Rychlost.cz Články Čeká nás konec Wi-Fi?

Čeká nás konec Wi-Fi?

Autor článku: Lukáš Benzl | 06.06.2017

Pokrytí Wi-Fi signálem považujeme za samozřejmost a nejpraktičtější způsob, jak se připojit k internetu z mobilního zařízení. Nabídka datových tarifů a sítě se však mění, a proto mnozí uživatelé přestávají Wi-Fi nezbytně potřebovat. Vystačí si s mobilními daty. Je Wi-Fi odsouzeno k záhubě?

Předpovědi o soumraku Wi-Fi přichází přes oceán

Wifi Analyzer - zlepšete své bezdrátové připojení

Ze strany analytiků ze Spojených států zaznívá stále častěji varování týkající se Wi-Fi na veřejných místech. Konzultanti ze společnosti Telecom, Media and Finance Associates tvrdí, že následující roky lidé o připojení přes Wi-Fi ztratí zájem. Konec Wi-Fi se dle nich blíží pozvolna, ale zato zcela neodvratně.

Díky chytrým telefonům a rychlým datům nebudou uživatelé tyto bezdrátové sítě údajně prakticky potřebovat. Stále větší počet uživatelů si pořizuje u operátora tarif s neomezeným množstvím přijatých i odeslaných dat. To spolu s klesajícími cenami umožňuje surfovat velmi komfortně a rychle. Sítě 5G navíc slibují další zrychlení.

Změna nás rozhodně čeká

S ohledem na současnou strategii operátorů je znát výrazně zvýšený zájem uživatelů o maximální rychlost i objem přijímaných a odesílaných dat. Situace se začíná měnit nejen v zahraničí, ale také u nás v České republice. Vodafone a T-Mobile radikálně upravily nabídku pevného internetu. Základní tarify jsou jasné. Zajímavé novinky jsou spojeny s variantou v podobě připojení prostřednictvím sítě LTE s nadstandardními parametry.

Tuto možnost můžeme považovat za zajímavý krok vpřed a atraktivní alternativu pevného připojení nebo Wi-Fi sítí. U Vodafonu tarif jmenuje Připojení bez kabelu + a u T-Mobile to je tarif Internet bez drátů. U LTE připojení je třeba počítat s tím, že opravdu kvalitní a superrychlý přenos dat dokonale funguje jen v oblastech, kde není příliš hustá zástavba.

Zbytečná investice?

Doba, kdy internetový tarif mobilního operátora nahradí Wi-Fi, nepřijde ze dne na den. Prakticky každé obchodní centrum, kavárna či veřejný prostor připojení zdarma nabízí. Například mobilní aplikace Wifič shromažďuje více než 20 tisíc Wi-Fi sítí po celé Evropě a jejich počet neustále roste. Jejich užitečnost je nepřehlédnutelná.

Zároveň je nutné uvědomit si, že mobilní data zpravidla více zatěžují baterii zařízení než stabilní připojení k Wi-Fi. Právě tato slabina mobilních telefonů by mohla být jednou z největších překážek hned vedle nabídek operátorů. Konkrétně u nás je poskytnutí neomezeného množství dat na mobilu za nízkou cenu zatím hodně divokým snem. Situaci by mohly změnit největší virtuální operátoři, kteří od dubna 2017 připojení přes LTE také nabízí.

V domácím provozu stále boduje pevné připojení.

Ceny mobilních tarifů nahrávají poskytovatelům pevného připojení. S budováním optické sítě se služby zkvalitňují a rychlost přenášených dat se zvyšuje. Operátoři v hustě zastavěných oblastech stále preferují nabídku služeb přes kabel. Mobilní síť je určena spíš pro uživatele, kteří jsou neustále v pohybu a pevné připojení jim příliš nevyhovuje. V domácím provozu nabízí pevné připojení za méně peněz stále výrazně lepší podmínky. Výraznější změna nás stejně jako konec Wi-Fi v blízké době s největší pravděpodobností nečeká.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.