Rychlost.cz Články ADSL - technologie

ADSL - technologie

Autor článku: Vratislav Harabiš | 25.03.2008

Připojení k internetu se stává pomalu samozřejmostí pro mnoho moderních domácností. Na trhu je k dispozici mnoho poskytovatelů, kteří nabízejí připojení pomocí různých technologií. Mezi rozšířené technologie patří i ADSL.

V počátcích internetu bylo připojení k internetu realizováno zejména přes klasické telefonní linky, šlo o tzv. vytáčený internet (Dial Up). Rychlosti připojení se pohybovaly od 2,4 Kb/s do 56 Kb/s. Tyto rychlosti však přestaly dostačovat pro plné využívání nových služeb, jako je sdílení fotografií, komunikace a další. První zrychlení přinesla technologie ISDN, kde lze využívat dva kanály, každý s maximální rychlostí 64 Kb/s. Teprve technologie ADSL přinesla uživatelům zcela nové možnosti, protože nabízí rychlosti až 28Mb/s.

Při vývoji nových technologií připojení je snahou využití již existujícího vedení. Technologie ADSL využívá klasická měděná vedení, která byla doposud využívána k běžnému telefonování. Jak je tedy možné, že technologie ADSL nabízí velké rychlosti připojení, kde vytáčený internet fungoval do rychlosti 56 Kb/s? Pojďme se tedy blíže podívat, co ze za zkratkou ADSL skrývá.

ADSL a jak funguje?.

ADSL je součásti velké rodiny xDSL technologií. Zkratka DSL znamená Digital Subscriber Line, což je v překladu digitální účastnická linka. První písmeno označuje dílčí technologie, v našem případě ADSL znamená Asymetric Digital Subscriber Line (v překladu: nesymetrická účastnická linka). Již název napovídá, že jde o asymetrickou technologii, přenosové rychlosti jsou tedy rozdílné v obou směrech.

Jak je tedy možné přenášet daleko větší objem dat než při použití vytáčeného internetu, a při tom obě technologie fungují na identických linkách? Hlavní princip spočívá v použitých frekvenčních pásmech a v jejich využití. U vytáčeného internetu se využívaly frekvence stejné jako pro přenos analogového hovorového signálu, tedy pásmo frekvencí od 300 Hz do 3400 Hz. U ADSL se využívají daleko vyšší frekvence, tedy přesněji je to pásmo frekvencí od 25 kHz až do 1,1 MHz. Jelikož se pásma pro přenos hovorového signálu a ADSL se nepřekrývají, lze na jedné lince provozovat současně jak klasickou analogovou telefonní linku tak ADSL.

U ADSL jsou na lince vytvořeny dva kanály. Jeden pomalý pro odchozí požadavky (upstream), který využívá pásma frekvencí od 25 kHz do 138 kHz a druhý rychlý kanál pro příchozí data (downstream) v pásmu frekvencí od 138 kHz do 1,1 MHz. Pomalý upstream kanál slouží pro zadáváni jednotlivých příkazů, jako jsou například adresy WWWserverů, a rychlým downstream kanálem se přenášejí požadována data směrem k uživateli (informace, WWW stránky, soubory, obrázky atd.).

Při přenosu dat jsou využívaná pásma rozdělená na dílčí subpásma (po 4,3 kHz), po kterých se data přenášejí samostatně. Díky tomuto frekvenčnímu rozdělení je přenos dat odolný proti rušení. Případné rušení totiž s největší pravděpodobností ovlivní pouze některé frekvence, zatímco na ostatních jsou data přenesená bez problémů.

Co potřebujete k ADSL

Klasický telefon a ADSL modem je přes oddělovač připojen na běžnou telefonní linku. Oddělovač rozděluje příchozí signál na pásmo pro analogový telefon a pásmo pro ADSL modem. Na straně ústředny je také případný telefonní hovor oddělen a je přepojen do veřejné telefonní sítě (PSTN). Oddělený výstup z ADSL modemu je zase propojen na DSL Multiplexor (Digital Subscriber Line Access Multiplexer - DSLAM). Tento multiplexor soustředí data od více ADSL účastníku. Tato data jsou přivedena do sítí, kde má uživatel přístup k různým službám, ať už se jedná o přístup do internetu, video na vyžádání nebo vzdálenou výuku.

U technologie ADSL stejně jako u celé rodiny xDSL je rychlost přenosu velice závislá na vlastnostech vodičů. Přenášený signál je totiž v měděném drátu utlumován, což ovlivňuje maximální využitelnou přenášenou šířku pásma. Z toho vyplývá, že maximální přenosová rychlost je závislá na vzdálenosti účastníka od ústředny. Například při délce vedení 1 km lze dosáhnou maximální rychlosti kolem 22 Mb/s, zatímco při délce vedení 5 km bude maximální rychlost pouze 800 Kb/s.

