Rychlost.cz Články Jakou rychlost internetu potřebujete?

Jakou rychlost internetu potřebujete?

Autor článku: Lukáš Benzl | 08.11.2017

Vybíráte si internetové připojení a narazíte na parametry týkající se rychlosti. Nevyznáte se v nich? Žádný problém! Podívejte se na několik praktických informací, které vám s výběrem správné rychlosti pomohou. Jak je to doopravdy s megabity a megabajty?

Proč rychlý internet?

Z hlediska uživatele je rozumné mít rychlé a současně stabilní připojení, které nezdržuje. Důležitá je pochopitelně přijatelná cena. Na druhou stranu platit zbytečně za velmi rychlé připojení také smysl nedává. Pokud nemáte extrémní nároky a pravidelně nepotřebujete přenášet velké objemy dat, často si vystačíte i s vcelku průměrným připojením.

Vyznat se v jednotkách a jejich značení

Co se týče měření rychlosti připojení, setkáte se s jednotkami, které jasně definují, jaký objem dat můžete stáhnout, nebo naopak odeslat za jednu sekundu. Nejčastěji se používají kilobity (kbit/s, kb/s) nebo pro větší objem megabity (Mbit/s, Mb/s) za sekundu. Setkat se můžeme i s kilobajty (kB/s) a megabajty (MB/s) za sekundu. Na první pohled je tu rozdíl jen v jednom písmenku, ovšem přepočet nám ukáže, že všechno je jinak.

  • 1 kbit = 0,125 kB (když tedy vydělíme rychlost, vyjádřenou v kbit/s osmi, dostaneme objem dat, která můžeme za 1 sekundu stáhnout, vyjádřený v kB) Příklad: při rychlosti 256 kbit/s jsou data stahována nebo odesílána v objemu 32 kB za sekundu
  • 1 Mb = 0,125 MB (opět při vydělení rychlosti v Mbit/s osmi získáme údaj o objemu dat, který bude přenesen za 1 sekundu) Příklad: při rychlosti 16 Mbit/s odešleme nebo přijmeme za 1 sekundu 2 MB dat

Jaká rychlost stačí a co je zbytečné?

Na zjednodušeném příkladu si můžeme ukázat, s jakou rychlostí vystačíte pro konkrétní činnost:

  • k běžnému prohlížení posílání e-mailů bez větších příloh postačí 256 kbit/s
  • pro nerušenou telefonickou komunikaci prostřednictvím Skype vyhovuje rychlost od 600 kbit/s
  • budete-li chtít prohlížet moderní webové stránky a ledovat online video ve vysoké kvalitě, je dolní hranice kolem 3 Mbit/s

Průměrná spotřeba dat je znázorněna v další srovnávací tabulce:

ČinnostPrůměrná spotřeba dat
e-mail bez příloh30 kB
příspěvek na chat nebo sociální síť50 kB
webová stránka pro mobil300 kB
stahování průměrné aplikace10 MB
poslech hudby online60 MB za hodinu
online navigace60 MB za 1 hodinu
sledování online HD videa5,1 MB za 1 minutu
videohovor12 MB za 1 minutu

Jakou rychlost si nakonec vyberete?

Je samozřejmé, že rychlejší připojení vám dává mnohem větší možnosti. Záleží především na tom, jakým způsobem internet využíváte a jaké objemy dat přenášíte. Pro občasné a spíš pasivní uživatele bohatě postačí nižší rychlost. Pokud internet používáte častěji a slouží i k práci, zvolte raději rychlost o něco vyšší. Vždy ale porovnávejte potřebu s výslednou cenou. Kdo chce sledovat filmy, komunikovat i s obrazem, hrát moderní online hry a odesílat velké soubory, rozhodně ocení skutečně rychlé připojení. Neztrácejte zbytečně čas.

Čeští vědci a firmy pracují na revolučním projektu satelitního internetu. Cílem je vypustit satelity na nízkou oběžnou dráhu, jen 200 km nad Zemí, což by výrazně zlepšilo rychlost a dostupnost připojení. Speciální plazmový pohon by měl satelitům zajistit téměř neomezenou životnost. Projekt by mohl vést nejen k průlomu v komunikaci, ale i v dalších oblastech, jako je výzkum vesmíru či monitoring životního prostředí.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.