Rychlost.cz Články Vytvořte si domácí cloud

Vytvořte si domácí cloud

Autor článku: Lukáš Benzl | 28.12.2017

Bojíte se ztráty dat a chcete mít všechny důležité soubory v bezpečí? Máte mnoho dat, která chcete mít kdykoliv k dispozici? Vytvořte si domácí cloud a podívejte se na jeho hlavní výhody.

Moderní způsob ukládání dat

V současnosti nahrazují externí disky pro ukládání a využívání dat moderní datová úložiště s označením NAS (Network Attached Storage - datové úložiště na síti). Jedná se o jednoduché cloudové řešení pro celou domácnost. Pokud i vy chcete mít data vhodně uložená, zabezpečená a snadno přístupná pro oprávněné uživatele, budou se vám následující informace skutečně hodit.

Dostupnost dat je základ

Po nastavení NAS jako zařízení, které je „viditelné“ i ze sítě WAN (to znamená z pohledu internetu), bude dostupnost vašeho vlastního malého cloudu možná z lokací dle vašeho uvážení. Na tradičním pevném disku počítače by totiž data nebyla dostupná v situacích:

  • Kdy je počítač vypnutý nebo poškozený.
  • Kdy se budete pohybovat mimo počítač a ten nebude zvenku zpřístupněn mimo domácí síť (intranet) ve směru ven do sítě WAN (internetu).

Dojde-li k výpadku proudu v okamžiku ukládání dat, mohou být dokonce nevratně poškozena nebo ztracena. To jsou důvody, které jednoznačně mluví právě pro cloud. Navíc má tento moderní způsob ukládání dat i další nesporné výhody a přednosti. Podívejte se na poměrně jednoduché a snadno dostupné domácí cloudové úložiště.

Proč mít vlastní cloud?

Z pohledu firmy, která očekává velký objem ukládaných i používaných dat, se nezřídka vyplatí investovat do opravdu profesionálního úložiště. Pro privátní používání lze na druhou stranu využít služeb typu Dropbox či Google Drive. Výhodou vlastního datového úložiště „na míru“ zůstává fakt, že máte data dokonale pod kontrolou. Soubory budou podle potřeby dostupné, ať se nacházíte doma, na pracovišti či na cestách. Takový „domácí cloud“ navíc vyjde výrazně levněji a kdo není rád, když ušetří? Data budou navíc při správném nastavení dostupná z prakticky libovolného zařízení.

Síťové úložiště typu NAS je vlastně autonomní jednotkou, kterou můžete využít jako multimediální úložiště pro přehrávání obsahu v chytrých televizorech nebo audiosoustavách. Poslouží skvěle jako zálohovací zařízení.

Jistota je jistota

Při rozhodování nad volbou disku stojí za povšimnutí dvoudiskové verze, u nichž lze data ukládat paralelně (RAID 1). Díky tomu máte mnohem větší jistotu spolehlivého a bezchybného uložení souborů a dat pro případ nehody jednoho disku. V praxi jsou skvělým pomocníkem zálohovací programy, které lze z webu výrobců disků stáhnout. Ty jsou připraveny tak, aby po jednoduchém zadání provedly zvolené zálohování do NAS, nebo na vzdálené úložiště typu Dropbox. Skvělou vlastností je možnost nastavení automatického zálohování, které nastavíte dopředu a dál se o jeho opakovaný průběh nemusíte starat. Rozsah souborů k zálohování můžete nastavit a přepisovat tak jen určité adresáře. Vítanou novinkou je zálohování inkrementální (přírůstkové), jehož použitím můžete výrazně ušetřit prostor na disku. Poslední zmíněný způsob zálohování však v sobě skrývá i jedno zásadní negativum. Při obnově disku se musejí nahrát původní soubory a následně nechat načítat všechny přírůstkové soubory.

NAS poslouží jako plnohodnotný cloud

Připojíte-li NAS ke směrovači, je možné pomocí běžně dostupných prostředků najít jeho IP adresu a potom ho bez problémů sdílet. K tomuto účelu slouží programy, které výrobci přímo dodávají k diskům. Díky tomu vlastně disk najdete v domácí síti. Současně jsou vytvořeny i programy, které můžete použít pro řízení NAS, jeho upravování a nastavování.

USB jako bonus

U některých NAS disků (například u výrobků firmy WD) najdete na zadní straně disku i konektor USB 3.0. Ten má široké možnosti využití. Poslouží například pro připojení paměťového flash disku a NAS provede podle potřeby jeho dokonalou zálohu včetně zaznamenání data a času vzniku vytvořené kopie. Připojit můžete aké fotoaparát a snadno uložit celý obsah paměťové karty se snímky. Zkopírované fotky budou diskem zpřístupněny vybraným osobám a zařízením.

Domácí cloud je jednoduše řečeno velmi praktické řešení, které zvyšuje komfort při práci s daty za současného zvyšování úrovně jejich zabezpečení.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.