Rychlost.cz Články Jaké přístroje v domácnosti se brzy neobejdou bez internetu?

Jaké přístroje v domácnosti se brzy neobejdou bez internetu?

Autor článku: Lukáš Benzl | 12.05.2017

Internet je nedílnou součástí našeho života. Často slouží i tam, kde si to ani neuvědomujeme. Moderní domácí spotřebiče i další zařízení ho budou využívat ve stále větší míře. Co přináší internet věcí?

Od televize po ledničku

Využití internetového připojení v oblasti domácích spotřebičů a řízení domácnosti se stále rozšiřuje. V současnosti je internet využíván u televizorů, audiotechniky, vytápění a klimatizace, osvětlení a komplexního řízení domácnosti. Jedná se o trend, který se bude v nejbližších letech rychle rozvíjet. Mezi první předskokany slibující velké věci patří domácí asistenti.

Google Home mění pravidla hry

Průkopníkem na poli domácích asistentů je společnost Google. Původně se systém Google Assistant používal v moderních smartphonech. Na trhu se objevila i samostatná verze v podobě reproduktoru s integrovanou asistenční službou. Kromě jednoduché funkce přehrávání streamované hudby podle zadaného konkrétního výběru nebo zvoleného žánru si poradí s ovládáním domácích spotřebičů.

Asistent zprostředkuje i důležité informace, nicméně v současné verzi vyžaduje komunikaci výhradně v angličtině. Google Home umí podle zadání ovládat chytré domácí spotřebiče, kupříkladu světelné zdroje (žárovky, LED osvětlení nebo elektrické žaluzie), komunikuje s termostatem i klimatizací. Stejně tak dokáže předat příkaz k provozu pračkám a úklidovým robotům. V současné době je kompatibilní s některými výrobky značek Samsung, Nest, Philips Hue a IFTT. Další jistě brzo přibudou. Google Home na požádání poskytuje informace o aktuální dopravní situaci, počasí, programu kin či divadel.

První showroom s chytrými spotřebiči od Xiaomi

Výlet za internetem věcí můžeme podniknout také u nás v České republice. Firma Xiaomi v pražském showroomu předvádí kromě populárních smartphonů i další inteligentní spotřebiče využívající komunikaci a ovládání přes internet. Z oblasti moderního futuristického konceptu Smart Home zde najdeme například čističky vzduchu, robotické vysavače, IP kamery, varné konvice nebo rýžovary. Všechny tyto přístroje mají jedno společné - lze je snadno ovládat i na dálku pomocí aplikace Mi Home.

Automatické řízení domácnosti získává na oblibě

Velmi oblíbeným chytrým zařízením jsou domácí bezpečnostní poplašné systémy, které dokáží detekovat a ohlásit podezřelé aktivity bezpečnostní agentuře nebo majiteli. Další velmi žádanou službou připojenou k internetu je řízení spotřeby energie a centrální automatické ovládání domácnosti včetně světel, topných systémů a dalších spotřebičů. Televize typu Smart TV se bez internetového připojení také prakticky neobejdou a přinášejí mnoho dříve nedostupných funkcí.

Je oprávněný strach ze špehování?

Druhou stránkou využívání domácích spotřebičů s připojením na internet jsou obavy ze ztráty soukromí a úniku citlivých informací. Průnik do chytrých přístrojů ze strany hackerů je scénář, kvůli kterému lidé dávají přednost klasickým spotřebičům. Obavy jsou spojeny především ze sledování, monitorování nejrůznějších činností, záznamu polohy a sdílení citlivých osobních údajů. Faktem je, že tyto informace jsou atraktivní pro prodejní a reklamní účely.

Na druhou stranu je komfort spojený s připojením spotřebičů a domácnosti k internetu nezpochybnitelný. Je tedy na výrobcích, jakým způsobem dokáží v následujících letech přesvědčit zákazníky. Internet věcí je jedním z klíčových pojmů budoucnosti. Ostatně i České Radiokomunikace pokračují v aktivním rozšiřování sítě pro internet věcí a v roce 2017 chystají investovat desítky milionů korun. Plánováno je celoplošné pokrytí České republiky.

Projekt Starlink od SpaceX slibuje globální vysokorychlostní internet, ale bývalá fyzička NASA Dr. Sierra Solter-Hunt varuje před jeho možným dopadem na magnetické pole Země. Tisíce satelitů Starlink totiž vytvářejí vodivou vrstvu v atmosféře, která by mohla narušit magnetosféru chránící Zemi před kosmickým zářením.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.