Rychlost.cz Články Jak zabezpečit domácí Wi-Fi síť?

Jak zabezpečit domácí Wi-Fi síť?

Autor článku: Lukáš Benzl | 15.11.2017

Nespokojte se pouze s tím, že se vám podařilo domácí Wi-Fi síť zprovoznit. Měli byste ji také zabezpečit a ochránit. Ve skutečnosti to nemusí být vůbec složité a základní kroky směrem k bezpečnosti dokáže udělat každý. Jak na to?

Je důležité do sítě nikoho cizího nepustit

Nabourání do málo či zcela nezabezpečené Wi-Fi sítě je v mnoha případech jednodušší, než byste vůbec očekávali. Spousta návodů a podrobně popsaných postupů se nachází na internetu spolu s jednoduchými, ale často překvapivě funkčními nástroji. S těmi si poradí i opravdu nezkušený začínající hacker, který se rozhodne nabourat do cizí sítě. Proto rozhodně neriskujte a nic neponechávejte náhodě. Zabezpečit si svou Wi-Fi síť je především ve vašem vlastním zájmu!

Komunikace mezi vaším počítačem (nebo například mobilním telefonem) a internetovými servery je přenášena prostřednictvím bezdrátového spojení všude kolem nás a v případě dobrých podmínek ji lze zachytit i na velkou vzdálenost. Bude-li tedy na vaši síť kdokoli další připojen, může tato data snadno odposlouchávat, ukládat a analyzovat, aniž byste o tom věděli. Nebezpečí hrozí především při přenosu nešifrovaných dat mezi prohlížečem a servery, protože lze odhalit i hesla, sledovat posílané zprávy a další důvěrné údaje. Jejich zneužití by mohlo následně znamenat vznik opravdu velkých problémů.

Kde vlastně se zabezpečením začít?

Problémy se zabezpečením domácí Wi-Fi sítě mohou vycházet již od nevhodně zvolených a zadaných přihlašovacích údajů. Chybou může být také absence zašifrování komunikace, případně zbytečné odhalování identifikačních údajů použitého hardwaru. Aby bylo možné změnit nastavení domácí sítě, musíte se připojit k ovládacímu panelu Wi-Fi routeru. Ten mívá téměř vždy přístupné webové rozhraní a také přednastavenou IP adresu, na níž ho můžete najít. Postačí tedy po otevření internetového prohlížeče do něj zadat příslušnou IP adresu (pokud ji neznáte, vyhledáte si ji v informacích od výrobce) a dát se do práce. Většina routerů má přímo v nastavení položku pro správu zabezpečení.

Zašifrování komunikace na prvním místě

Abyste zabránili ohrožení a snadné dostupnosti privátních dat, musíte Wi-Fi síť vhodným způsobem zašifrovat a uzavřít pro nezvané uživatele. Vždy je vhodné použít nejnovější šifrovací standard, ty starší bývají snadno prolomitelné a tím pádem prakticky nefunkční. Ze zajímavých typů šifrování byste si měli povšimnout především TKIP (Temporary Key Integrity Protocol) a AES (Advanced Encryption Standard). Protokol TKIP byl zaveden jako náhrada zastaralého šifrování WEP, kterému se raději vyhněte. AES nahradil prozatímní standard WPA a je to celosvětově uznávaný protokol, který ve spojení s vhodně zvoleným silným heslem poskytuje vysoký stupeň zabezpečení.

Zbavte se defaultního nastavení

Co se týče volby hesla, z výroby bývá často nastaveno defaultně jako admin/admin. To musíte změnit jako první. Takové přednastavené heslo totiž rozhodně není bezpečné, pravděpodobně každý útočník ho bude zkoušet jako jednu z prvních variant. Pro heslo je doporučeno použít kombinaci malých a velkých písmen spolu s číslicemi. Pokud je to možné, zařadíme i diakritiku a speciální znaky. Zapomenout nesmíte ani na vhodné přihlašovací jméno. V zásadě se vyhněte příliš průhledným variantám. Namátkou se jedná o křestní jména a příjmení uživatele nebo jejich jednoduché obdoby. Pro inspiraci se můžete podívat na článek 10 pravidel pro bezpečné heslo na internetu.

Pozor na souseda

V případě podezření, že nějaká jiná osoba využívá vaše připojení bez vašeho svolení (tzv. piggybacking), máte možnost nastavit na routeru přístup pouze předem schváleným MAC adresám. Pokud chcete velmi snadno zjistit, jaká zařízení jsou k Wi-Fi připojena, využijte bezplatnou aplikaci Wifi LAN Guard. Ta vás dokonce může upozorňovat na nová zařízení na síti.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.