Rychlost.cz Články Internetové připojení pro YouTubera

Internetové připojení pro YouTubera

Autor článku: Lukáš Benzl | 23.05.2018

Trend, kulturní fenomén, zábava i výnosné povolání pro čím dál větší množství lidí. Je zde doba YouTuberů, kteří mají možnost založit si velmi jednoduše kanál, začít natáčet a oslovit tak statisíce lidí. A bez čeho se YouTuber neobejde? Bez kreativních nápadů, dávky exhibicionismu a v neposlední řadě kvalitního internetového připojení.

Jaký internet YouTuber potřebuje?

Výstupem práce YouTubera je video. Diváci jsou nároční, což klade vysoké nároky nejen na originalitu obsahu, ale také parametry souboru videa. V ideálním případě by mělo video být minimálně v HD rozlišení, v tom lepším rovnou ve 4K rozlišení. Sehnat techniku, která dokáže takové video natočit, je překvapivě jednoduché. Stačí vám k tomu chytrý mobil vyšší třídy za pár tisíc korun. S vysokým rozlišením a délkou videa však roste také jeho datová velikost. Nechcete-li čekat dlouhé hodiny na to, až se video na YouTube nahraje, vybírejte internetové připojení opravdu s rozvahou.

Rychlý upload je základ

Vzhledem k výše zmíněnému není velkým překvapením, že mezi parametry ideálního internetového připojení pro YouTubera hraje hlavní roli rychlost uploadu. Kvalitní upload je podmínkou pro svižné odesílání dat z vašeho zařízení na internet. Rychlost uploadu vašeho připojení si můžete velmi snadno zjistit v našem testu rychlosti připojení k internetu. V průběhu testu je rychlost uploadu vidět v pravém grafu s nadpisem Upload a následně ve výsledcích testu. A jak rychlý upload je dostatečný na to, abyste při nahrávání videa na YouTube zbytečně nečekali?

Jak dlouho se bude video na YouTube nahrávat?

Na otázku, jak dlouho bude trvat, než se video na YouTube nahraje, neexistuje jednoznačná odpověď. U videa nastavte kodeky dle doporučení YouTube, vypněte všechna rozšíření a programy, které by vám mohly rychlost uploadu snižovat. Nebudete-li limitování rychlostí uploadu, je zprocesování videa na straně YouTube překvapivě rychlé. Desetiminutové až dvacetiminutové video by se nemělo na YouTube nahrávat déle než několik minut. Dle zkušeností uživatelů s rychlým uploadem (10 Mb/s a více) by nahrávání mělo při HD kvalitě videa trvat maximálně polovinu času samotného videa. Jinými slovy byste při nahrávání HD videa o délce 10 minut neměli čekat déle než 5 minut.

Když vaše připojení nestačí

V případě, že nemá vaše internetové připojení adekvátní rychlost uploadu, dává smysl podívat se na nabídku vašeho poskytovatele a vybrat některý z lepších tarifů. Nemá-li ho váš poskytovatel v nabídce, využijte našeho vyhledávání poskytovatele připojení, díky kterému rychle a bez závazku najdete poskytovatele v požadované lokalitě. Následně vám již nic nebrání stát se YouTube hvězdou.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.