Rychlost.cz Články Mohou poskytovatelé internetu omezovat a blokovat internet?

Mohou poskytovatelé internetu omezovat a blokovat internet?

Autor článku: Lukáš Benzl | 24.12.2018

Internet se na první pohled zdá být místem naprosté svobody, kde pravidla určují pouze jeho uživatelé. A kdysi tomu tak skutečně i bylo. Nicméně, s tím jak se internet šíří a proniká do všech oblastí života, stává se čím dál častěji předmětem zájmu zákonodárců.

Síťová neutralita

Jednou ze zcela zásadních vlastností internetu je takzvaná „síťová neutralita“. Jedná se o pilíř samotného principu tohoto systému, který stanovuje, že žádný webový obsah nemá přednost před jiným a není možné, aby poskytovatelé záměrně zpomalovali, nebo dokonce blokovali (či zpřístupňovali za poplatek) některý typ obsahu nebo konkrétní stránky. Díky tomu má každý na internetu stejnou šanci se prosadit.

Pokud by neutralita neplatila, mohl by vám poskytovatel např. účtovat příplatky nebo vnucovat dražší tarif za sledování videí na Youtube nebo za používání Facebooku, nebo by naopak mohl brzdit weby, které si nemohou dovolit zaplatit si plnou rychlost. Zatímco v Evropě je tento princip zatím v platnosti, v USA byl již narušen. Zrušení síťové neutrality by mělo drtivý dopad na menší firmy, startupy a obecně na všechny uživatele.

Ministerstvo financí blokuje hazardní weby

Ačkoli je u nás internet zatím relativně volný a svobodný prostor. Od roku 2017 vstoupilo v platnost nařízení ministerstva financí na regulaci a blokování vybraných stránek s hazardními hrami. Poskytovatelé internetu tak mají povinnost blokovat stránky, které jsou na černé listině ministerstva. S touto regulací se zpočátku pojilo velké množství technických problémů, protože účinné blokace konkrétních webů není snadné dosáhnout.

Agregace není regulace

Jedním z faktorů, který může výrazně ovlivnit kvalitu a rychlost připojení k internetu, je takzvaná agregace. V tomto případě se ale nejedná o narušení síťové neutrality, regulaci, natož blokaci, ale o sdílení kapacity připojení větším počtem uživatelů. Při přetížení agregované linky pak může docházet k výraznému zpomalení načítání stránek a dalším problémům. Nejčastěji se tento problém vyskytuje při večerní špičce mezi cca 18. až 23. hodinou.

O agregaci většina poskytovatelů zdatně mlčí. Ono se taky není čím chlubit. Většinou se ale můžete dopátrat poměru – například 1:10, kde druhé číslo je počet uživatelů, s nimiž linku sdílíte. Čím více, tím hůře. Nejlepším řešením je najít si poskytovatele, který nabízí neagregované připojení.

Co dělat, když web nejde spustit?

Nemůžete se dostat na nějaké stránky a nejste si jisti, zda je problém na vaší straně, na straně poskytovatele nebo rovnou provozovatelů webu? Dopátrat se odpovědi můžete několika způsoby. Zároveň vyzkoušejte, co se stane přímým zadáním adresy, ale přes vyhledávač Google. Často se tím problém vyřeší. Další jednoduchou možností je vyzkoušet jiný prohlížeč (pokud máte nainstalovaný).

Zajímavou možností je test adresy na stránce Downforeveryoneorjustme.com. Dále můžete zkusit ověřit „ping“. Do příkazového řádku (najdete ho zadáním cmd ve vyhledávání) zadejte ping mezera a adresu (včetně www). Měly by se objevit čtyři řádky začínající slovy: odpověď od… a poté statistika ping. Pokud se objeví něco jiného, může mít web poruchu.

Pokud máte přetrvávající problémy s některými stránkami, stabilitou připojení nebo rychlostí internetu, nejrozumnější možností je kontaktovat svého poskytovatele, zjistit v čem je chyba a požadovat nápravu.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.