Rychlost.cz Články 5 praktických rad, jak vybrat kvalitní WIFI router

5 praktických rad, jak vybrat kvalitní WIFI router

Autor článku: Lukáš Benzl | 31.07.2017

Moderní WIFI router nabízí víc než jen možnost připojit se k internetu. Výběr routeru by měl vycházet z toho, jak bude využíván. Podívejte se na pětici praktických rad, které vás s nákupem pomohou.

Náročný provoz?

Pro běžné surfování v malém rozsahu postačí některý ze základních modelů WIFI routerů. Při vyšších požadavcích na kvalitu připojení a objem přenesených dat je nutné dívat se na řešení antény (případně i jejich počet), používanou přenosovou frekvenci, podporované standardy a další poměrně důležité parametry. Proto jsme shrnuli základní rady a poznatky do jednoduchého průvodce.

1. Vsaďte na ověřené výrobce

Neznačkový WIFI router sice bude levnější, nicméně tuto volbu nelze s klidným svědomím doporučit. Při složitějším nastavení mohou nastat problémy s kompatibilitou. Obrátíte-li se na servisního technika od jakékoli zavedení firmy, většinou s podobným „no name“ zařízením nechce mít nic společného. Podpora u neznámých výrobců zpravidla nefunguje také zcela příkladně. Přístroje etablovaných výrobců bývají spolehlivější, ještě před zakoupením si o nich můžete vyhledat mnohé údaje i hodnocení zákazníků. V případě reklamace se také rozhodně vyplatí mít přístroj od seriózního výrobce.

2. Možnost zlepšení síly a dostupnosti signálu

Klíčovým parametrem je síla signálu. Je-li nedostačující, většinou postačí pro zlepšení WIFI signálu montáž další externí antény k používanému routeru. Tuto variantu ale neumožňují všechny modely. I na to byste měli při výběru zařízení dbát, pokud chcete pokrýt signálem větší prostor.

Potřebujete signálem pokrýt větší prostor? Router by měl podporovat režim WDS, který slouží pro pohodlnou stavbu větší WIFI. Systém vytváří větší počet přístupových bodů bez propojení kabelovou sítí. Tyto body se potom samozřejmě dělí o celkovou přenosovou rychlost.

3. Vhodné zabezpečení sítě

Abyste se vyhnuli jakýmkoli pokusům o nepovolené připojení nebo dokonce o zneužití dat, je vhodné použít zabezpečení WIFI sítě prostřednictvím hesla. Další ochrana záleží již na možnostech nastavení routeru. Informujte se před nákupem, jaké funkce z hlediska bezpečnosti router nabízí. Lepší modely mají například možnost nastavení přístupu pro hosty bez nutnosti sdělovat jim soukromé údaje a heslo.

4. Uvažujete o MESH síti?

Pro přenos většího objemu dat mezi jednotlivými počítači nebo dalšími zařízeními je možné použít takzvané MESH sítě. Jedná se o propojení počítačů a zároveň i přístup k internetu, nabízí se řešení Ad hoc (Peer to peer) nebo varianta s přístupovým bodem (AP- Access point). Ne každý router MESH podporuje

5. Rychlost oceníte vždy

Při výběru moderního routeru se zaměřte na přístroje, které jsou schopné přenášet data opravdu dostatečnou rychlostí. Vždy záleží na podporovaných standardech. Například modely s označením "n" umějí pracovat až desetkrát rychleji než starší modely s označením "b/g". V praxi to znamená, že moderní přístroje dosahují přenosové rychlosti až 600 Mbit/s! Na trhu jsou i routery řady "ac", které zvládnou přenosovou rychlost až 1000 Mbit/s. Bohužel některé počítače s tímto typem nejsou kompatibilní a tuto technologii nepodporují.

Jak na snadné zprovoznění WIFI routeru?

Ve zkratce je tedy nutné věnovat zvýšenou pozornost kvalitě, síle signálu, zabezpečení, podpoře MESH a podporovaným standardům. Neméně důležité je také nastavení. Dokonce i velmi pokročilý router může nabízet srozumitelného průvodce úvodní konfigurací. Některé modely dokážete nastavit přímo z mobilu či tabletu prostřednictvím bezplatné aplikace.

Vybrat si WIFI router není v dnešní době zcela jednoduché. Nepodceňujte důležitost některých parametrů a vyberte si router, který vám nabídne stabilní připojení a bezproblémový chod. Na trhu je takových celá řada.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.