Rychlost.cz Články Intel zrychlí internet specifikací 802.11ax

Intel zrychlí internet specifikací 802.11ax

Autor článku: Lukáš Benzl | 27.06.2018

Intel představil nový standard, díky kterému dojde ke zrychlení WiFi čipů. Díky novému standardu mohou vyskočit rychlosti přenosu dat v domácích podmínkách až na 2,4 Gb/s, což je úctyhodných 300 MB/s.

Zmatek mezi specifikacemi

Běžný uživatel nemá potřebu se mezi specifikacemi WiFi orientovat. V drtivé většině případů vyrazí do obchodu koupit si nějaký novější router, který nabízí na pohled nejlepší parametry za nejlepší cenu. Je to velká škoda, protože specifikace mezi parametry hraje klíčovou roli. S každou novou specifikací WiFi se objevily nové optimalizace, bezpečností opravy i přenosové rychlosti.

WiFi routery s 802.11bg dnes patří (a měly by patřit) spíše k raritám. Nejrozšířenější jsou routery s 802.11n a 802.11ac. Druhá zmíněné specifikace znatelně vylepšuje 802.11n a poskytuje vysokou datovou propustnost v bezdrátových sítích na frekvenci 5 GHz. Třebaže k jejímu masovému rozšíření zatím nedošlo, již nyní Intel představil novinku, která zrychlý WiFi čipy opravdu nevídaně.

Seznamte se s rychlejší 802.11ax

Specifikace 802.11ax nemá v plánu stát se hračkou pro úzkou skupinu nejnáročnějších zákazníků. Jedná se o pokračovatele klasické WiFi sítě a samotná specifikace by měla být od roku 2019 podporována napříč zařízeními od routerů přes notebooky až po mobilní telefony. Prestižní magazín Verge však v článku představujícím specifikaci přiznává, že na certifikované přístroje si tak jako tak zákazníci budou muset počkat.

Mezi hlavní přednosti 802.11ax patří možnost připojit k jednomu přístupovému bodu více klientů při vyšších přenosových rychlostech. Zrychlení by se mělo pohybovat v řádech desítek až stovek procent, což rozhodně není málo. V laboratorních podmínkách se přenos při použití 802.11ax dostal k rychlosti okolo 10 Gb/s. V praxi budou čísla pochopitelně nižší. Intel uvádí pro domácí podmínky 2,4 Gb/s, což odpovídá 300 MB/s. Je však důležité upozornit na to, že takové rychlosti naráží na limity zařízení, operačního systému a dalších částí systému.

Méně rušení

Další dobrou zprávou je příslib výrazně lepší práce s daty. Nový standard 802.11ax by v prostoru, kde je mnoho signálů na volných frekvencích 2,4 a 5 GHz, neměl mít problémy. Přenos dat je řešen efektivněji s cílem minimalizovat vzájemné rušení sítí. A co se stane, když nedochází ke zbyteční ztrátě dat? Zařízení připojené k síti spotřebují při přenášení dat méně energie. Specifikace 802.11ax tak reálně zvýší životnost baterie u mobilů, notebooků a dalších mobilních zařízení. Důvodem pro pořízení nového zařízení tak rozhodně nebude pouze rychlost přenosu.

Kdy přesně dorazí 802.11ax?

Podle předběžných informací plánuje Intel masovou produkci čipů podporujících 802.11ax na první polovinu roku 2019. Milovníci rychlého internetu a svižných datových přenosů se mají na co těšit.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.