Rychlost.cz Články Potřebná rychlost pro hraní her online

Potřebná rychlost pro hraní her online

Autor článku: Lukáš Benzl | 06.06.2018

Patříte mezi vášnivé hráče moderních her a chcete si užívat hraní nejnovějších titulů online bez komplikací? Podívejte se na klíčové informace týkající se doporučené minimální rychlosti připojení.

Moderní hry mají vysoké nároky

Do detailu propracovaná grafika, obrovské lokace a složité herní modely kladou u moderních online her vysoké nároky nejen na hardware, ale také na kvalitu připojení. Již nestačí odesílat malé objemy dat. Chcete-li si proti soupeřům zahrát tak, aby váš výkon neomezovalo internetové připojení, budete se muset podívat velmi pečlivě na jeho parametry. Příliš dlouhá odezva vašeho připojení a nízká přenosová rychlost vás ve hře může připravit v lepším případě o body, v tom horším rovnou o život. Hráči s adekvátním internetem mají bez diskuze obrovskou výhodu. Jejich reakce jsou okamžité a hra je pro ně absolutně plynulá. Máte však představu o tom, jak rychlý internet vlastně potřebujete?

Rychlost internetu pro hraní her

Doporučené parametry internetového připojení se liší dle herní platformy a konkrétního titulu. Obecně patří k minimálním doporučovaným hodnotám tyto:

  • Online PC hry: 3 až 5 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Xbox One: 3 Mbit/s download, 0,5 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Playstation 4: 3 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Nintendo Switch: 3 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping
  • Nintendo Wii: 1,5 Mbit/s download, 1 Mbit/s upload, 150 ms ping

Jak si můžete všimnout, pro hráče není klíčová pouze rychlost stahování a odesílání dat, ale také ping. Ten představuje rychlost odezvy v milisekundách. Čím nižší hodnota je, tím rychlejší je odezva a tím pádem také komunikace počítače se serverem. Ping ovlivňuje celá řada faktorů. Patří mezi ně například kvalita internetového připojení, vytížení serveru nebo fyzická vzdálenost bodů. Výborný ping pro hraní multiplayerových her se pohybuje v rozmezí od 0 do 50 ms. Hodnota pingu by měla být stabilní. Kolísání v rychlosti odezvy vyjadřuje tzv. jitter. Čím vyšší hodnota jitter je, tím horší stabilitu připojení máte.

Minimum není optimum

Výše zmíněné parametry internetového připojení u jednotlivých platforem jsou minimem pro to, abyste online hry mohli hrát. Není však nutné dvakrát zdůrazňovat, že minimální požadavky jsou skutečně hraniční. Nezapomínejte na to, že rychlý internet budete v případě her potřebovat nejen pro jejich hraní, ale také pro stahování aktualizací. Ty mohou mít velikost několika GB a vy určitě nechcete dlouhé hodiny čekat na to, až se vám je podaří stáhnout. Chcete mít všechny herní novinky ihned k dispozici. Neváhejte si tak udělat test rychlosti připojení k internetu a zjistit, zda-li má vaše internetové připojení vhodné parametry.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.

Francouzské vládní instituce čelí intenzivním a přetrvávajícím kyberútokům, které ochromily řadu vládních webů. Za útoky stojí proruská hackerská skupina Anonymous Sudan, která se k nim přihlásila na platformě Telegram. Útoky jsou vedeny formou DDoS, přičemž francouzská kybernetická obrana zatím selhává.