Rychlost.cz Články Jak připojit televizi k internetu?

Jak připojit televizi k internetu?

Autor článku: Lukáš Benzl | 13.06.2018

Přemýšlíte nad pořízením nové televize? Bez připojení k internetu se moderní chytrá televize neobejde. Podívejte se, jak televizi připojit a získat tak přístup k celé řadě zábavných služeb a funkcí.

Chytré televizory zaplavily trh

Svět domácí zábavy se propojuje. Aplikace a funkce, které znáte z mobilu a tabletu, vám může nabídnout i chytrá televize. YouTube, Facebook či Netflix si budete užívat nejen na mobilním zařízení, ale také na velké obrazovce. Ve skutečnosti je už docela složité narazit na televizor bez doplňkových služeb a funkcí. Chytré přístroje zaplavily trh, což je spojeno nejen s přívalem nových funkcí, ale také nutností vše správně nastavit a zprovoznit. Televizor, který se má stát domácím centrem zábavy, se neobejde bez rychlého a stabilního připojení k internetu. Udělejte si test rychlosti připojení k internetu a podívejte se, jak postupovat u jednotlivých možností připojení.

Po kabelu

Drtivá většina výrobců umožňuje připojit chytrý televizor k internetu přes kabel. Na zadní straně televizoru by se měl nacházet vstup pro internetový kabel označený „LAN“. Některé modely mají tento vstup na boku. Do vstupu pouze připojíte internetový kabel od domácí sítě a vše je hotovo. Nic nemusíte konfigurovat a řešit. Kabel nabídne nejstabilnější typ připojení, což se v případě větších datových přenosů při sledování videa ve vysokém rozlišení jednoznačně hodí.

Bezdrátově přes vestavěný WiFi adaptér

Lepší chytré televizory vedle kabelu podporují příjem bezdrátového WiFi internetu. Jeho výhodou je fakt, že nemusíte řešit žádné kabely. Mezi zápory patří nižší stabilita a náchylnost k rušení ze strany jiných sítí či zařízení. Stejně tak vám mohou dělat problémy zdi. Nastavit připojení přes WiFi je velmi jednoduché. Pro nastavení připojení internetu zmáčkněte na dálkovém ovladači tlačítko pro vstup do nastavení. U každého výrobce se položky jmenují jinak, nicméně hledejte něco jako Nastavení sítě. V průvodci na vás čeká výběr sítě a případné zadání hesla. Samotný proces není o nic složitější, než když se k WiFi připojujete například z mobilu.

Bezdrátově přes externí WiFi adaptér

Máte model televizoru, který nemá vestavěnou WiFi? To vůbec nevadí, protože jsou tady dostupné WiFi adaptéry pro televize. Při výběru si pouze dejte pozor na kompatibilitu, přenosovou rychlost a standardy. Ideálně by měl adaptér podporovat přenosové rychlosti nad 50 Mbps a WiFi 802.11 b/g/n. Nastavení sítě je opět nekonečně jednoduché. Jakmile televizor detekuje adaptér, vyberte si položku v menu týkající se nastavení sítě a vyplňte přihlašovací údaje.

Bez připojení je to nuda

Byla by velká škoda nevyužít všech možností, které vám televizor přináší. Připojení k internetu je velmi jednoduché zprovoznit bez ohledu na to, zda-li se rozhodnete pro kabel, nebo dáte přednost bezdrátovému způsobu přes WiFi. V závěru už zbývá pouze upozornit na to, abyste nezapomínali instalovat všechny doporučené aktualizace. Televizor připojený k internetu je stejně jako počítač či mobil vystaven útokům, virům a dalším škodlivým kódům. Obezřetnost je tak rozhodně na místě.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.