Rychlost.cz Články Proč by vás měla zajímat rychlost uploadu?

Proč by vás měla zajímat rychlost uploadu?

Autor článku: Lukáš Benzl | 13.07.2017

Většina uživatelů se při prvním seznámení se světem internetu zajímá především o rychlost stahování dat, tedy o takzvaný download. Velmi podstatná je ale i rychlost a objem odesílaných dat. Proč hraje rychlost uploadu podstatnou roli?

Budete sdílet?

Rychlost uploadu je bezesporu důležitou hodnotu, která však bývá začínajícími uživateli spíše podceňována. Je sice pravda, že pro běžné surfování na webových stránkách postačí relativně nízký upload. Pokud se ale rozhodnete sdílet například své fotografie, grafiku nebo video, je dostatečně rychlý upload nezbytností.

Proč se zajímat o rychlost uploadu?

Při výběru poskytovatele byste měli vždy dbát i na dostatečnou rychlost uploadu. Internetová komunikace již dávno není pouze o klasických e-mailech, ale také o komunikaci prostřednictvím nejrůznějších sociálních sítí, kam se často vkládají nejen jednotlivé obrázky a fotografie, ale i celá fotoalba nebo videa. O streamování videa nemluvě. Pro odeslání většího souboru je rozhodně nutná dostatečná rychlost uploadu. Při sdílení větších souborů je malý upload nepříjemnou brzdou. Celkový objem dat kvalitního fotoalba může být ve vyšší kvalitě značný a přenos by zbytečně zdržoval.

Videokomunikace volá po datech

Pokud využíváte Skype nebo některý z dalších komunikačních programů, jistě čas od času využíváte i možnosti vidět při komunikaci svůj protějšek. Právě pro plynulou a nerušenou komunikaci je odesílání poměrně velkého objemu dat nezbytností. Řešením rozhodně není jen kvalitní počítač a webkamera. Bez odpovídajícího uploadu bude kvalitní spojení včetně obrazu a přenosu zvuku problematické, nebo dokonce nerealizovatelné. Pokud máte nízkou rychlost uploadu, slyší a vidí vás druhá strana ve velmi špatné kvalitě.

Nelze opomenout cloud

Termín cloud se v poslední době často skloňuje a není se čemu divit. Kdo umí cloud správně využít, zrychlí a zefektivní svou práci. Jednoduše si usnadní práci s daty, která chce zálohovat či sdílet. A jsme opět u problému dostatečně rychlého uploadu. Abyste mohli své soubory využívat a pracovat s nimi, je pochopitelně zapotřebí data na cloudová úložiště umístit. Při větším objemu jsou kladeny zvýšené nároky na kvalitní upload.

Náruživí hráči se bez uploadu neobejdou

Při online hrách (pro více hráčů po síti) se také bez dostatečné rychlosti uploadovaných dat prostě neobejdete. Nebo snad chcete kvůli pomalu odesílaným datům a špatné odezvě patřit mezi outsidery? Z takové představy nejednomu pařanovi naskočí husí kůže Pro pravidelné hráče je kvalitní upload prostě nezbytný.

Jak zjistíte rychlost uploadu?

Žádný strach, není to nic komplikovaného. Stačí spustit test na našem webu a během chvilky získáte aktuální údaj o hodnotách připojení včetně rychlosti upload. Před testem je třeba pro dosažení objektivity dočasně vypnout všechny spuštěné programy využívající připojení k internetu. Výsledek vám prozradí, zda-li není vhodná chvíle zapřemýšlet nad změnou poskytovatele. Pro zajímavost je například pro HD videohovor přes Skype ideální upload 1,5 Mbit/s a vyšší.

Čeští vědci a firmy pracují na revolučním projektu satelitního internetu. Cílem je vypustit satelity na nízkou oběžnou dráhu, jen 200 km nad Zemí, což by výrazně zlepšilo rychlost a dostupnost připojení. Speciální plazmový pohon by měl satelitům zajistit téměř neomezenou životnost. Projekt by mohl vést nejen k průlomu v komunikaci, ale i v dalších oblastech, jako je výzkum vesmíru či monitoring životního prostředí.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.