Rychlost.cz Články Webové prohlížeče

Webové prohlížeče - okna do světa informací

Autor článku: Vratislav Harabiš | 22.01.2008

Webové stránky tvoří základ sítě internet. Spousta informací navzájem provázaná odkazy je tou silou, díky které se internet tak rozšířil. Webové prohlížeče tvoří takové pomyslné okno do internetu, díky kterému dnes může téměř kdokoliv vyhledávat informace z celého světa.

Historie webových prohlížečů by se mohla počítat od roku 1977, kdy Neil Larson vytvořil program TRS-80, který umožňoval přecházet v dokumentech na jiné úrovně díky hypertextovým odkazům. Mezi první opravdové webové prohlížeče lze považovat MidasWWW a ViolaWWW, které vznikly v roce 1992. V roce 1994 spatřil světlo světla webový prohlížeč Netscape Navigátor, který si získal obrovskou popularitu. Nicméně jeho osud byl zpečetěn v roce 1995, kdy Microsoft vydal nový operační systém Windows95, jehož součástí byl i webový prohlížeč Internet Explorer.

Mezi nejpopulárnější webové prohlížeče dneška patří právě Internet Explorer (verze 7) z dílen Microsoftu, pak Firefox od Mozilla Foundation a Opera. S největší pravděpodobnosti právě využíváte jeden z těchto tří prohlížečů.

Na různých fórech a v mnoha diskuzích se setkáte s mnoha názory odpůrců a fanoušků

jednotlivých prohlížečů, které se mnohdy zvrhnou ve velkou válku názoru (flamewars), které stejně nikam nevedou. Místo vyzdvihování jednoho prohlížeče a zatracování jiného si raději ukažme, jak z nich vyždímat maximum a co nejvíce si zpříjemnit prohlížení webových stránek.

Internet Explorer

V současné době Microsoft nabízí již sedmou verzi svého webového prohlížeče Internet Explorer (IE7). Tato verze doznala mnoha vylepšení oproti verzi 6. Mezi hlavní novinky patří prohlížení stránek v záložkách nebo podpora RSS.

IE7 nabízí velice jednoduché a snadno přehledné grafické rozhraní, vše je velice přehledné a intuitivní. To uvítají zejména méně zkušení uživatele. Pokročilým uživatelům zde chybí větší možnosti nastavení a další rozšiřující funkce. Na řadu tedy přichází velice kvalitní rozšíření IE7Pro, které z IE7 udělá funkcemi nabitý prohlížeč. V současné době je aktuální IE7Pro ve verzi 2.0.

Po instalaci IE7Pro přibude v IE7 menu Nástroje položka IE7Pro Preferences. Tímto se vám otvírají zcela nové možnosti nastavení. Po spuštění této položky se vám otevře přehledné okno pro pokročilé nastavení vašeho prohlížeče.

Velice důležitá je položka Volba funkcí, kde si nastavíte, které funkce chcete v IE7 zapnout. Jistě byste neměli zapomenout na Základní funkce, Skripty a zásuvné moduly a Správce stahování.

V sekci Základní nastavení je možné ovlivnit základní chování IE7, jako je nadefinování otvírání nových odkazů a výsledků vyhledávání v záložkách nebo složky pro stahování obrázků. Velice užitečnou funkcí je uložení a obnovení záložek po restartu nebo dokonce i po pádu IE7.

Mezi pokročilými uživateli jsou velice oblíbená tzv. Gesta myší. Prohlížení stránek je pak velice jednoduché a hlavně rychlé. Při stisknutém pravém tlačítku nakreslíte myší gesto a prohlížeč podle něj vykoná nějakou funkci. V nastavení si samozřejmě můžete sami přiřadit funkce k jednotlivým gestům.

Volby Zásuvné moduly a Uživatelské skripty dávají uživatelům do rukou opravdu silné zbraně. Ve statusbaru tak můžete vidět informace o WWW serveru nebo třeba předpověď počasí. Uživatelské skripty zase přinášejí možnost definovat další funkce a vzhledy pro vaše oblíbené internetové stránky. K dispozici je spousta hotových skriptů (http://www.ie7pro.com/), které umožňují přímé stahování videí z www.youtube.com a podobných serverů, náhledy stránek přímo na stránce www.google.com a mnohé další. Pokud jste vášnivými diskutéry v různých diskuzích, jistě oceníte i možnost přímé kontroly pravopisu, takže vaše příspěvky budou vždy bez chyb a překlepů.

