Rychlost.cz Články Čím prohlížeč zpomaluje vaše připojení?

Čím prohlížeč zpomaluje vaše připojení?

Autor článku: Lukáš Benzl | 08.08.2018

Důvodem pomalého načítání internetových stránek nemusí být nutně parametry vašeho připojení. V určitých případech se vyplatí zkontrolovat nastavení a stav vašeho internetového prohlížeče.

Aktualizací k vyššímu výkonu

Aktualizace internetových prohlížečů vychází poměrně často. Kromě bezpečnostních záplat a nových funkcí nezřídka přináší také rychlejší načítání společně s optimalizací výkonu. Pokud jste delší dobu prohlížeč neaktualizovali, vyhledejte si aktualizace a ty instalujte. Stará verze může načítání zpomalovat. V nastavení většiny moderních prohlížečů nechybí položka automatické aktualizace. Když prohlížeč zjistí, že je k dispozici nová verze, může se automaticky aktualizovat.

Vypnutá hardwarová akcelerace

V nastavení prohlížeče narazíte na položku hardwarová akcelerace. Ta by měla být aktivována za předpokladu, že vám nezpůsobuje žádné komplikace týkající se funkčnosti samotného prohlížeče. Jedná se o způsob vykreslování využívající výpočetní výkon grafického procesoru. U graficky náročných stránek je využití této funkce opravdu znát.

Více antivirových programů

Používat antivirový program, který je kompatibilní s internetovým prohlížečem, je jednoznačně dobrý nápad. Dokáže vás při surfování upozornit na podvodné a rizikové stránky. Pokud využíváte více programů, může kontrola navštěvovaných stránek z více stran způsobovat delší načítání a celkové zpomalení prohlížeče. Vyberte si pouze jeden typ ochrany před viry a ten využívejte.

Doplňky prohlížeče

Máte v prohlížeči nainstalované větší množství doplňků (pluginů)? Deaktivujte ty zbytečné a měli byste zaznamenat okamžité zrychlení. Doplňky bývají napojeny na další programy nebo webové služby. To znamená, že stahují data. Příkladem je předpověď počasí nebo rozšíření pro upozornění na příchozí poštu. Na druhou stranu existuje i několik doplňků, které dokáží načítání stránek zrychlit.

Vyzkoušejte jiný prohlížeč

Vyzkoušeli jste všechno, ale načítání internetových stránek je stále velmi pomalé? Možná nadešel čas, kdy pro vás bude nejlepší zamávat starému prohlížeči a vyzkoušet některou z alternativ. Vedle prohlížečů Chrome, Firefox, Opera a Internet Explorer je zde také Vivaldi, Seznam prohlížeč či Maxthon. Za zkoušku nic nedáte a dost možná zjistíte, že vám některý z prohlížečů dokáže nabídnout nejen vyšší rychlost, ale také lepší uživatelský zážitek. Nebojte se změny a jinému prohlížeči dejte šanci.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.

Muskova společnost Starlink čelí v Itálii překvapivé překážce při expanzi svého vysokorychlostního satelitního internetu do jižní Evropy a severní Afriky. Zaskočilo ji odmítnutí spolupráce ze strany největšího italského telekomunikačního operátora Telecom Italia, který údajně nechce poskytnout potřebná data o kmitočtech. Spor mezi oběma firmami eskaluje a hrozí, že poškodí rozvoj internetových služeb v regionu.

Britští vědci ve spolupráci s japonskými a americkými kolegy dosáhli průlomu v rychlosti internetu. Využitím nových vlnových pásem a speciálního optického zesilovače dokázali přenášet data rychlostí 301 milionů megabitů za sekundu, což je 4,5 milionkrát více než rychlost průměrného připojení ve Velké Británii.