Právě díky těmto různým omezením je téměř nemožné garantovat stabilní rychlost připojení. Proto by si každý potencionální zákazník měl uvědomit, že poskytovatele ADSL připojení ve svých nabídkách nehovoří o garantované rychlosti, ale o maximální rychlosti.

ADSL na trhu

Na trhu s ADSL připojením to vře, ale je to v prospěch zákazníků. Velký poskytovatel ADSL připojení Telefonica O2 Czech Republic totiž zrušila datové limity (FUP) u všech nabízených služeb O2 Internet ADSL od 1. dubna. Tento krok byl samozřejmě velmi kladně přijat všemi zákazníky. Samozřejmě ostatní poskytovatelé ADSL připojení nesmí zůstat po zadu, takže od dubna ruší datové limity i Volný a GTS Novera.

Produkt Down [Kb/s] Up [Kb/s] Bonusy Cena s DPH
O2 Internet ADSL 2048 2048 128 100MB e-mail, 30MB pro WWW 474,81 Kč
VOLNÝ Internet 2M 2048 256 50MB email, 20MB pro WWW, veřejná IP 429 Kč
Novera DSL Fun 2048 128 50MB email, 50MB pro WWW, veřejná IP 395 Kč
Premium ADSL 2048 512 veřejná IP 489 Kč

V tabulce je pro srovnání uveden přehled základních tarifů několika poskytovatelů. Nabídka základních tarifů se liší pouze v rychlostech uploadu. Všichni poskytovatelé kromě Českých Radiokomunikací nabízejí svým uživatelům také e-mailovou schránku a prostor pro WWW stránky. Mnozí uživatele zase rádi přivítají veřejnou IP adresu, která jim umožní snadný vzdálený přístup ke službám na svém počítači, ať už to je vzdálená plocha, FTP server, nebo třeba herní server.

V nabídkách jednotlivých poskytovatelů si vybere téměř každý. K dispozici jsou tarify jak pro nenáročné uživatele, kteří pouze surfují po WWW stránkách a stahují e-maily, tak i pro náročné, kteří internet využívájí pro sledování streamovaného videa, stahování velkých souborů a pro práci.

Umělá inteligence (AI) mění svět zákaznické péče. Společnost O2 implementuje AI nástroje, včetně aplikace Virtual Buddy, která pomáhá zaměstnancům rychle a efektivně řešit dotazy klientů. Díky AI se zkracuje doba řešení dotazů, zvyšuje se efektivita práce a zlepšuje se spokojenost zákazníků.

O2 a Air Bank rozšiřují spolupráci pod hlavičkou projektu Unity. Společní zákazníci mohou získat k novému telefonu Samsung Galaxy S24 zdarma 50palcovou LED televizi Samsung. Pokračuje také odměna 300 Kč měsíčně za placení faktur O2 z běžného účtu Air Bank. Všechny výhody Unity si mohou klienti aktivovat v online samoobsluze. Do budoucna se počítá se zapojením dalších firem ze skupiny PPF.

Čtyři nejnebezpečnější počítačové viry, které aktuálně útočí na české uživatele, jsou spyware Agent Tesla a Formbook, malware Rescoms, umožňující vzdálené ovládání, a adware Andreed napadající Android. Škodlivé kódy se šíří hlavně přes podezřelé e-maily a falešné aplikace.

Internetové vyhledávání, jak ho známe, směřuje k obrovské proměně. Google a další technologičtí giganti údajně plánují zavést poplatky za prémiové vyhledávací služby využívající výkonnou umělou inteligenci (AI). Důvodem jsou obrovské náklady na provoz těchto pokročilých systémů. Experti předpovídají, že všichni hlavní hráči v oboru AI budou nuceni přejít na předplatné, aby své náklady dokázali pokrýt.

Český operátor CETIN a polský Towerlinek Poland plánují v následujících letech pokrýt 125 km dálnice A1 mezi Ostravou a městem Čenstochová revoluční 5G sítí. Ta dokáže podporovat provoz autonomních a chytrých vozidel díky vysokorychlostnímu a spolehlivému mobilnímu internetu. Projekt zahrnuje vybudování komplexní infrastruktury pro streamování a analýzu dat pomocí AI v reálném čase.

T-Mobile přináší revolučně rychlý Bezdrátový internet díky 5G technologii. Od 2. dubna si zákazníci mohou vybrat z nových tarifů s rychlostmi od 20 do 250 Mb/s. Základní tarif s rychlostí 20 Mb/s stojí 449 Kč měsíčně, zatímco prémiový tarif s až 250 Mb/s vyjde na 749 Kč měsíčně. Instalace nižších tarifů je snadná a zvládnou ji sami zákazníci, u nejvyššího tarifu zajistí správné nastavení technik.