IE7 je velice schopný a rychlý prohlížeč, nicméně jej měl Microsoft vydat mnohem dříve, protože většinu funkcí IE7 obsahují již nějaký pátek alternativní prohlížeče.

Firefox

Firefox je nejpoužívanějším alternativním prohlížečem. Původně to byl prohlížeč Mozilla, které v sobě kombinoval webový prohlížeč a emailového klienta. Mnoho uživatelů si stěžovalo právě na zbytečné funkce a velké systémové nároky a tak vznikl samostatný webový prohlížeč Firefox a samostatný emailový klient Thunderbird. Tuto rodinu navíc doplňuje osobní plánovač Sunbird (http://thunderbird.czilla.cz/). Do rodiny Mozilla produktů lze zařadit i Songbird, přehrávač hudby a videa se zaměřením i na různé webové služby. Songbird je rovněž postaven na jádru Gecko, podobně jako Firefox.

Po instalaci a prvním spuštění na vás vyskočí jednoduchý a přehledný prohlížeč, který nijak neoslní svými funkcemi. Můžete prohlížet webové stránky a odebírat novinky pomocí RSS. Pravá síla Firefoxu spočívá v jeho snadné rozšiřitelnosti. Přes menu Nástroje – Správce doplňků se dostanete ke správě doplňků a témat vzhledů. Můžete zde nastavovat jednotlivé doplňky, ale i stahovat a instalovat nové (https://addons.mozilla.org/cs/firefox/browse/type:1).

Jeden z prvních rozšíření, které do svého Firefoxu uživatele nainstalují je All-in-One Gestures. Za tímto názvem se skrývají oblíbená gesta myši. Ovládání a procházení webových stránek je pak daleko pohodlnější. Pro Firefox existuje nespočet dalších pluginů a rozšíření a každým dnem vznikají nové a nové.

Opera

Opera byla původně komerční webový prohlížeč, ale od verze 8.5 vydané v roce 2005 je freewarovým prohlížečem. Opera je mezi uživateli oblíbená zejména díky své rychlosti. Opera není obyčejným webovým prohlížečem, ale obsahuje i emailový klient, podporu pro IRC, čtečku RSS kanálů a bittorent klient. Prohlížení webových stránek v jednotlivých záložkách bylo poprvé použito právě v Opeře.

Grafické rozhraní Opery se nijak zásadně neliší od ostatních prohlížečů a rovněž jej lze upravit pomocí mnoha volně dostupných vzhledů. Možnosti nastavení jsou díky mnoha funkcím poměrně bohaté a pro začátečníky možná i trochu nepřehledné. Pokročilí uživatele přivítají velice propracovanou funkci about:config. Tato funkce je v Opeře daleko propracovanější a přehlednější, než ve Firefoxu.

Do své Opery si můžete přidat i spoustu pomocníku, kterým se říká Widgets. Jsou to malé aplikace s různými funkcemi. Může to být třeba vědecký kalkulátor, informační pruh s RSS kanálem oblíbeného webu, ale třeba i simulace akvária. Jednoduše si na stránkách http://widgets.opera.com/ vyberete widget a jednoduše jej stáhnete a spustíte. Příště si můžete widget spustit přímo v menu Pomůcky.

Informací je na webových stránkách opravdu hodně, jen to chce najít ty pravé. Vyhledávání je s Operou daleko jednodušší a to díky vyhledávacím zkratkám. Například do URL řádku napíšete g rychlost a výsledkem bude slovo rychlost vyhledáno pomocí Googlu. Můžete tvořit další zkratky a vyhledávače, jako je například i zkratka ca pro překlad z češtiny do angličtiny, ac pro opačný směr překladu a mnohé další. Samozřejmě je možné tyto vyhledávací zkratky vytvořit i v IE a Firefoxu, nicméně v Opeře je to doslova hračkou. Stačí kliknout do vyhledávacího pole pravým tlačítkem a vybrat Vytvořit vyhledávač…. Pouze si zvolíte jméno pro a klíč neboli zkratku pro daný vyhledávač.

Opera Mini určená pro mobilní telefony a PDA je rovněž velice rozšířená a oblíbená.

