Rychlost.cz Články Sledování videa s pomalým připojením

Sledování videa s pomalým připojením

Autor článku: Lukáš Benzl | 08.02.2018

Sledování videa online klade zvýšené nároky na rychlost internetu a schopnost připojení přenášet větší objemy dat. Jak si se sledováním videa poradit, když máte pomalejší připojení k internetu? Inspirujte se několika praktickými radami.

Video na pomalém připojení

I s pomalým připojením k internetu můžete sledovat videa online. Stačí znát několik triků:

  • Klíčovou roli hraje prohlížeč- Používejte tedy pokud možno prohlížeče s nainstalovanými nejmodernějšími kodeky, vhodný je například VP9. Které prohlížeče tento účel nejlépe splní? Doporučit lze bez váhání například oblíbený Chrome nebo populární Firefox.
  • Před přehráváním zvolte co nejnižší kvalitu rozlišení. Na YouTube to lze provést v záložce „Settings“ - „Nastavení“). Dokud prohlížeč nebude zavřen, bude si tuto volbu nízkého rozlišení pamatovat i pro případná další přehrávaná videa. Jedná se většinou o rozlišení s označením 240 nebo 360 p, video bude i tak poměrně zřetelné a nároky na přenos dat se sníží.
  • Aby došlo před zahájením přehrávání k načtení obsahu videa (tedy přenášených dat), můžete hned po spuštění videosouboru zastavit průběh přehrávání stiskem tlačítka PAUSE (Pauza). Ukazatel postupu načítání je zbarven šedě a pomalu přibývá zleva doprava. Když dosáhne na konec linky, je video načteno do paměti a lze ho bez trhání a přerušování přehrát.
  • Jako nouzové řešení můžete i provést stažení videosouboru a poté ho z disku přehrát, data z disku se načtou okamžitě a video půjde sledovat bez rušení a trhání nebo výpadků. Pro stahování videa z různých zdrojů můžete použít zdarma dostupné doplňky prohlížeče.
  • Na trhu jsou k dispozici také kompresní programy pro načítání videí v online přehrávačích. Zrychlení načítání je zpoplatněno většinou až u HD videa.
  • Abyste zajistili dostatečný výkon počítače pro zpracování videa v rámci prohlížeče, vypněte všechny nepotřebné programy. I tím se vám může podařit trochu zlepšit plynulost přehrávaného videa.

Další rady pro přehrávání videí

  • Pokud dojde k tomu, že video na YouTube, Facebooku nebo jiné webové stránce v prohlížeči Chrome správně nenačte, místo zůstane zcela prázdné nebo se obraz zastaví a „zamrzne“, můžete situaci vyřešit tím, že provedete aktualizaci či restart prohlížeče.
  • V prohlížeči Chrome vyžaduje přehrávání některých videí Java Script. Ten snadno povolíte kliknutím na „Rozšířená nastavení“ v oddílu NASTAVENÍ. Potom stačí, když zvolíte „Nastavení obsahu“, kliknete na „Java Script“ a posunete přepínač do polohy „Povoleno“.
  • Přehrávání videí formátu Flash Adobe mohou komplikovat nebo znemožňovat i pluginy a rozšíření pro prohlížeč. Je tedy třeba, abyste provedli jejich kontrolu. Přehrání videa můžete zkusit i v takzvaném „anonymním režimu“. Řešením může být i manuální vymazání souborů v mezipaměti a souborů cookie.
  • Firefox zvládá přehrávání některých souborů s HTML5 audio a video obsahem. Pro jiné může vyžadovat, abyste provedli instalaci multimediálního přehrávače a zásuvného modulu.
  • Ukáže-li se v místě, kde se má zobrazit obsah videa zpráva „Pro zobrazení obsahu je vyžadován zásuvný modul“, znamená to, že jste dosud potřebný zásuvný modul do počítače nenainstalovali. Instalace problém často vyřeší.

Když na kvalitě záleží

Přehrávat videa na pomalém připojení je díky optimalizaci, kodekům a moderním prohlížečům možné. Kompromisem je však velmi nízká kvalita zvuku a obrazu. Trápit se dlouhodobě s pomalým připojením nemá smysl. Najít si poskytovatele internetu můžete prostřednictvím nezávazné poptávky připojení. Dost možná vás překvapí, že můžete mít výrazně rychlejší připojení za lepší peníze.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.