Rychlost.cz Články 5 tipů pro rychlé a bezproblémové stahování z internetu

5 tipů pro rychlé a bezproblémové stahování z internetu

Autor článku: Lukáš Benzl | 25.01.2018

Chcete soubory z internetu stahovat co nejrychleji? Podívejte se na 5 praktických tipů a přestaňte zbytečně ztrácet čas čekáním na to, než se vám soubory stáhnou do počítače.

1. Rychlé připojení je základ

Bez rychlého a stabilního připojení je stahování zdlouhavé. Potřebujete-li stahovat větší soubory, doporučujeme provést test rychlosti, který vám prozradí důležité informace o rychlosti stahování. Využívat a platit dlouhodobě za nekvalitní připojení nedává smysl. Připojení optickým kabelem nebo přes telefonní síť či TV rozvod bývá nejspolehlivější. Při stahování prostřednictvím WiFi se můžete občas potkat s nepříjemnými výpadky, které mohou celý proces získávání dat narušit.

2. Pozor na viry a další škodiče

V zásadě je třeba dodržovat zásadu, že budete provádět stahování jen z ověřených a důvěryhodných zdrojů. Někdy lze u souborů pro stažení najít i komentář uživatelů, kteří již soubor stahovali. Tam lze varování před skrytými viry nebo falešným obsahem (neodpovídajícím popisu souboru – tzv. „fake“) najít. V průběhu stahování by vás také před nakaženými soubory měl spolehlivě varovat kvalitní antivirový program, bez kterého není práce na internetové síti prakticky možná. Aktuální a dostatečně kvalitní antivirový program byste ostatně měli používat při každé práci na počítači.

3. Agregace není legrace

Proč máte zrovna večer, když jste se rozhodli stáhnout nějaký zajímavý soubor, tak pomalé připojení? Může za to agregace připojení, což je parametr, kterým se ve svých nabídkách poskytovatelé připojení moc nevytahují. V případě agregovaného připojení sdílíte linku s dalšími uživateli. Pokud jsou všichni připojeni, může při větším pohybu dat (k němuž dochází při stahování, sledování online videa ve vysokém rozlišení a dalších činnostech) dojít k přetížení linky. Agregaci si můžete zjistit tak, že prostudujete smlouvu o poskytovaném připojení. Je tam určitě uveden poměr agregace, udávaný jako poměr 1:X, kdy písmenko „X“ značí počet dalších uživatelů, s nimiž linku sdílíte. Čím nižší agregace, tím lépe. Na druhou stranu právě vysoká agregace může být důvodem, díky němuž vám mohl poskytovatel nabídnout výhodnou cenu za připojení. Pro častější stahování, hraní online her a další činnosti je optimální agregace do 1:20, setkat se ale můžete vcelku běžně i s připojením o agregaci 1:50. Připojení bez omezení (1:1) je pochopitelně nejvýhodnější, ovšem bývá dražší. S ohledem na agregaci je vhodné provádět stahování mimo špičku, kdy je síť nejvíce vytížena (to bývá zpravidla mezi 18. až 22. hodinou).

4. Specializované programy vše usnadní

Když potřebujete stáhnout z internetu datové soubory, není to pokaždé úplně jednoduché. Pokud se jedná o malý objem, není v zásadě co řešit a je za chvilku hotovo. Ovšem u větších souborů raději použijte speciální programy pro stažení a zajištění správného uložení, abyste celý postup nemuseli nakonec pro nějakou chybku v závěrečné fázi stahování opakovat. Těchto programů je velké množství a zpravidla jsou dostupné zdarma. V principu fungují prakticky stejně. Tyto programy nabízejí pro zrychlení stahování například automatické vyplňování ověřovacího kódu (Captcha), navázání přerušeného stahování, použití plánovačů, stažení internetových stránek nebo několikakanálové stahování. Lze je často integrovat přímo do prohlížeče. Pracují s různými protokoly (FTP, HTTP, Bittorrent stahovače).

Tip: K optimalizaci pro stahování dat můžete použít i šikovný program, který najdeme pod označením Download Accelerator. Pomůže vám výrazně zvýšit rychlost stahování a řídit jednotlivé operace. Při přerušení stahování část souboru uloží a umožní vám následně stahování obnovit a plynule v něm pokračovat.

5. Zavřete a vypněte, co je možné

Pro rychlejší stahování je vhodné, když omezíte na minimum práci na počítači, vypnete všechny nepotřebné programy a pokud to je možné, stahujte raději data v době, kdy u počítače nejste přítomni. Vhodné je určit si také priority stahování a stáhnout vždy jen soubory, které potřebujete.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.

Muskova společnost Starlink čelí v Itálii překvapivé překážce při expanzi svého vysokorychlostního satelitního internetu do jižní Evropy a severní Afriky. Zaskočilo ji odmítnutí spolupráce ze strany největšího italského telekomunikačního operátora Telecom Italia, který údajně nechce poskytnout potřebná data o kmitočtech. Spor mezi oběma firmami eskaluje a hrozí, že poškodí rozvoj internetových služeb v regionu.

Britští vědci ve spolupráci s japonskými a americkými kolegy dosáhli průlomu v rychlosti internetu. Využitím nových vlnových pásem a speciálního optického zesilovače dokázali přenášet data rychlostí 301 milionů megabitů za sekundu, což je 4,5 milionkrát více než rychlost průměrného připojení ve Velké Británii.