Zastoupení webových prohlížečů u návštěvníků

Podle výsledků z www.waudit.cz je patrné hned několik věcí. Podle výsledků je sice mezi návštěvníky www.rychlost.cz nejpoužívanější Firefox 2.0, ale je zde předpoklad, že uživatelé IE6 postupně budou přecházet na verzi 7. IE je tedy nejčastějším prohlížečem našich návštěvníků, ale v těsném závěsu je Firefox. Na podílu jednotlivých prohlížečů má totiž vliv i zaměření webu, proto je všeobecně na stránkách zaměřených na výpočetní techniku a informatiku větší podíl alternativních prohlížečů než je tomu u všeobecně orientovaných webů, kde je převaha IE jednoznačná.

Srovnání, a proč vůbec srovnávat?

Proč vůbec srovnávat toto trio prohlížečů? Každý prohlížeč má spoustu fanoušků a také spoustu odpůrců, přitom jsou představené prohlížeče k dispozici zdarma, takže můžete využívat všechny tři. Stačí jen využívat jejich klady a tím eliminujete jejich zápory. IE7 je kvalitní a rychlý prohlížeč. Díky tomu, že je dodáván přímo s operačním systémem, je výbornou volbou pro všechny začátečníky. Pokročilí uživatele si jej snadno upraví pomocí rozšíření IE7Pro. Firefox zase uspokojí všechny uživatele, kteří si rádi hrají s nastavením a hledají různé doplňky, které jim zpříjemní brouzdání po internetu. Naproti tomu Opera je zase vhodná pro pokročilejší uživatele, kteří mají rádi řešení vše v jednom. Opera se jim odvděčí jako komplexní a stabilní program nejen pro prohlížení webových stránek.

Konečná volba je na uživateli, protože každý prohlížeč nabízí něco jiného a nelze jednoznačně říct, který je ten nej.

Čeští vědci a firmy pracují na revolučním projektu satelitního internetu. Cílem je vypustit satelity na nízkou oběžnou dráhu, jen 200 km nad Zemí, což by výrazně zlepšilo rychlost a dostupnost připojení. Speciální plazmový pohon by měl satelitům zajistit téměř neomezenou životnost. Projekt by mohl vést nejen k průlomu v komunikaci, ale i v dalších oblastech, jako je výzkum vesmíru či monitoring životního prostředí.

Česká republika se zapojí do prestižního evropského projektu Epique, který se zaměřuje na vývoj kvantového počítače založeného na fotonickém základu. Tento revoluční stroj by mohl v budoucnu přinést zásadní změny v oblasti šifrování, kybernetické bezpečnosti a výpočetní rychlosti. Český tým z ČVUT v Praze bude především poskytovat teoretickou podporu a podílet se na vyhodnocování stavebních bloků.

Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN dokončila rozsáhlou modernizaci mobilní sítě na severní Moravě. Nejrychlejší 5G síť je nyní dostupná pro 94 % populace Moravskoslezského kraje a pokrývá 83 % jeho území. Výstavba trvala 24 měsíců a byla provedena na 618 základnových stanicích. Do konce roku plánují zmodernizovat dalších 450 lokalit na jižní Moravě.

Zakladatelé internetu Vint Cerf, Steve Crocker a Bob Kahn promluvili o vzniku této sítě a proč nelitují jejího stvoření. Přestože internet přinesl i některé výzvy, jako je snadné šíření dezinformací, známí průkopníci v oblasti IT jej vidí jako fascinující ukázku lidské vynalézavosti. Od svých skromných počátků, kdy byl považován pouze za vojenský nástroj, se internet stal nepostradatelnou součástí životů většiny lidí na planetě.

Tchaj-wan buduje vlastní satelitní internetovou síť. Důvodem jsou obavy z Muskovy kontroly nad Starlinkem a potřeba mít spolehlivý záložní komunikační systém v případě krize. Jedním z důvodů je i fakt, že Tchaj-wan pravidelně čelí kybernetickým útokům a narušování svých vod a vzdušného prostoru Čínou.

Google představil zásadní aktualizaci funkce Safe Browsing v prohlížeči Chrome, která přináší detekci nebezpečných webů v reálném čase. Nový systém kontinuálně kontroluje navštěvované URL adresy a porovnává je se seznamem hrozeb. Aktualizace by měla pomoci s odhalením až o 25 % více phishingových útoků.