást systému Windows (od verze 7 výše) umožňuje nastavit a sledovat rodičovský dohled a kontrolu v požadovaném rozsahu. Přístup k nastavení Rodičovské kontroly najdete v ovládacích panelech, kde si po kliknutí zobrazíte okno s uživatelskými účty. Nastavení rodičovské kontroly můžete provést pro standardní uživatelský účet, který by potomek měl mít a používat při práci na počítači. Pokud tento účet nemá, jednoduše ho vytvoříte po kliknutí na položku VYTVOŘIT NOVÝ ÚČET, následně zadáte NÁZEV ÚČTU a zvolíte (nejlépe po domluvě s dítětem) vhodné HESLO.

Pokračovat jako správce

Po přihlášení jako správce kliknutím (levým tlačítkem myši) navolte vybrat již vytvořený účet dítěte. Potom aktivujte funkci RODIČOVSKÁ KONTROLA, čímž získáte na výběr možnosti nastavení časového limitu, omezení her a blokování určitých zvolených programů.

► V časové mřížce můžete podle potřeby vyznačit období, kdy bude dítě mít možnost používat počítač. Tím je možné například zablokovat používání počítače v době, kdy nejste doma a nemůžete zasáhnout osobně. Modře budou označeny hodiny, kdy bude pro dítě počítač nepřístupný, bíle potom čas, kdy je přístup povolen. Toto omezení se týká i používání počítače všeobecně, nejen v režimu online.

► Po kliknutí na odkaz Hry je možné zakázat veškeré hry nebo můžete povolit hry podle výběru. Ten vychází z hodnocení a obsahu hry (rating s věkovým omezením) nebo je možné nastavit omezení přímo podle názvu hry.

► Rozhodnete-li se zablokovat konkrétní hry, je to také možné, ovšem v tomto seznamu se u Windows 7 nezobrazí všechny nainstalované hry, což celou funkci značně degraduje. Tento problém je ovšem u vyšších řad operačního systému (Win 8 a výše) již prakticky odstraněn.

► Omezení konkrétních programů funguje podobně jako je tomu u her, ze seznamu tedy vyberete ty programy, u kterých si nepřejete, aby je dítě mohlo spouštět. Zablokovat tedy lze i například internetové stránky, sociální sítě nebo spouštění aplikací.

Funkce RODIČOVSKÁ KONTROLA ve shrnutí: jedná se o poměrně snadno nastavitelný a účinný nástroj, který může sloužit jako velmi účinná ochrana proti nežádoucímu využívání počítače.

Programy, které jsou specializované na rodičovskou kontrolu

Pokud si z jakéhokoli důvodu nezvolíte součást operačního systému Windows, sáhnete po některém z programů, jež byly pro ochranu dětí a dospívajících specielně vyvinuty. Mnohé z nich jsou dostupné jako FREEWARE (tedy zdarma ke stažení i používání), jiné nabízejí časově ometenou zkušební verzi (TRIAL), kdy po vyzkoušení sami zvolíte, zda program zakoupit nebo se poohlédnout po jiném, který lépe splní vaše požadavky a plně vyhoví kladeným nárokům. Většina programů umí i v grafu nebo v tabulce vykázat veškerou činnost na počítači, tedy se můžete snadno podívat, kde potomek brousil po internetu nebo co hrál a kde strávil kolik času. Potom už je zablokování nežádoucích připojení otázkou chvilky.

Vývoj jde stále vpřed velmi rychle

Protože se technika neskutečně rychle vyvíjí, je třeba stíhat tempo a být vždy raději o krůček napřed. To se týká například systému Windows 10 a také herních konzolí, konkrétně variant systému Xbox One. Nastavte věkový limit pro povolený obsah a tím snadno zabráníte nákupu i spuštění nevhodných her a použití nežádoucích aplikací. Jak na to?

Pro Windows 10 se přihlaste ze svého účtu na stránce https://account.microsoft.com/family, následně vyhledejte jméno dítěte a zvolte OMEZENÍ OBSAHU. Potom vstupte do oddílu APLIKACE, HRY A MÉDIA a zapněte funkci BLOKOVAT NEVHODNÉ APLIKACE, HRY A MÉDIA. V oddíle POVOLIT APLIKACE, HRY A MÉDIA S HODNOCENÍM potom nastavte odpovídající věkovou hranici.

Blokování na konzoli Xbox One

Také na konzoli Xbox One můžete snadno zablokovat nežádoucí obsah a hry pomocí nastavení věkového omezení. Stačí k tomu použít tento postup:

  • Po přihlášení na Xbox One z účtu dospělé osoby zvoíte pomocí ovladače Průvodce a vyberete položku Systém, dále Nastavení (Settings), Účet (Acount) a Rodinu (Family)
  • Po vybrání dětského účtu vyberte Přístup k obsahu (Access to Content), následně zvolte požadovanou věkovou hranici
  • Chcete-li uvolnit některou z blokovaných her nebo aplikací, lze provést schválení a přidat ji do souboru Vždy povolené, který najdete v části Omezení obsahu na webu https://account.microsoft.com/family.

A je to! Jako rodič máte online aktivity dítěte pod kontrolou. Při správně nastavených pravidlech uvidíte, že má toto opatření smysl a kladný dopad.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.