Rychlost.cz Články Jak vybrat vysokorychlostní internet pro firmu?

Jak vybrat vysokorychlostní internet pro firmu?

Autor článku: Lukáš Benzl | 06.12.2017

Každá firma má na internetové připojení pochopitelně trochu jiné nároky, nicméně výběru poskytovatele je vždy nutné věnovat dostatečnou pozornost. Jaké parametry jsou důležité a co hraje z pohledu firmy roli?

Bez vysokorychlostního internetu to ve firmě opravdu nejde

Nabídka internetového připojení pro firmy je velmi pestrá a vyhoví bez komplikací velkým i menším firmám. Velkých a zavedených providerů je mnoho. Firmy s deseti a více zaměstnanci vykazují téměř stoprocentní (podle statistiky 96%) vybavení počítači. Dle průzkumů průměrně 90 % disponuje kvalitním připojením k vysokorychlostnímu internetu a dvě třetiny subjektů má vlastní webové stránky. V rámci EU se řadíme mezi země, u nichž je firemní internet na vysoké úrovni, přibližně srovnatelné například se sousedícím Rakouskem. V posledních letech se u nás výrazně zvýšilo využití internetového připojení k elektronickému obchodování. Z toho všeho vyplývá důležitost připojení pro všechny firmy, které chtějí aktivně komunikovat s partnery a klienty.

Podle čeho vybírat poskytovatele pro firmu?

Nejdůležitější je samozřejmě kvalita poskytované podpory, garance připojení, stabilita, rychlost, agregace, cena i délka závazku, která je součástí smlouvy. Poskytovatel by měl být schopen parametry připojení přizpůsobit potřebám zákazníka a technické detaily s ním projednat ještě před podepsáním smlouvy. K seriózní nabídce patří i možnost pořízení doplňkových služeb. To se týká statistik provozu, nadstandardní SLA (smlouvy o poskytování služeb), ochrany citlivých údajů, provozu a správy DNS a SMTP Relay serveru. Samozřejmostí by měl být dohled nad službou a nelimitovaný datový provoz (bez datových omezení v jakékoli podobě) spolu s možností provozu IPv4 i IPv6. Cena se vždy odvíjí od typu a konkrétního rozsahu poskytovaných služeb.

Chcete-li rychle získat přehled o nabídkách poskytovatelů, využijte tento formulář pro zadání poptávky připojení. V přehledné tabulce se vám zobrazí relevantní nabídky poskytovatelů včetně základních parametrů a cen.

Uvažujete o symetrickém připojení?

Jedná se o spolehlivé a vysoce kvalitní internetové připojení, které nabízí stejnou rychlost pro přijímání i odesílání dat. Tento model připojení je určen pro společnosti, které vyžadují bezpodmínečně spolehlivou datovou komunikaci a je zajišťován podle potřeby několika odlišnými technologiemi. Poskytovatelem je v každé lokalitě bez výjimky zaručena vždy plná kvalita a dostupnost služby.

  • U bezdrátové technologie se jedná o pevný okruh umožňující poskytování služeb v garantovaném rádiovém pásmu a v nejvyšší možné kvalitě. Využívány jsou technologie FWA a PtP (Point to Point) se zaručenými parametry rychlosti i dostupnosti a s minimálním zpožděním. Vysílač PtP je určen jen pro jednoho zákazníka. Pomocí FWA lze posloužit současně většímu počtu uživatelů. Na kvalitu služby však typ technologie nemá žádný vliv.
  • Další alternativou je metalické vedení signálu. To je prováděné prostřednictvím klasického ethernetového kabelu. Jedná se o jednoduché, osvědčené a spolehlivé řešení, které je navíc finančně výhodné.
  • Optické vedení slouží zejména pro připojení s nejvyššími nároky na rychlé a objemné datové přenosy. Přípojka bývá vytvořena a nainstalována podle potřeby zákazníka. Doba realizace je někdy delší, jedná se však rozhodně o nejrychlejší současný model moderního vysokorychlostního připojení.

Výpadky stojí peníze

Stabilní a rychlé připojení je pro firmy klíčové, a to se ani nemusí jednat o IT společnosti. Pomalý internet snižuje efektivitu práce a tím pádem firmu stojí peníze. To stejné platí o výpadcích. Věnujte výběru pozornost a neváhejte investovat do internetu, který bude každému zaměstnanci poskytovat kvalitní a rychlé připojení.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.

Muskova společnost Starlink čelí v Itálii překvapivé překážce při expanzi svého vysokorychlostního satelitního internetu do jižní Evropy a severní Afriky. Zaskočilo ji odmítnutí spolupráce ze strany největšího italského telekomunikačního operátora Telecom Italia, který údajně nechce poskytnout potřebná data o kmitočtech. Spor mezi oběma firmami eskaluje a hrozí, že poškodí rozvoj internetových služeb v regionu.